портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Генеральний секретар високо оцінив внески Сполученого Королівства в НАТО і допомогу Україні

Опубліковано 11 жовтня 2024 року, 15:22

10 жовтня 2024 року Генеральний секретар НАТО Марк Рютте зустрівся у Великій Британії з Прем’єр-міністром Сполученого Королівства Кіром Стармером, Президентом України Володимиром Зеленським, міністром закордонних справ Сполученого Королівства Девідом Леммі і міністром оборони Сполученого Королівства Джоном Хілі.

Цей візит став першим офіційним візитом пана Рютте до країни – члена Альянсу з моменту його призначення на посаду Генерального секретаря НАТО.

Обговорення було зосереджене на значних внесках Сполученого Королівства в оборону і стримування Альянсу і підтримку України.

Генеральний секретар високо оцінив незмінну відданість Сполученого Королівства НАТО, сказавши: «Ми по-справжньому цінуємо все, що робить Сполучене Королівство», і відзначивши, що Сполучене Королівство було однією з лише трьох країн – членів НАТО, які інвестували 2% свого ВВП в оборону, коли члени Альянсу домовились про цю рекомендацію на Уельському саміті десять років тому.

Пан Рютте також оголосив початок щорічних ядерних навчань НАТО «Стедфаст нун» в понеділок, 14 жовтня, і схвалив внесок Сполученого Королівства в ядерне стримування НАТО. «У нестабільному світі нам необхідно перевіряти свої сили оборони і зміцнювати свою оборону так, щоби наші супротивники знали, що НАТО готова і здатна відповісти на будь-яку загрозу».

Пан Рютте також підкреслив рішучу підтримку Сполученим Королівством України, описавши забезпечення тренування, артилерії і допомоги як «вирішальне».

Сполучене Королівство нині надає три мільярди фунтів щороку як свою частку 40-мільярдної фінансової допомоги Україні, надавати яку союзники домовились на Вашингтонському саміті.

* Згідно інформації з сайту https://www.nato.int/cps/uk