портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій (запліднення in vitro)

Опубліковано 20 серпня 2024 року, 14:50

Народжуваність в Україні за останні роки значно знизилась, труднощі з настанням природної вагітності наявні у кожної п’ятої української пари. Водночас війна поглибила кризу: посилення міграції, а також падіння рівня народжуваності. Від початку війни рівень народжуваності зменшився на 28 %.

Нині, за рахунок нового пакету програми медичних гарантій «Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій (запліднення in vitro)», безоплатно отримати медичні послуги з лікування безпліддя із застосуванням допоміжних репродуктивних технологій можна в 15 медичних закладах у різних регіонах країни.

Доступність послуги з лікування безпліддя із застосуванням допоміжних репродуктивних технологій є важливою, адже вже зараз слід подбати про демографічну ситуацію в нашій державі, яка, як стверджують експерти, є досить невтішною щодо проблем старіння нації.

З початку року 346 українок отримали безоплатно послуги за пакетом “Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій (запліднення іn vitro)”. Після отримання послуг за пакетом завагітніли 130 жінок, станом на 15 липня 2024 року за даними ЕСОЗ.

Нині договір із НСЗУ за пакетом “Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій (запліднення іn vitro)” мають 18 медзакладів у Києві, Івано-Франківській, Львівській, Дніпропетровській, Одеській, Рівненській, Харківській, Чернівецькій областях.

З початку року НСЗУ виплатила законтрактованим закладам понад 8,7 млн грн за надані послуги з лікування безпліддя.

Як скористатися послугами з лікування безпліддя у рамках Програми медичних гарантій?

У рамках кожного із пакетів Програми медичних гарантій передбачені певні правила доступу до безоплатних послуг, не виключення й пакет із лікування безпліддя.

Тож точками входу є:

• електронне направлення від медичного закладу, де створено спеціальний мультидисциплірнарний консиліум, який скеровує повнолітніх на лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій за Програмою медичних гарантій;
• встановлений діагноз “Жіноче безпліддя”, “Чоловіче безпліддя”;
• вік пацієнтки на момент початку циклу не більше 40 років;
• звернення для лікування безпліддя в той медичний заклад, який надає ці послуги за договором із НСЗУ (побачити ці медичні заклади незабаром можна буде на дашборді “Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій”).

Лікування можливо як амбулаторно, так і на умовах денного чи звичайного стаціонару — залежно від призначень лікаря. Медичний заклад гарантує конфіденційність лікування.

 Більше за посиланням