портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Історико-культурний фестиваль «Дике Поле. Шлях до Європи»: Проведено наукову конференцію «Степовий університет»

Опубліковано 27 липня 2023 року, 16:32 , Управління культури і туризму облдержадміністрації

З 2016 року на межі двох областей - Донецької і Запорізької, в межах охоронної зони Українського степового природнього заповідника «Кам’яні могили», проводився історико-культурний фестиваль «Дике поле. Шлях до Європи».

За шість років свого існування фестиваль став потужним та масштабним заходом, щороку збираючи до 12 тисяч відвідувачів. Насичена культурна програма передбачала реконструкцію історії України у різних історичних періодах та роботу розважальних, спортивних, мистецьких і науково-пізнавальних локацій.

На жаль, внаслідок військової агресії рф проти України, традиційне місце проведення фестивалю опинилось на тимчасово окупованій території.

Але попри всілякі труднощі Донеччина зберігає свої досягнення. Тому цьогоріч фестиваль проходив у декілька етапів, далеко від місця свого заснування.

Перша частина історико-культурного фестивалю "Дике Поле. Шлях до Європи" - захоплюючий квест для дітей «Таємнича скрижаль» - відбулась у культурному хабі «Донеччина» у м. Києві.

Продовженням фестивалю та основою частиною заходу стало проведення наукової конференції «Степовий університет».

Відкрила конференцію заступниця голови облдержадміністрації Юлія Костюніна, яка звернулась до учасників з вітальним словом і побажала всім науковцям, краєзнавцям і учасникам заходу плідної праці і цікавих відкриттів у степовому університеті української Донеччини. Символічно, що фестиваль проходив саме напередодні Дня Української Державності.

Отже, організатори - Донецька обласна військова адміністрація та управління культури і туризму облдержадміністрації – на реальному прикладі доводять, що навіть під час війни актуально та надважливо проводити заходи, спрямовані на самоусвідомлення національної ідентичності.

Географія гостей та учасників фестивалю доволі широка: це видатні науковці Національної академії наук України, представники наукової спільноти Вінницької, Дніпропетровської, Запорізької, Івано-Франківської, Київської, Луганської, Львівської, Сумської, Харківської областей, краєзнавці та студенти вишів України.

Доповідачі у своїх роботах розповідали про історію сучасної України, про перлини заповідних територій Донеччини, досліджували витоки зародження фестивального руху. За результатами роботи конференції буде створено збірник наукових робіт за визначеною тематикою.

Різноманітна тематика доповідей, представлених на конференції, перетиналась із цікавими тематичними відеороликами, які демонстрували історію України у різні періоди: «Скіфська доба», «Княжа доба», «Козацька доба» та «Доба відродження незалежності України».

Також в рамках історико-культурного фестивалю «Дике поле. Шлях до Європи» в режимі онлайн проводилась поетична акція «Таємниці великого степу», упродовж якої учасникам – мешканцям Донеччини різного віку, поетам та аматорам поетичного слова - пропонувалося декілька тем для створення творів. Результатом заходу стане поетична збірка з однойменною назвою.

І цікавим довершенням дійства стала онлайн-вікторина "Україна: від вільного степу до вільної держави", учасники якої відповідали на питання про історію степової України. Підсумки були оголошені по завершенні фестивалю.

Фестиваль живе. Фестиваль продовжує традиції Донеччини. Фестиваль надихає на перемогу!

За інформацією управління культури і туризму облдержадмінстрації