портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Луганський національний аграрний університет святкує 100-річний ювілей

Опубліковано 27 серпня 2021 року, 09:40

27 серпня є визначною датою для здобувачів вищої освіти, викладачів та співробітників Луганського національного аграрного університету, який має структурні підрозділи на території Луганщини та Донеччини. У цей день відповідно до постанови Верховної Ради України від 15 липня 2021 року № 1656-ХІ виш святкує свій 100-річний ювілей.

Університет був заснований ще в 1921 році та за цей час він пройшов довгий шлях становлення. Сьогодні він перетворився у мережевий заклад вищої освіти на територіях Донецької та Луганської областей з підготовки фахівців різних галузей, від агрономів, економістів, інженерів-механіків до інженерів-технологів зі зберігання, консервування та переробки м’яса і м’ясопродуктів, інженерів-технологів зі зберігання, консервування та переробки молока і молокопродуктів.

Під час збройної агресії з боку Російської Федерації у 2014 році Університет, його студенти і співробітники опинились у небезпеці. Коли відбувались активні бойові дії, приймалось рішення про переїзд закладу до міста Харків і вже восени того ж року заклад почав активно працювати на новому місці, відновлювати свою матеріальну та технічну базу, поповнювати навчальні фонди та планувати свою роботу надалі.

У 2018 році відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України № 925 від 20.08.20 і 8 р. «Про організацію освітнього процесу у Луганському національному аграрному університеті», Університет повернувся на територію Луганської та Донецької областей. Саме з цієї важливої події розпочався новий етап у житті Університету. Відповідно до розробленої реінтеграційної стратегії розпочались реорганізаційні процеси з перетворення на інноваційний мережевий заклад вищої освіти. Почалися процеси з відновлення матеріально-технічної та лабораторно-дослідної бази.

Наразі Луганський національний агарний університет є багатопрофільним закладом вищої освіти, який готує фахівців аграрних природничих, економічних, ветеринарних та будівельних спеціальностей відповідно до сучасних вимог ринку праці.

Він має у своїй структурі навчально-науковий інститут механізації сільського господарства, 3 факультети (економічний; ветеринарної медицини, біологічних і харчових технологій; агрономії та будівництва), 3 коледжі та Луганський державний обласний навчальний центр підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів АПК ЛНАУ.

Структурні підрозділи університету розміщуються на території Луганської (м. Старобільськ, с. Веселе, Старобільський р-н) та Донецької (м. Слов’янськ, м. Костянтинівка, с. Іллінівка, Костянтинівський р-н та м. Красногорівка) областей.

Для управління та координації діяльності між структурними підрозділами використовуються сучасні інформаційні технології.

Основними напрямками роботи ЛНАУ є формування сучасного освітнього середовища з підготовки кваліфікованих фахівців, які формують людський капітал для Сходу України, забезпечення доступності вищої освіти, у тому числі – для вступників з тимчасово окупованих територій, створення сучасного лабораторного центру науки та інновацій в аграрній галузі, здійснення комплексу реінтеграційних заходів з відновлення повноцінного функціонування на території Луганської та Донецької областей.