портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Порушення прав військових і ветеранів війни: куди звертатися?

Опубліковано 07 серпня 2024 року, 18:20

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини здійснює парламентський контроль за додержанням конституційних прав і свобод людини й громадянина.

У Секретаріаті Уповноваженого впроваджено 9 основних напрямів роботи, серед яких – додержання прав людини в секторі безпеки та оборони. Йдеться про права військовослужбовців, поліцейських, ветеранів війни, осіб, позбавлених свободи внаслідок збройної агресії проти України та зниклих безвісти, членів родин вище зазначених категорій. 

Наразі значна увага суспільства зосереджена на реалізації державою ветеранської політики, спрямованої на дотриманні прав і соціальних гарантій ветеранів війни (згідно з нормами законодавства ветеранами війни можуть бути як чинні військовослужбовці, так і особи, звільнені з військової служби) та членів їхніх родин.

Водночас через низку об'єктивних причин ветерани та члени їхніх родин не завжди мають можливість належним чином реалізувати всі пільги та соціальні гарантії, визначені законодавством, з огляду на їх застарілість, відсутність належних механізмів реалізації тощо. 

Тому, якщо Ваші права порушені (наприклад, не виплатили грошове забезпечення у повному обсязі в разі лікування за пораненням, несвоєчасно виплатили одноразову грошову допомогу за загиблого військовослужбовця тощо), Ви можете звернутися до Офісу Омбудсмана. 

Звертаємо увагу, що навіть під час дії воєнного стану в Україні повноваження Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини не можуть бути припинені чи обмежені (передбачено статтею 4 Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини»). 

Контакти для звернень до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини:

  • за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008;

  • на електронну пошту: [email protected]

  • за номерами телефонів: 0 800 501 720; 044 299 74 08.