портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Ігор Мороз зустрівся з міжнародними партнерами для обговорення безпекових питань

Опубліковано 30 листопада 2023 року, 08:06

Безпекові аспекти життя на Донеччині в. о. голови Донецької ОДА Ігор Мороз обговорив на зустрічі з представниками ЄС.

Заступниця Голови Консультативної місії Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки України пані Мора о'Салліван і керівник сектору операціоналізації інтегрованого підходу Європейської служби зовнішньої діяльності пан Пітер Ларссон вже тривалий час працюють в Україні і чудово розуміють виклики, які стоять перед державною владою.

На зустрічі Ігор Мороз зосередив увагу на потребах саме Донецького регіону, адже ми маємо на своїй території категорично різні громади: частина була окупована ще у 2014 році, частина була окупована і визволена після повномасштабного вторгнення, частина зазнала тотальних руйнувань, а частина залишилася майже неушкодженою, але зазнає додаткового навантаження. Підходи до вирішення проблем цих громад після деокупації мають відрізнятися.

Зазначив, що бойові дії фактично зруйнували економіку області, з наступного року місцеві бюджети будуть дотаційними — це означає, що можливості для відновлення і підтримки умов життя в області будуть обмежені. Тож передусім маємо забезпечити цивільних, які досі залишаються в області, основними послугами, а військових — усім необхідним для їх важкої та небезпечної роботи.

Це задача складна, адже росіяни цілеспрямовано і систематично б'ють по критичній інфраструктурі. Зокрема, у області є розуміння, що навіть після її звільнення довгий час не можна буде подавати воду на південь тим способом, яким подавали до 2022 року — це один із великих викликів, який доведеться вирішувати у майбутньому.

Окремо говорили про те, які зміни відбулися у  поглядах людей на окупованих територіях. 

"На жаль, ми не можемо мати об'єктивної картини, яка там складається, однак повинні брати до уваги, що вже майже десять років росіяни накачують наших дітей своєю пропагандою і наповнюють наші міста своїми громадянами. Це буде ще одними серйозним викликом, для вирішення якого необхідна буде системна робота держави", - зазначив в. о. голови облдержадміністрації.

За його словами, він знає, що Європейський Союз докладає чималих зусиль для того, щоб територія України була звільнена від окупантів, і щоб ця територія була відновлена і безпечна. Саме тому він подякував за співучасть у  боротьбі і висловив надію, що ця співпраця тільки поглиблюватиметься.