портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Команда однодумців — головна умова інклюзивного підходу в дошкіллі

Опубліковано 24 травня 2019 року, 16:26

23 травня місто Костянтинівка стала столицею інклюзивного простору дошкілля Донеччини. Заклад дошкільної освіти № 17 «Колобок» Костянтинівської міської ради гостинно приймав гостей обласного проблемного круглого столу «Професійна кооперація корекційно-реабілітаційної роботи з дітьми з особливими освітніми потребами в умовах інклюзивних груп у закладах дошкільної освіти».

Більше 30 учасників заходу обговорювали актуальні проблеми інклюзивної освіти дошкільників зі спікерами - педагогами, які вже працюють в умовах інклюзивних закладів дошкільної освіти. Команда однодумців, якою стали учасники, розглянули та обговорили найоптимальніші умови створення індивідуальної програми розвитку дітей дошкільного віку; навчилися адаптувати та модифікувати дидактичний матеріал до потреб дитини; проаналізували східне та відмінне в алгоритмі складання індивідуальних програм розвитку дітей з інклюзивною та спеціальною формами освіти; ознайомилися з системою створення та функціонування інклюзивних груп у закладах дошкільної освіти міст Костянтинівка та Краматорськ; визначили послідовність організаційно-методичного супроводу командою фахівців  корекційно-реабілітаційної роботи з дітьми з особливими освітніми потребами в умовах інклюзивних груп та стали учасниками майстер класу, який наочно продемонстрував особливості роботи з дітьми, що мають порушення зору.

Проте, рефлексія, проведена в кінці роботи круглого столу, показала, що питань у педагогів ще багато і їх не можна вирішити форматом заходу. Тож у подальшому відділами дошкільної освіти та професійного розвитку фахівців освіти дітей з особливими освітніми потребами Донецького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти планується робота у цьому напрямку, з урахуванням побажань педагогів-практиків, для досягнення спільної мети - зробити кожен дитсадок Донеччини цікавим, комфортним, зручним та радісним як для всіх категорій дітей, їхніх батьків та педагогів.

З фото та відеоматеріалами можна ознайомитися за посиланням: https://drive.google.com/drive/folders/1JsT_eXhe5jXyxdzBKSXN4DIEtjFTkAt7?usp=sharing