портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Комунікаційна кампанія «Разом діємо. Разом ми – Європа» фінішувала 3 серпня на #РазомДіємо Фест-Черкаси

Опубліковано 07 серпня 2024 року, 18:16

Всеукраїнська комунікаційна кампанія «Разом діємо. Разом ми – Європа», що інформувала українців про підтримку Європейським Союзом організацій громадянського суспільства (ОГС) та незалежних медіа України під час війни, завершилася 3 серпня в Черкасах.

Кампанія, що впроваджувалася Представництвом ЄС в Україні, стартувала 3 травня 2024 року, у Всесвітній день свободи преси, і мала на меті показати ключову роль ОГС та ЗМІ у забезпеченні стійкості та відновлення України, значення невідкладної та послідовної підтримки ЄС у збереженні та посиленні спроможності громадянського суспільства, розвитку та масштабуванні його діяльності в умовах викликів війни та відбудови. Кампанія охопила всю Україну: масові публічні заходи, виставки, дискусії, тематичні зустрічі відбулись у різних регіонах країни.

З перших днів повномасштабного російського вторгнення в Україну, ще 24-26 лютого 2022 року, ЄС ухвалив безпрецедентне рішення – дозволити своїм грантоотримувачам в Україні переорієнтувати та використати раніше виділені кошти на потреби захисту країни, порятунок людських життів та забезпечення нагальних потреб громадян. За час повномасштабної війни ЄС втричі збільшив обсяги підтримки громадянського суспільства, і нині вони сягнули 101 млн євро. Наразі в Україні у 15 ключових сферах ОГС та медіа діють 56 грантових та 1877 субгрантових проєктів, спрямованих на соціальний захист й підтримку вразливих груп населення та військових, захист прав людини, допомогу об’єднанням людей за інтересами, розвиток бізнесу й працевлаштування, зміцнення об’єднаних громад, сприяння реформам та євроінтеграціїї, вільний розвиток незалежних медіа. Сума грантів становить від 299 тисяч євро до 10 млн євро. 346 проєктів з бюджетами від 500 євро до 639 тисяч євро впроваджуються через регіональні грантові програми. ЄС надає цю допомогу через своїх стратегічних партнерів – Міжнародний фонд «Відродження», міжнародну БО «Фонд Східна Європа», Інститут економічних досліджень та політичних консультацій, ГО «ІСАР Єднання», БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне», а також через Європейський Фонд за демократію.

Ключовими темами комунікаційної кампанії «Разом діємо. Разом ми – Європа» були:

підтримка реформ, які наближають Україну до Європейського Союзу, сприяють адаптації України до правил і стандартів ЄС;

сприяння мобілізації громад та співпраці між різними групами громадянського суспільства;

надання допомоги ОГС, які працюють з найвразливішими групами, включаючи психологічну підтримку;

популяризація важливості незалежних ЗМІ як наріжного каменю демократичних перетворень та оплоту боротьби з дезінформацією і розвінчання фейків, поширюваних російською пропагандою.

Під час численних заходів комунікаційної кампанії широка громадськість ознайомилася з досвідом та конкретними результатами роботи десятків організацій громадянського суспільства, які давно працюють в Україні, та створених після початку широкомасштабної російської агресії – у відповідь на виклики війни. Саме системна допомога Європейського Союзу дозволила їм вистояти, надати життєво важливу допомогу людям, а потім - зміцнити й поширити вплив ОГС, залучити до спільної роботи нових громадян та масштабувати свою діяльність.

Підсумки й плани цієї роботи обговорювались як на подіях, організованих у межах кампанії, так і на партнерських заходах – на Євросамміті громадських організацій, під час МедіаТолоки, на конференції до Дня журналіста. У столиці та чотирьох регіонах України відбулися масових публічних заходи - #РазомДіємо Фест та виставка #РазомДіємо. «ПІДТРИМКА». В Києві фестиваль громадських організацій та медіа відвідали понад 3000 осіб, численних відвідувачів прийняли Хмельницький, Рівне, Вінниця, Черкаси. Загалом події в межах кампанії відвідали близько 10 тисяч гостей.

5 липня журналісти та партнери ЄС з організацій громадянського суспільства взяли участь у престурі до Катюжанки й Ірпеня, що на Київщині, де ознайомилися з роботою фінансованих ЄС проєктів, спрямованих на зміцнення спроможності місцевих громад, сприяння ефективним реформам й відбудові та підтримку молоді.

В межах кампанії проведено тематичну онлайн-вікторину на платформі «Євроквіз», учасники якої – діти та молодь - дізнались чимало нового й корисного про підтримку Євросоюзом українського громадянського суспільства та медіа. 100 переможців вікторини отримали оригінальні подарунки.

1 серпня в Києві відбулась заключна зустріч представників Європейського Союзу, його партнерів в Україні, підтримуваних ЄС організацій громадянського суспільства і медіа, учасники якої обговорили підсумки кампанії та поділились планами на майбутнє. До неї долучились понад 100 учасників з різних регіонів України.

Про роль підтримки Євросоюзом організацій громадянського суспільства та медіа України дізнались мільйони читачів, глядачів та радіослухачів з численних публікацій та сюжетів у спецпроєктах на каналі 1+1, Еспресо, Суспільному, в онлайн виданнях NV, Рубрика, Газета UA, Детектор медіа, Укрінформ , а також Українському радіо та регіональних виданнях. Організатори кампанії прагнули донести до найширшого кола українців інформацію не тільки про діяльність громадських організацій, а й про можливості, які надає підтримка ЄС кожному українцю. Адже реформування, відбудова країни та євроінтеграція здійснюються в інтересах людини і неможливі без зацікавленої участі кожного громадянина у їх впровадженні. «Разом діємо!» - це не просто слоган кампанії, це концепція, яку ЄС у співпраці з організаціями громадянського суспільства та медіа, перевірили практикою в часи війни, і яка буде визначальною у майбутньому.

Дізнайтесь більше про перебіг та результати комунікаційної кампанії «Разом діємо. Разом ми – Європа» та слідкуйте за її заходами на сайті, а також сторінках Представництва ЄС в Україні у Facebook, Instagram та Twitter/Х.

Контактна особа:

Тетяна Вороніна, медіаекспертка, Проєкт ЄС «Українцям про Європейський Союз» (CEU4U), що впроваджується Ecorys, [email protected] , +38 067 501 11 83.

*Згідно сайту www.eeas.europa.eu

Інші новини за темою