портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Керівництво громад Донеччини ознайомилось з реалізацією програми по доступному житлу для переміщених осіб

Опубліковано 17 квітня 2024 року, 12:23

Керівники громад області взяли участь у зустрічі з заступницею міністра розвитку громад, територій і інфраструктури Наталією Козловською. Говорили про будівництво житла для ВПО та надання компенсацій за зруйноване житло.

Участь у зустрічі від Донецької області взяли начальник Маріупольської районної військової адміністрації Наталія Воробйова, в.о голови Мангушської селищної ради Володимир Матяш,начальник Лиманської міської військової адміністрації Олександр Журавльов, начальник Бахмутської районної військової адміністрації Сергій Кальян та начальник Сіверської міської військової адміністрації Олексій Воробйов.

Основним питанням стало забезпечення житлом ВПО, зокрема залучення до цього процесу громад та міжнародних донорів. 

Важливою частиною цієї роботи є реалізація програми "Є-оселя". Для спрощення доступу внутрішньо переміщених осіб до нового житла представники громад запропонували знизити відсоток першого внеску та відсоток річної ставки за програмою, адже переміщені особи дуже часто знаходяться у важкому матеріальному становищі.

Також було розглянуто питання відшкодування за зруйноване житло для мешканців громад, які знаходяться на території ведення активних бойових дій. Керівники громад запропонували залишити за громадами право приймати рішення щодо визначення місць, де комісії зможуть безпечно проводити огляд житлових будинків. 

Окремо розглянули питання щодо можливості відшкодування за втрачене житло на тимчасово окупованих територіях. Наразі потрібно розробити чіткий механізм, за яким громади могли б визначати ступінь руйнування об'єктів житлового фонду та вносити такі об'єкти до реєстрів пошкодженого та знищеного житла. Це спростить доступ людей до механізмів компенсацій та дозволить внутрішньо переміщеним особам отримати житло у більш безпечних регіонах України.