портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Інформаційний дайджест новин Кабінету Міністрів України від 27 травня

Опубліковано 28 травня 2020 року, 09:05 , Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України

Рада з питань економічного розвитку під головуванням Прем’єр-міністра обговорила Програму виходу з кризи
Окремо Денис Шмигаль зауважив, що в Програмі особливе місце посідають заходи щодо захисту внутрішнього виробника, але Уряд буде користуватися лише тим спектром інструментів, на які нам дають право Світова організація торгівлі та Генеральна угода з тарифів і торгівлі (ГАТТ). «Ми будемо діяти в тих правилах, які встановлені в світі», – запевнив Прем’єр-міністр.

Денис Шмигаль анонсував програму Уряду по виходу із економічної коронакризи
Очільник Уряду наголосив, що червоною лінією, яка проходить через усю програму та є частиною кожного елемента стратегії, став принцип пріоритету українського виробника, який платить податки та створює робочі місця в Україні. «Саме тому перша частина програми називається захист українських товарів, робіт, послуг від їх імпортних альтернатив. Здоровий економічний націоналізм – це є стратегія багатьох країн, і ми також будемо рухатися в цьому напрямку», – зазначив Прем’єр-міністр України.

Уряд представив Програму стимулювання економіки для подолання наслідків COVID-19
«Програмою передбачена реалізація близько 230 заходів, багато з яких вже впроваджено. Це фактично дорожня карта, сформована за пропозиціями міністерств, регіонів, аналітичних центрів, асоціацій, бізнесу та провідних експертів. Ініціативи спрямовані на покращення доступу до фінансів, доступу до ринків, вдосконалення регулювання, сприяння модернізації, сталому розвитку галузей та боротьбу з безробіттям», – зазначив Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко.

Перший кредит на умовах часткових кредитних гарантій в рамках «Доступні кредити 5-7-9%» отримало фермерське господарство з Запорізької області
Позику в розмірі 1,5 мільйона гривень на 5 років отримало фермерське господарство «Таврійська ягода» (село Приморське Василівського району Запорізької області), засноване в 2018 році.

Денис Шмигаль провів зустріч з представниками німецького бізнесу
Під час обговорення Прем’єр-міністр України погодився з пропозицією німецьких бізнес-кіл звернути увагу на такий інструмент захисту інвесторів як Комісія з захисту бізнесу при Уряді. «Якщо ви вважаєте, що потрібно відновити роботу комісії, давайте її відновимо. Але не хочеться вірити, що у нас бізнес треба захищати. Я прибічник того, щоб системно вирішувати проблеми», – наголосив Денис Шмигаль.

Ігор Петрашко обговорив з експертами Атлантичної Ради пріоритетні заходи щодо економічного відновлення України
«Обмежувальні заходи будуть поступово послаблюватися залежно від епідемічної ситуації в кожному регіоні. Серед важливих кроків, які вживає Україна в період боротьби з пандемією, – це підтримка бізнесу та зниження рівня безробіття, це розробка цілісної стратегії розвитку економіки та створення оптимальних для цього умов», – зазначив Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

У Мінрегіоні обговорили Стратегію ЄС для Дунайського регіону
Зокрема, учасники розглянули зміни до регламентних процедур у межах діяльності Стратегії та питання синхронізації основних пріоритетів Стратегії з програмними документами ЄС на подальші роки.

Уряд затвердив перспективні плани формування громад для всієї України
За словами Прем’єр-міністра України, затвердження по всій території країни перспективних планів – це «двигун» змін для окремих громад та країни в цілому. «Перспективні плани – це основа майбутніх територіальних громад, і вони відтепер будуть охоплювати 100% території. Ми втілюємо у життя принцип «сильна громада – успішна країна».

Затверджено перспективні плани 24 областей України
«Завершився складний процес узгодження перспективних планів 24 областей, які стануть основою нового адміністративно-територіального устрою базового рівня», – прокоментував прийняття розпоряджень Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

Уряд ухвалив рішення відокремити Міністерство екології від Міністерства енергетики
Прем’єр-міністр Денис Шмигаль підкреслив, що критична ситуація в енергетичній сфері потребує швидких рішень: «У нас нема шести місяців утворювати Міністерство енергетики. Тому ми, власне, йдемо таким шляхом: виділяємо Міністерство екології, будемо пришвидшувати всі процедури і рухатися вперед. Критично важливо зараз забезпечити стабільність власне енергетичної системи України».

Уряд починає перехід до погодження нормативно-правових актів у форматі онлайн
«Це рішення дозволить нам зробити процедуру погодження нормативно-правових актів повністю онлайн. Громіздкі паперові теки з документами на підпис повинні відійти в минуле", – зауважив Віце-прем'єр-міністр – Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Урядом схвалено Концепцію реформування системи оплати праці державних службовців та затверджено план заходів з її реалізації
Концепцію реформування системи оплати праці державних службовців розроблено з метою зміни системи і підходів до регулювання оплати праці у сфері державної служби для підвищення конкурентоспроможності заробітної плати на посадах державної служби, підвищення її прозорості, передбачуваності та справедливості, приведення урядового регулювання оплати праці у відповідність до міжнародних стандартів, зокрема тих, які визначені OECP/SIGMA.

МОЗ вдалося пришвидшити постачання лікарських засобів з-за кордону
«Протягом останніх 2-х місяців ми отримали лікарських засобів на понад 1 млрд грн, які одразу були розвезені в регіони. На сьогодні лікарських засобів в Україні на залишку на 3,9 млрд грн. Ще за кошти минулих років ми чекаємо поставок від міжнародних організацій на суму 4,6 млрд грн. Загалом, це 8,5 млрд грн», – підкреслив Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов.

Уряд розширює перелік лікарень, які борються з COVID-19
«Ініціатива полягає у тому, щоб доповнити перелік закладів охорони здоров’я, які надають стаціонарну медичну допомогу пацієнтам з COVID-19. Мова йде про заклади, які надавали таку допомогу з 1 квітня 2020 року та не були внесені до нього», – заявив Міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Максим Степанов ініціював ухвалення в Україні Національної стратегії щодо рідкісних (орфанних) захворювань
«Вважаю за необхідне ухвалення Національної стратегії з профілактики, діагностики та лікування рідкісних (орфанних) захворювань, оскільки її відсутність ставить під загрозу доступ до безперервного адекватного лікування орфанних пацієнтів, а також забезпечення їх життєво необхідними лікарськими засобами та спеціальним харчуванням», – наголосив Міністр охорони здоров’я України.

Україна отримала гуманітарну допомогу від Болгарії – МЗС
У МЗС України відбулася церемонія отримання Україною гуманітарної допомоги від Болгарії у вигляді медичних засобів захисту для українських медиків.

Держприкордонслужба: ЄС надає українським прикордонникам засоби захисту від COVID-19
«Надання захисних засобів Державній прикордонній службі та Державній митній службі, що працюють для підтримання важливих функцій в країні, є частиною підтримки ЄС Уряду України в його прагненні захистити громадян від цієї пандемії. Ми разом з Україною під час цієї безпрецедентної кризи», – заявив Глава Представництва ЄС в Україні Матті МААСІКАС.

Оперативна інформація про поширення коронавірусної інфекції COVID-19
За даними Центру громадського здоров’я, станом на 9:00 27 травня в Україні 21905 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 658 летальних, 7995 пацієнтів одужало. Загалом захворіли 1595 дітей та 4241 медик. За добу зафіксовано 321 новий випадок.

Урядом схвалено рішення про запровадження автоматизованого обміну інформацією між Мінсоцполітики та Держприкордонслужбою
Завдяки такому обміну інформацією забезпечуватиметься здійснення державного контролю за додержанням вимог законодавства під час визначення права громадян на призначення (отримання) державних виплат, а також виявлення можливих зловживань або фактів надання недостовірних даних, що призводить до нецільового використання бюджетних коштів на зазначені цілі.

Уряд скасував довідку про склад сім’ї для альтернативної (невійськової) служби
«Ми поставили ціль ліквідувати всі безглузді довідки, які вимагають від людей задля бюрократичної галочки. І сьогодні маємо першу перемогу –  держоргани більше не будуть вимагати довідку про склад сім’ї при проходженні альтернативної служби. На черзі ще 26 послуг, які вимагають надання такої довідки і жодна з них не залишиться без нашої уваги», – зауважив Віце-прем’єр-міністр – Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Владислав Криклій провів відеорозмову з Надзвичайним і Повноважним Послом Австрії в Україні Гернотом Пфандлером
Міністр інфраструктури України подякував пану Послу за сприяння та активну участь у вирішенні проблемних питань, що виникали під час повернення українських вантажних автомобілів в Україну на початку введення карантинних заходів в країнах Європи у зв’язку з COVID-19. Міністр наголосив, що незважаючи на коронакризу, Україна продовжує докладати всіх можливих зусиль, щоб забезпечити безперебійне перевезення вантажів, та сподівається на подальшу взаємовигідну співпрацю з Австрією.

ЄС підтримує схвалення Закону «Про внутрішній водний транспорт» в Україні - Мінінфраструктури
«Розвиток суднобудування водночас сприятиме створенню нових робочих місць та залученню українських та іноземних інвестицій. Крім цього, ухвалення законопроекту допоможе значно розвантажити дороги та зменшити витрати на їх ремонт. А це мільярди гривень», – сказав Міністр інфраструктури Владислав Криклій.

Державна інспекція містобудування України може розпочинати свою діяльність – рішення Уряду
«Прийнята постанова сприятиме подальшому виконанню заходів, пов’язаних з ліквідацією Державної архітектурно-будівельної інспекції та створенням Державної інспекції містобудування України. ДІМ почне працювати з моменту заповнення штату мінімум на 30 %», – зауважив Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

Уряд ухвалив важливе рішення для організації постачання скрапленого газу з США
«Меморандум передбачає вивчення можливості диверсифікації джерел постачання природного газу шляхом забезпечення довгострокового постачання скрапленого природного газу та розвиток транскордонної газової інфраструктури України та ЄС», – пояснила в.о. Міністра енергетики та захисту довкілля Ольга Буславець.

Уряд врегулював правила реєстрації місця проживання в іпотечному житлі
«Зміни у правила реєстрації необхідні, аби створити сприятливі умови для подальшого розвитку іпотечного кредитування в Україні, а також удосконалити механізми захисту майнових прав іпотекодержателя та житлових прав іпотекодавця», – сказав Міністр юстиції Денис Малюська.

Сьогодні стартує проект “Антарктичні уроки” для школярів
«З допомогою “Антарктичних уроків” ми хочемо показати школярам, що наука – це дуже цікаво. Розповіді про життя пінгвінів і роботу полярників самі собою захоплюють, а ми ще й підкріпили мотивацію призами», – зазначив перший заступник Міністра освіти і науки Юрій Полюхович.

МКІП: Уряд перейменував Держагентство з питань мистецтв на Держагентство з питань мистецтв та мистецької освіти
Відповідно до рішення Уряду цей центральний орган виконавчої влади реалізовуватиме державну політику у сфері мистецтв та спеціалізованої мистецької освіти. Постанова також передбачає ліквідацію Державного агентства з питань мистецької освіти.

Держлісагентство: Податкове навантаження на лісову галузь зменшиться
«Скасовується поділ лісів на розряди, оскільки нижні склади практично відсутні, закріплення за залізницями також не відбувається. Застосовуватиметься ставка рентної плати за кожною породою без деталізації за розрядами. Це значно полегшить сам розрахунок рентної плати», – пояснив Голова Державного агентства лісових ресурсів України Андрій Заблоцький.