портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Інформаційний дайджест «Новини Донеччини» 17 травня 2018 року

Опубліковано 17 травня 2018 року, 17:50

На Донеччині відбувся обласний флешмоб до Дня вишиванки

Сьогодні, 17 травня, на честь Дня вишиванки працівники Донецької облдержадміністрації провели обласний флешмоб. Біля будівлі ОДА розгорнули вишитий 74-метровий унікальний «рушник єднання», чим і розпочали ініційований флешмоб. Рушник був створений у рамках проекту «Єдина Україна: Схід і Захід разом». Вага полотна майже 12 кг. Майстрині, які вишивали його різними техніками, приїхали підтримати акцію. Вони об’єднали 36 рушників, на кожному з яких була зображена назва того міста або регіону, де він вишивався.

Автором і організатором проекту стала громадська організація «Єдина Україна: Схід і Захід разом» з керівником – Світланою Кучеренко. Метою заходу стало об’єднання українців з різних куточків держави в одному рушникові.

Після флешмобу всіх присутніх запросили до будівлі Донецької ОДА, де на першому поверсі проходила виставка вишитих картин. Охочі мали змогу поспілкуватися з їх авторами.

Краматорськ святкує День вишиванки

Вишиванка здавна була для українців не просто одягом, а справжнім оберегом, у візерунках якого закодовані щастя, сімейне благополуччя, здоров'я, добра вдача та багато інших важливих цінностей.

У цей святковий день українці вже традиційно вбираються у вишиванки, влаштовують флешмоби, яскраві паради та виставки.

Краматорська міська рада, її структурні підрозділи, комунальні підприємства, організації та установи, школи, вищі навчальні заклади, будинки культури, лікарні, виробничі та приватні підприємства із задоволенням підтримали акцію “Одягни вишиванку”.

Делегація Латвійської Республіки відвідала Донеччину

Відбулась робоча зустріч голови Донецької облдержадміністрації Павла Жебрівського з представниками Латвійської Республіки. Обговорювали питання безпекової ситуації в області, які зміни відбулися із запровадженням особливого режиму, що заміняє режим АТО, соціально-економічної та гуманітарної ситуації в регіоні, та можливі напрямки підтримки регіону з боку Латвії, а також потреби та пріоритетні питання.

Представники Латвійської Республіки обмінялися з ним пам’ятними сувенірами, висловили теплі побажання на честь міжнародного свята Дня вишиванки та, наостанок, зробили фото з працівниками структурних підрозділів в рамках флешмобу, який проводиться за ініціативою Донецької ОДА.

Акція «Народжені в вишиванках» у Краматорську

У Краматорську в пологовому будинку новонародженим дарували вишиванки.

Акція «Народжені в вишиванках» у місті проводиться другий рік. Цьогоріч першу національну сорочку отримали дванадцять дівчаток та шість хлопчиків.

Такі незвичні подарунки до Дня вишиванки немовлятам підготували активісти Українського розмовного клубу «Файно». Жінки понад три місяці поспіль самостійно шили та вишивали одяг для малечі.

Делегація з Японії відвідала Дружківку

Заступник голови місії, Міністр-радник Посольства Японії в Україні пан Мічіо Харада відвідав Дружківку. Разом з міським головою Валерієм Гнатенком пан Мічіо Харада вшанував пам’ять загиблих японських військовополонених, поховання яких знаходиться в Дружківці.

Розпочалась реставрація стели на в’їзді в Слов’янськ

Розпочалася часткова реставрація стели на в'їзді до міста Слов’янськ з боку Краматорська. Усі роботи проводяться силами та коштом небайдужих підприємців. Наразі здійснюється заміна літер, з яких складається слово “Слов’янськ”.

Напис буде виконано українською мовою на зеленому фоні ( колір герба міста).

Поліцейські Слов’янська приєдналися до Всесвітнього дня вишиванки

Українці відзначають День вишиванки, всеукраїнське свято, покликане зберегти традиції носіння національного одягу. В цей день українців закликають змінити або доповнити звичайний одяг українською національною вишиванкою.

У знак єднання та підтримки України співробітники поліції прийшли на роботу у вишитих сорочках. Поліцейські одягли традиційний наряд на знак єдності нашого народу і віри в перемогу.

Студенти енергобудівельного технікуму зі Слов’янська гідно виступили у Бахмуті

У Бахмуті відбулись фінальні змагання Чемпіонату Донецької області серед закладів вищої освіти І-ІІ рівня акредитації з легкої атлетики.

Кращі легкоатлети серед студентської молоді області змагалися в бігу на 100, 200, 400, 800 метрів, в стрибку в довжину та у штовханні ядра.

Спортивну честь міста Слов'янська захищали студенти Слов'янського енергобудівельного технікуму.

Друге місце на дистанції 400 метрів посіла студентка 2-го курсу Лоліта Волошина. На другому місці на дистанції 200 метрів був першокурсник Андрій Коваленко і на 800 метрів другим став Денис Істомін.

Слов’янська міська рада приєдналась до святкування Дня вишиванки

Сьогодні, 17 травня, працівники Слов’янської міської ради приєднались до святкування та одягли вишиванки. Всі бажаючі зібрались перед будівлею міської ради та зробили спільне фото, а також продемонстрували жителям міста, які гуляли на площі, дотримання українських традицій в питаннях носіння національного одягу.

Танцювальний клуб «Four Step» Слов’янська успішно виступив на Чемпіонаті України зі спортивних танців

У місті Южному (Одеська область) проходив чемпіонат України зі спортивних танців, в якому взяли участь більше 1000 учасників з Одеси, Херсону, Києва, Мирнограду, Овідіополя, Львова, Івано-Франківська, Слов’янська.

Вихованці слов’янського танцювального клубу «Four Step» під керівництвом Тетяни Хіміон у латиноамериканській програмі вибороли бронзову нагороду.

Благодійний концерт «Рідна та кохана»

У Бахмутському міському центрі дітей та юнацтва відбувся святковий благодійний концерт під символічною назвою «Рідна і кохана».

Вже за традицією саме в травні під егідою міської організації шкільного самоврядування «Бахмутська республіка» та творчих колективів  Центру твориться добро. Біда може спіткати кожного, від цього не застрахований ніхто. Цьогоріч благодійний концерт із збором коштів був присвячений людині, з вуст якої ніколи не сходить посмішка, сумлінній робітниці та звичайно найдобрішій та люблячій мамі – Наталії Барановій, яка працює у Центрі гардеробницею. Взимку у Наталі діагностували онкологічне захворювання тяжкої форми.

Бахмут – Нідерланди: столітня історія партнерств у книгах

«Знати своє минуле заради майбутнього» – звучало рефреном у кожному виступі на презентації другого видання книги «STOUPKY. Четвёртое измерение», яка пройшла 15 травня в центральній міській бібліотеці.

На презентації секретар Бахмутської міської ради Світлана Кіщенко привітала ентузіастів з виходом книги і висловила думку, що «без знання минулого світ для людей пустий» а також надію, що це не останнє видання, а буде ще і третє, і четверте, загалом до останнього знайденого документу про соляну шахту «Петр Великий». Після презентації кожен учасник одержав книгу з автографом редактора, а член ініціативної нідерландської групи Пітер ван ден Ауденрайн передав декілька екземплярів у Бахмутську міську централізовану бібліотечну систему та в шкільні бібліотеки міста.

До Бахмута тепер веде «Вишивана стежка»

17 травня в рамках святкування Дня Вишиванки представники Бахмутської громади зібралися на виїзді з міста для створення нової родзинки в Бахмуті.

Для створення креативних куточків у місті, впорядкування міського простору та розвитку українського простору на мікрорайоні Ступки група ініціативних містян створює черговий арт-об'єкт під назвою "Вишивана стежка".

У Маріуполі відкрилася Всеукраїнська виставка «Мальовнича Україна»

У художньому музеї ім. А.І. Куїнджі відкрилася Всеукраїнська виставка «Мальовнича Україна». Вперше такий значимий культурно-мистецький проект, що проводиться під кураторством Міністерства культури України спільно з Національною спілкою художників України, відбувається в місті Маріуполі. На виставці експонуються 85 живописних та графічних творів митців з різних міст України.

В експозиційних залах можна побачити як твори зрілих митців, так і картини молодих авторів, які все гучніше заявляють про себе на різних виставках.

Маріупольські школярі ознайомилися зі світом типографії

У друкарні газети «Приазовський робочий» відбувся ярмарок професій під гаслом «Друкуємо своє майбутнє». Організаторами заходу стали Маріупольський міський центр зайнятості спільно з департаментом освіти Маріупольської міської ради. Світ професій типографії презентували  учням школи №68.

Учнів ознайомили з професіями регіональної газети та професіоналами друкарської справи. Школярів супроводжував фахівець центру зайнятості, який розповів про актуальні професії на ринку праці та важливість питання правильного вибору майбутнього фаху.

Геннадій Завертайло отримав звання майстра спорту України

Під час засідання колегії департаменту сім'ї, молоді та спорту Донецької облдержадміністрації маріупольському борцю Геннадію Завертайло вручили посвідчення майстра спорту України.

Вручив нагороду маріупольцю директор департаменту сім'ї, молоді та спорту ДонОДА Володимир Мицик.

Геннадій Завертайло – борець греко-римського стилю, віце-чемпіон світу, срібний призер Всесвітньої Гімназіади, стипендіат міської ради.

«Сходинки до Олімпу»: у педколеджі Покровська визначили найкращих студентів

Традиційно, наприкінці навчального року, Покровський педагогічний коледж відзначає свято своєї освітянської родини – «Сходинки до Олімпу». Цей день є особливим, адже по всьому навчальному закладу витає дух перемоги, відчуваються сила та впевненість його вихованців.

«Сходинки до Олімпу» − свято вшанування переможців, свято таланту, на якому прийнято відзначати найкращих студентів, які гідно представили рідний навчальний заклад, місто, область та Україну на предметних олімпіадах, спортивних змаганнях, творчих фестивалях і конкурсах.

Концерт до Дня вишиванки в Авдіївці 

Авдіївка приєдналася до святкувань урочистим концертом «Авдіївка вишивана», що пройшов у виконанні учнівських колективів загальноосвітніх шкіл та дитячих садків біля пам’ятника Т. Шевченку. Вишиті сорочки, українські пісні і танці, звуки народних мелодій – усе це створило святкову атмосферу і нагадало нам, українцям, наскільки безмежна й широка душа нашого народу, наскільки багатогранні його  таланти й наскільки актуально та важливо нині повертатися до своїх першоджерел, черпати снагу у духовних і культурних надбаннях предків.

Також у рамках свята відбулася акція «Вдягни вишиванку», працівники підприємств, установ та організацій у школу, садочок, на роботу одягли улюблену вишиванку.

Мар’їнський район святкує День вишиванки

17 травня в Мар’їнці до флешмобу, присвяченому Дню вишиванки, долучився колектив Мар’їнської райдержадміністрації на чолі з головою райдержадміністрації, керівником районної військово-цивільної адміністрації Володимиром Морозом. Яскраві фарби вишиванок заграли сьогодні на території всього Мар’їнського району, адже до свята приєдналися  також місцеві ради, військово-цивільні адміністрації, навчальні заклади, організації та установи.

Департамент інформаційної  та внутрішньої політики облдержадміністрації