портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Круглий стіл «На захист рідної мови» об’єднав письменників, освітян та громадськість з Донецької області

Опубліковано 22 лютого 2024 року, 18:47 , Управління культури і туризму облдержадміністрації

До  Міжнародного дня рідної мови відбувся круглий стіл «На захист рідної мови», організований Донецькою обласною бібліотекою для дітей за підтримки Донецької обласної державної адміністрації. Захід проходив на базі «Культурного хабу Донеччина» у Києві, а також в онлайн-форматі, де до участі долучилися бібліотекарі, освітяни, відвідувачі гуманітарних, молодіжних, освітніх центрів з різних куточків Донецької області. Всього у заході взяло участь понад 220 учасників.

Сьогодні ми - свідки тектонічних змін у мовній свідомості українців, питання утвердження та захисту української мови - це боротьба за нашу свободу та духовність. Тому і захід був спрямований на підвищення усвідомлення важливості нашої рідної української мови, її збереження та розвиток. 

Під час заходу запрошені експерти поділилися своїми унікальними думками та ідеями щодо значення рідної мови для нашої ідентичності та культурного спадку. Обговорювали роль мови у формуванні національної ідентичності та обмінювалися ідеями щодо способів підтримки рідного мовлення у нашому середовищі.

Висловлюємо слова подяки спікерам заходу: 

Олександру Бабінському, філологу та автору книги «Коли мова має значення», який розкрив тему «Війна наративів: шлях від Героя до Переможця»;

Богдану Назаренку, військовому письменнику та автору проєкту «Голос бойового серця»;

Оксані Стоміній, громадській діячці та авторці проєкту «Листи в полон».

Впевнені, що  почуті інсайти та думки стануть поштовхом для нових ідей та проєктів щодо підтримки рідної мови, адже цей захід ще раз підкреслив, що мова завжди буде джерелом нашої національної гордості та об'єднання!

За інформацією управління культури і туризму облдержадміністрації