портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Культурна спільнота Донеччини провела заходи до Дня української писемності та мови та долучилася до написання радіодиктанту

Опубліковано 27 жовтня 2023 року, 13:24 , Управління культури і туризму облдержадміністрації

Нації вмирають не від інфаркту

Спочатку їм відбирає мову

Л.Костенко

У День української писемності та мови, який вперше ми відзначаємо за новим календарем 27 жовтня, працівники культури Донеччини, що перебувають зараз як на території регіону так і в інших містах нашої країни та за кордоном, організували та провели низку заходів на знак шани і поваги до одного з найголовніших символів української держави - до української мови. 

Так, Донецькою обласною бібліотекою для дітей розпочато обласну поетичну акцію «Диво калинове», до якої вже долучилися понад 50 користувачів; Донецький обласний навчально-методичний центр культури цього дня проводить театралізований літературний марафон «ПРИГОДИ ЕНЕЯ» до 225-річчя видання «Енеїди» Івана Котляревського; Донецький академічний обласний драматичний театр (м. Маріуполь) в межах обласного заходу «Українська - мова єднання незламних» на базі Таврійського національного університету ім. В. І. Вернадського у Києві провів показ вистави «КРИК НАЦІЇ» про життя та долю нашого земляка Василя Стуса. 

У регіоні також проходить багато заходів: Хлібодарівська громада провела прямий етер у соціальних мережах «Кава з поетесою: поезії підтримки» та презентацію авторської пісні «І побачене, і почуте» гурту «Вільні» Вільненського СБК; мовні змагання «Яка чудова українська мова» проведено у центральній публічній бібліотеці Мирноградської громади; літературно-музичну композицію «Скарб, який не можна загубити!» та мовознавчу виставку «Безмежний світ української мови» проведено у Селидівській громаді; у бібліотеці Новомиколаївського сільського інформаційно-культурного центру Черкаської громади проведено  години цікавих повідомлень «У ріднім слові цілий світ»; Сартанською громадою підготовлено відеопрезентацію та вікторину; Маріупольською громадою реалізується власний проєкт «Маріуполь українською» на базі гуманітарних хабів «ЯМаріуполь»; літературний марафон «Щодня читай українською» від бібліотеки-філії № 5 Торецької громади; турніри красномовців "Грамоти вчиться - завжди пригодиться" та флешмоби читців української мови від Покровської громади; книжкові виставки та інформаційні полички діють у Святогірській, Лиманській, Сіверській, Бахмутській, Нікольській, Новодонецькій, Добропільській, Слов’янській та Шахівській громадах.

Ну і звісно, що культурна громада Донеччини долучилася до написання радіодиктанту національної єдності, серед тих, хто брав участь - студенти та викладачі Бахмутського фахового коледжу культури і мистецтв імені І.Карабиця, який зараз веде свою діяльність у м. Кам’янець-Подільський; працівники управління культури і туризму облдержадміністрації, представники військових адміністрацій  населених пунктів у Донецькій області та і просто мешканці нашого краю.

Заходи, проведені  громадами і обласними закладами культури, були  цікавими, пізнавальними і важливим для утвердження української мови на території області.

За інформацією управління культури і туризму облдержадміністрації