портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Етапи проходження е-лікарняного для фінансування допомоги: що потрібно знати

Опубліковано 20 вересня 2022 року, 12:45

Щодня до відділень управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області надходить на оплату в середньому 233 лікарняні на загальну суму майже 1,1 млн грн – вони містяться в понад 53 заявах-розрахунках, які роботодавці формують за лікарняними працівників і подають до Фонду.

Хоча запровадження електронних лікарняних дозволило автоматизувати процес отримання допомог для працівників (українцям тепер не потрібно передавати свій лікарняний чи інші паперові документи, усе вже є в системі!), сам по собі е-лікарняний не містить фінансових даних. Тож для оплати все ще потребує додаткового опрацювання з боку роботодавця і пильного контролю фахівців Фонду соціального страхування України з подальшою верифікацією.

Навіть досвідчені бухгалтери подекуди припускаються помилок при розрахунку. Це впливає на розмір допомоги та може призвести до надмірних видатків, тож фахівці Фонду щоденно перевіряють тисячі лікарняних, аби всі працівники отримали справедливі виплати, а система соціального страхування працювала ефективно.

Автоматизована перевірка лікарняних сигналізує про факт наявності помилок, однак виправити їх можливо лише вручну у тісній взаємодії фахівця Фонду соціального страхування України та роботодавця – працівники Фонду знають усіх своїх страхувальників і тримають із ними постійний зв’язок.

Так, протягом минулого року за результатами перевірок та виправлення помилок завдяки фахівцям відділень управління у заявах було упереджено необґрунтованих та надмірних видатків з бюджету Фонду на 3,3 млн гривень.

У інфографіці розповідаємо, які саме етапи проходить е-лікарняний, перш ніж за ним фінансується допомога, як проходить перевірка фахівцями Фонду та верифікація кожної виплати.

За матеріалами управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області