портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Загальнонаціональна хвилина мовчання

Опубліковано 30 листопада 2023 року, 09:00

Щодня о 9:00 — загальнонаціональна хвилина мовчання за загиблими внаслідок збройної агресії російської федерації.

Донецька ОВА та платформа Меморіал згадують убитих росіянами жителів Донеччини.

16 березня 2022 року авіаудар російської армії по Драмтеатру в Маріуполі відібрав життя Кароліни. Дівчинці було 2 роки і 7 місяців. 

Маленька Кароліна із мамою Анастасією, татом Олександром і старшою сестричкою Валерією жила у Центральному районі Маріуполя – у будинку навпроти площі Свободи і Миру. Після початку повномасштабної війни сім’я вирішила переїхати до батьків Олександра на вулицю Зелінського. 

До 11 березня всі разом вони переховувалися у підвалі. Але зранку ворожа армія обстріляла сусідній будинок, загинули десятки людей.

Родина Бугаєнків-Хаджав вирішила шукати безпечніше місце й переселилася в Драмтеатр. 

«16 березня ми всі були там. Син був на польовій кухні. Невістка з двома внучками – на другому поверсі. Ми з чоловіком – у кімнаті під сходами. За кілька хвилин до авіаудару я піднялася до дітей наверх. Кароліна хотіла піти зі мною під сходи. Але в нашій кімнаті було брудно, я хотіла спочатку прибрати, а потім її забрати. «Бабуся, я з тобою», – останнє, що почула від Кароліни», – розповіла бабуся Ірина. 

Її сина Олександра, батька Кароліни, вбило уламками на польовій кухні.

Невідомо точно, скільки життів відібрав авіаудар по Драмтеатру, йдеться про сотні людей.

«Кароліна – торохтушка, весела, непосидюча. Ходити почала у рік. Весь час хотіла приходити до мене у гості. Гарно говорила, уже вірші розповідала. А перша фраза її була: «Мамо, дай. Собака Тася». Їй подобалось розглядати книжечки, дивитися мультики, ми їй дарували музичні іграшки. У неї була улюблена качечка… У садочок внучка не встигла походити», – розповіла бабуся. 

Після авіаудару знайти і поховати молодшу онуку й невістку Ірині не вдалося.

У Кароліни залишилися бабуся, дідусь і старша сестричка.

З 24 лютого росіяни вбили 1780 мирних жителів Донеччини, поранили ще 4348. Кількість жертв у Маріуполі та Волновасі наразі достеменно невідома. 

Пам’ятаймо!