портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Історичний спротив: інтерв’ю з Оленою Стяжкіною – про війну в Україні в контексті розпаду імперій та наративи російської пропаганди, які залишаються небезпечними

Опубліковано 07 листопада 2022 року, 08:36

Український інститут національної пам’яті продовжує проєкт «Історичний спротив». На ютуб-каналі інституту транслює інтерв’ю про історичний контекст сучасної російсько-української війни. Серія розмов є продовженням проєкту, який започаткували Міністерство культури та інформаційної політики України спільно з інститутом за підтримки медіагруп національного телевізійного марафону у квітні 2022 року.

«Якби ми подивились на підставові причини того, що відбувалося у XX – на початку XXI століття у світі, ми побачили б, що це історія розпаду імперій і претензій на імперське битування», – каже Олена Стяжкіна. Дослідниця зауважує, що з кінця 1980-х років, коли руйнується так званий «соціалістичний табір», сформований як задвірки радянської імперії, на мапі світу залишається єдиний імперський уламок.

«Зараз ідеться про те, що остання імперія в світі має бути зруйнована. І в такий спосіб завершиться величезний цикл, який розпочався на початку XX століття. Імперії хочуть зберегтися, але мають бути зруйновані», – переконана історикиня.

З усього потоку дезінформації, який продукує та поширює російська пропаганда, Олена Стяжкіна вважає найнебезпечнішим продовження ще радянського наративу: «українські націоналісти – зрадники, українці – зрадники» та «українці були на боці фашистів, а руський народ всіх переміг».

«Його росіяни просувають десь із 1947 року, – стверджує історикиня. – Саме на цей наратив вони наклали міфи про азовців, Правий сектор, про бандерівців, які переродилися в націоналістів, азовців, Правий сектор. Ці міфи міцно поєдналися в свідомості в тому числі пересічних європейців».

Розширена текстова версія


Олена Стяжкіна – письменниця й публіцистка, старша наукова співробітниця Інституту історії України Національної академії наук, знана дослідниця українського виміру Другої світової війни. Вона викладала в університетах Донецька, Маріуполя та Києво-Могилянській академії. Також заснувала громадський рух «Деокупація. Повернення. Освіта».

За матеріалами Українського інституту національної пам’яті