портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Ірина Верещук зустрілася з освітянами і молоддю з-поміж внутрішньо-переміщених осіб Донеччини

Опубліковано 20 січня 2022 року, 14:05

Віце-прем’єр-міністр України – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук під час робочої поїздки до Донеччини разом із очільником області Павлом Кириленком провела зустріч з освітянами та молоддю з-поміж внутрішньо переміщених осіб. 

Вона зазначила, що закон України «Про вищу освіту» визначив особливості вступу до закладів вищої освіти осіб, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія окремих районів Донецької та Луганської областей, Автономної Республіки Крим і міста Севастополя, населених пунктів на лінії зіткнення, які отримали документ про повну загальну середню освіту. 

Окрім того, ці особи можуть за бажанням одноразово скористатися правом на безоплатне навчання зі стипендіальним забезпеченням на підготовчих курсах закладів вищої освіти з наступним вступом до вишів як внутрішньо переміщені особи.  

Вступ для абітурієнтів з ТОТ відбуватиметься в межах квоти-2, встановленої у закладах освіти в обсязі 10% від загального обсягу державного замовлення. У закладах вищої освіти, які функціонують на території Донецької та Луганської областей, і переміщених закладах вищої освіти розмір квоти становить 20%. 

«Ми – урядовці та законодавці, робимо усе можливе для того, щоб молодь відчувала опіку та підтримку держави. Минулої п’ятниці від Президента України Володимира Зеленського я отримала завдання зібрати об’єктивні інформацію щодо того, що та як має зробити держава, аби молода людина прийняла рішення переїхати сюди та одразу ж отримала повну підтримку. Звісно, зараз існує багато проблем, але ми працюємо над їх вирішенням. Впевнена, цифровізація допоможе спростити процес отримання документів, а соціальна підтримка дозволить молоді навчатися та працювати на вільних українських територіях", - наголосила Ірина Верещук.

 Також вона підкреслила, що студенти, які мають статус тимчасово переміщених осіб, мають право отримувати два види стипендій – соціальну або академічну. Для студентів закладів фахової передвищої освіти (технікуми, коледжі) соціальна стипендія становить 890 гривень, а закладів вищої освіти (інститути, університети, академії) – 1180 гривень. 

Відповідно до Порядку та умов надання державної цільової підтримки деяким категоріям громадян для здобуття професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, державна цільова підтримка надається: дітям, зареєстрованим як внутрішньо переміщені особи, і дітям, які проживають у населених пунктах на лінії зіткнення. 

Студентам зазначеної категорії, які здобувають освіту на денній формі навчання, надається державна цільова підтримка у вигляді безоплатного або з пільговою оплатою проживання в учнівських та студентських гуртожитках, отримання пільгових довгострокових кредитів для оплати навчання. Крім цього, для покриття витрат на проживання, зокрема, на оплату житлово-комунальних послуг, вони мають право отримувати щомісячну адресну допомогу.  

 «Важливо зрозуміти, що влада не просто приділяє увагу цим категоріями дітей, ми готові надавати усі умови жителям тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщеним особам для отримання якісної освіти. Ми готові вирішувати проблемні питання, в тому числі і на законодавчому рівні. Вже зроблено багато для спрощення процедури вступу до українських вишів, і ми надалі будемо працювати у цьому напрямку. Зокрема,  освітні центри «Донбас – Україна» показують позитивний результат, працюють різноманітні програми підтримки та стипендіальні програми. Надалі ми готові розглядати проблемні питання та долучились до їх вирішення», - наголосив Павло Кириленко. 

Нагадаємо, у закладах освіти Донецької області у 2021-2022 навчальному році здобувають освіту студенти та учні (всього 3154 особи) з-поміж сімей внутрішньо переміщених осіб, зокрема в закладах: вищої освіти – 2038 студентів; фахової передвищої освіти – 654 студенти; професійної (професійно-технічної) освіти – 462 учні.