портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Громадськість, освітяни та фахівці зі всієї країни взяли участь у тренінгу зі зміцнення національної ідентичності в умовах війни

Опубліковано 10 жовтня 2024 року, 16:52 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання Донецької облдержадміністрації

З 7 по 9 жовтня у Дніпрі відбувся всеукраїнський тренінг «Утвердження української національної та громадянської ідентичності». Організований Міністерством молоді та спорту України спільно з Донецькою обласною державною адміністрацією, захід зібрав 70 учасників із різних регіонів України. Серед них - спеціалісти обласних державних адміністрацій, представники громадських організацій та закладів сфери утвердження української національної та громадянської ідентичності.

На відкритті тренінгу до учасників звернулися представники організаторів, підкресливши важливість проведення таких заходів саме в цей складний період.

Заступник голови Донецької облдержадміністрації Олександр Шевченко наголосив, що у сьогоднішніх складних безпекових умовах формування української громадянської ідентичності на основі національних цінностей, таких як самобутність, воля, соборність та гідність, є критично важливим. Ці цінності відображають багатовікову боротьбу українського народу за свободу і незалежність і мають стати основою для створення сучасного суспільства, яке зможе успішно протистояти сучасним викликам і загрозам.

Начальник відділу реалізації програм управління утвердження української національної та громадянської ідентичності Міністерства молоді та спорту України Ольга Потєхіна розказала про основні напрямки роботи у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності та окреслила плани роботи на 2025 рік. 

Особливим гостем заходу став Олексій Назаров, діючий військовослужбовець, який до початку повномасштабного вторгнення працював в управлінні сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання Донецької облдержадміністрації. Історія Олексія, який після участі в АТО присвятив себе роботі у сфері національно-патріотичного виховання, стала справжнім натхненням для всіх присутніх. Його досвід свідчить про те, що військові навички та знання можуть бути успішно застосовані в мирному житті для розвитку країни.

Важливим моментом заходу стало урочисте вручення Книги подяки Незламним Державному архіву Донецької області. Ця книга, створена спільними зусиллями молоді Донеччини, стала символом вдячності захисникам і захисницям, які віддають свої життя за незалежність України. Книга буде зберігатися в архіві як свідчення незламності духу українського народу та вшанування подвигу наших героїв.

У перший день тренінгу учасники долучилися до панельної дискусії, де досвід реалізації заходів у сфері утвердження української національної ідентичності презентували представники органів державної влади, громадських організацій, координаційних рад з питань утвердження української національної та громадянської ідентичності та молодіжних рад. Зокрема були розглянуті питання про роботу у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності в умовах військової агресії рф, про роль ветеранів війни у роботі з формування національної ідентичності у дітей та молоді, про  музейну робота як інструмент утвердження національної  ідентичності в умовах війни, про формування української національної та громадянської ідентичності через освітній вектор та через інформаційний простір.

Також у межах заходу відбулась презентація фотовиставки «Мої права, порушені війною», яка складається із світлин, зроблених у територіальних громадах Донецької області, та демонструють, як росія порушує права людини, руйнуючи домівки, освітні заклади, музеї, бібліотеки, лікарні тощо. 

Не залишила байдужими учасників зустріч з поетесою з селища Вільного Хлібодарівської громади Донецької області Світланою Фоменко, яка презентувала власну збірку поезій «Різна війна».

Другий день тренінгу був насичений практичними заняттями. Учасники долучилися до різноманітних майстер-класів, які дозволили їм закріпити теоретичні знання та отримати нові навички. Особливо цікавими були майстер-класи з плетіння маскувальних сіток та розпису гільз, які підкреслили важливість підтримки українських захисників.

Незабутнє враження на учасників заходу справило відвідування Музею сучасної російсько-української війни. Експозиція музею викликала у присутніх широкий спектр емоцій: від глибокого смутку і співчуття до гордості за наших захисників. Кожен експонат – це свідчення героїзму українського народу та жорстокості війни. 

Також у межах тренінгу увагу було приділено збереженню нематеріальної культурної спадщини, зокрема одному з важливих її елементів – стравам української кухні. Учасники заходу долучилися до майстер класу з приготування Авідіївської каші та вареників з кропивою, які включені до реєстру нематеріальної культурної спадщини, а також традиційного борщу та страв грецької спільноти у Донецькій області.

Завершився тренінг підведенням підсумків і обговоренням подальших планів щодо впровадження отриманих знань і навичок у своїй діяльності. Учасники висловили вдячність організаторам за можливість взяти участь у такому важливому заході і підкреслили його актуальність у сучасних умовах.