портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Головною проблемою внутрішньо переміщених осіб на Донеччині залишаються житлові потреби

Опубліковано 12 листопада 2021 року, 15:57

Головною проблемою внутрішньо переміщених осіб на підконтрольній території Донецької області залишаються житлові потреби.  Про це під час панельної дискусії на VI Форумі місцевого самоврядування «Ефективне місцеве самоврядування як запорука демократичної та правової держави» повідомила заступник голови Донецької облдержадміністрації  Юлія Костюніна.  

Вона зазначила, що протягом 2018—2021 років область отримала з державного бюджету близько 125,0 млн грн грошової компенсації на житло внутрішньо переміщеним особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України. Виділена субвенція надала змогу 105 родинам захисників України з числа внутрішньо переміщених осіб придбати власне житло.

Компенсацію за зруйноване житло з державного бюджету вже отримали 315 постраждалих осіб на суму 77,6 млн грн. Донеччина бере участь у програмі придбання житла для надання в тимчасове користування внутрішньо переміщеним особам за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам. Завдяки спільному фінансуванню з державного та місцевих бюджетів з 2018 року по теперішній час придбано у комунальну власність 284 квартири для тимчасового користування внутрішньо переміщеним особам. Планується придбати ще 22 квартири.

Минулого року з обласного бюджету було виділено майже   7,0 млн грн на ремонт порожніх квартир для учасників антитерористичної операції/операції Об’єднаних сил з числа внутрішньо переміщених осіб. За рахунок коштів обласного бюджету реалізується будівництво 12-поверхового житлового будинку для внутрішньо переміщених осіб, загальна вартість якого складає 195,4 млн грн (на 2021 рік передбачено 96,0 млн грн). 

В області функціонує 40 місць компактного проживання внутрішньо переміщених осіб, в яких зареєстровано близько 1,9 тисячі осіб. Щорічно з обласного бюджету спрямовується 13-15,5 млн грн на компенсацію витрат за проживання зазначеної категорії осіб. У межах проєктів міжнародної технічної допомоги за підтримки Уряду Європейського Союзу у Маріуполі та Краматорську у 2015-2018 роках відремонтовано 4 гуртожитки, де розміщено понад 200 внутрішньо переміщених осіб. За рахунок коштів Європейського інвестиційного банку тривають роботи з капітального ремонту 13 гуртожитків, в яких будуть проживати майже 1,0 тис. внутрішньо переміщених осіб.

«Одним із шляхів забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб є застосування низьковідсоткового кредитування. Це сприятиме залученню інвестицій у сферу будівництва, збільшенню обсягів будівництва житла та робочих місць для внутрішньо переміщених осіб», - сказала заступник очільника області. 

За співпраці з міжнародними організаціями протягом 2021 року надано понад 649 грантів на суму 28,2 млн грн на започаткування та відновлення малого та середнього підприємництва, створено 128 нових та збережено 15 робочих місць; 55 осіб отримали фінансову допомогу на професійно-технічну підготовку. 

У закладах освіти області здобувають освіту понад 13,5 тис. дітей, учнів та студентів із числа внутрішньо переміщених осіб. Психологічним супроводом з числа внутрішньо переміщених осіб охоплено 2,2 тис. вихованців закладів дошкільної освіти,  8,5 тис. учнів закладів загальної середньої освіти та їх батьків. Майже 11,0 тис. дітей внутрішньо переміщених осіб забезпечені безоплатним харчуванням.

З 2015 року для дітей з тимчасово окупованих територій надаються послуги з надання освіти за дистанційною формою. На сьогодні у 14 закладах освіти за дистанційною формою здобувають освіту майже 2,0 тис. осіб з тимчасово окупованих територій. Впроваджено підготовчі курси для молоді з ТОТ та лінії розмежування у 6 закладах вищої освіти Донецькій області. 

В Донецькій області працює 36 освітніх центрів «Донбас-Україна», «Крим-Україна». Протягом 2016-2020 років за спрощеною процедурою близько 3,5 тис. осіб вступило до закладів вищої та фахової передвищої освіти області. У поточному році ще 519 абітурієнтів з ТОТ та лінії дотику стали студентами.

«Визначення окремого джерела фінансування закладів освіти, розташованих на лінії зіткнення, дозволило б активізувати роботу із створення комфортних умов перебування та нового мотивуючого освітнього простору у зазначених закладах. Внутрішньо переміщені особи все глибше інтегруються в громади, стають її частиною, але все одно потребують нашої допомоги, тому роботи у нас ще багато», - наголосила Юлія Костюніна.

Нагадаємо, на території Донецької області, підконтрольній українській владі, зареєстровано понад 503 тисячі внутрішньо переміщених осіб, з яких майже 312,9 тис. пенсіонерів. Щорічно область отримує з державного бюджету понад 700,0 млн грн на виплату щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам. Виплату щомісячно отримують 48,5 тис. сімей (78,5 тис. осіб).