портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Генеральний секретар дякує президенту Фінляндії за внесок у НАТО та Україну

Опубліковано 12 жовтня 2024 року, 12:58

Під час своєї першої зустрічі як лідера Альянсу після вступу на посаду, Генеральний секретар НАТО Марк Рютте високо оцінив значний внесок Фінляндії в НАТО та її сильну підтримку України.

«Відколи Фінляндія стала членом НАТО вісімнадцять місяців тому, Альянс став сильнішим, а Фінляндія стала безпечнішою. Фінляндія має високобоєздатні військові сили та найсучасніші можливості, і ви інвестуєте більше 2% ВВП в оборону», – сказав пан Рютте під час спільної прес-конференції в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі разом із Президентом Фінляндії Александром Стуббом.

Генеральний секретар привітав рішення Фінляндії прийняти бойову групу НАТО та новий штаб для керівництва сухопутними операціями НАТО в регіоні, що посилить стримування та оборону Альянсу вздовж східного флангу та Крайньої Півночі.

Генеральний секретар і президент Стубб також обговорили триваючу агресивну війну Росії проти України.

«НАТО має і робитиме більше, щоб допомогти Україні», — сказав пан Рютте, додавши, що Україна може зіткнутися з найважчою зимою з початку повномасштабного російського вторгнення, і що Росія продовжує завдавати ударів по критичній енергетичній інфраструктурі.

Пан Рютте зазначив, що Фінляндія надала Україні понад 2 млрд євро військової допомоги. «Те, що робить Фінляндія, допомагає рятувати життя. І чим більшу військову підтримку ми надамо, тим швидше ця війна закінчиться», – сказав він.

* Згідно інформації з сайту https://www.nato.int/cps/uk