портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Корисно знати: Чим відрізняється кашель при кашлюку ?

Опубліковано 09 жовтня 2023 року, 11:11

Як дізнатися: кашель є симптомом ГРВІ чи кашлюка?  Адже в обох випадках людина кашляє, а причина захворювання і прогноз геть різні. Прочитайте цей допис, аби дізнатися, як розпізнати смертельно небезпечну хворобу і запобігти їй. 

Кашель внаслідок ГРВІ здебільшого є “продуктивним”, тобто “вологим”, при якому виходить слиз, а після нападу кашлю відчувається певне полегшення. Кашель при ГРВІ, надто бронхіті, дійсно може тривати тижнями і місяцями після видужання (у цей час дитина уже може ходити до школи чи садочку). Та з часом напади кашлю легшають, їх  тривалість стають коротшими, аж поки не припиняться.

У разі кашлюка все навпаки – перші два тижні кашель є слабким чи його взагалі немає – виглядає, як легка застуда. На початках кашлюк часто вважають просто застудою.

Згодом людина вже виглядає здоровою, але починається кашель: сухий, з затяжними нападами, які з плином часу  стають важчими, аж поки не сягнуть максимуму. Наприкінці нападу кашлю стан  не легшає, а навпаки гіршає через неможливість вдихнути – через кашель обличчя і губи можуть збліднути чи навіть посиніти. При вдиху після нападу можна почути свист, але в немовлят цей симптом майже не трапляється, що також ускладнює діагностику. Напади кашлю стаються частіше вночі, ніж удень, і за тижні, а часом й місяці хвороби, це дуже виснажує. У  немовлят кашлю може й не бути – але в них може ставатися зупинка дихання на короткий час, про що можна збагнути за посинінням обличчя.

Найчастішими ускладнення кашлюка є пневмонія, енцефалопатія (пошкодження мозку), отит (запалення середнього вуха). А у  немовлят кашлюк з високою ймовірністю закінчиться смертю дитини. Саме тому вагітним жінкам та членам їхніх родин потрібно зробити ревакцинацію від кашлюка. Для ревакцинації застосовують комбіновану  вакцину, яка захищає ще й від  дифтерії і правця. Коли дитині виповниться 2 місяці, то вона має отримати першу дозу вакцини від кашлюка, дифтерії та правця. Для повного захисту потрібно буде ввести ще три дози: у 4, 6 і 18 місяців.

Здається, не так уже просто відрізнити просто кашель і кашлюк на початках. Та якщо ваша дитина і ви щеплені проти кашлюка, то й намагатися відрізнити звичайний кашель від кашлюкового не буде потреби. Адже на кашлюк точно не захворієте.

https://www.cdc.gov/pertussis/about/signs-symptoms.html

https://patient.info/news-and-features/is-it-whooping-cough-or-just-a-cold

https://www.dhs.wisconsin.gov/influenza/flu-cold-pertussis.htm

https://vaccine.org.ua/infections/kashlyuk/

https://vaccine.org.ua/

https://zrozumilo.org/vac-diph-tet-pert/

За інформацією Міністерства охорони здоров'я

Інші новини за темою