портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Евакуація: як мешканцям Донецької області допомагають знайти прихисток у безпечних місцях в Україні та за кордоном

Опубліковано 04 травня 2022 року, 15:17 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

Уже понад 200 мешканців Донецької області, серед яких багатодітні родини, жінки з дітьми та люди похилого віку, знайшли прихисток у безпечних місцях в Україні та за кордоном за координації управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання Донецької облдержадміністрації та органів місцевого самоврядування.

Перші групи були направлені до невеличких містечок у Німеччині – Мюнстер, Бад-Емс та Лерте. Ініціаторами евакуації до цих міст стала група німецьких волонтерів на чолі з Христиною Кнаф, українкою, яка зараз мешкає у Німеччині. Потягами мешканці області були доправлені до Львова, де їх зустріли та розмістили на ночівлю із забезпеченням харчування волонтери й працівники управління ОДА. Після невеличкого відпочинку  групи виїхали до українсько-польського кордону, де на них вже чекали автобуси приймаючої сторони. По приїзду до Німеччини люди всі забезпечені житлом та харчуванням, отримали допомогу в оформленні необхідних документів. 

Не менш гостинно жінок та дітей з Донеччини зустріла Польща, зокрема Парафія Воздвиження Святого Хреста (РКЦ). По прибуттю до Польщі люди отримали пансіон, місце проживання і харчування, також соціальні гарантії від Республіки Польщі, одноразові соціальні виплати, соціальні виплати на дітей до 18 років, безкоштовне навчання для дітей у школі, медичне страхування, PESEL, який надає право перебувати на території Польщі до 18 місяців та офіційно влаштовуватися до праці й відкривати банківські рахунки.

Мешканців Донеччини прийняла і надалі готова приймати Ружинська  громада Житомирської області. Теплим прихистком для людей стало село Немиринці. Тут були переобладнані школи та дитячі садочки, де можна було розміститися на перший час. Згодом людей розселяють у вільних будинках. Громада гостинно запрошує та готова забезпечує усе необхідне для комфортного проживання.

 Зазначаємо, що координація доправлення мешканців Донецької області до Польщі та до Житомирської області продовжується і надалі. За додатковою інформацією можна звертатися до управління у справах сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації (0950620688) та органів місцевого самоврядування.