портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Як мешканці Донеччини відзначали Всесвітній день вишиванки

Опубліковано 18 травня 2023 року, 16:48

Сьогодні, 18 травня, тисячі мешканців Донеччини долучились до відзначення Всесвітнього дня вишиванки. Це свято, що було започатковане 17 років тому, стає все більш масовим, про ще свідчить і кількість відповідних світлин у соцмережах, і чисельність та географія різноманітних заходів, і вже сформовані традиції його святкування.

Для Донеччини вже традиційним у цей день стало проведення в нашій області акції «Народжені у вишиванках», яку свого часу започаткував український розмовний клуб “Файно”. Перші вишиванки для новонароджених немовлят вручили сьогодні батькам дітлахів у Покровську, а виконав цю приємну місію начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

"Дуже важливо продовжувати вишиванкову традицію, особливо зараз, коли нас усіх намагаються винищити під корінь. Мені дуже приємно, що навіть під час повномасштабної війни ми маємо змогу привітати вишиванками наших найменших земляків", - наголосив очільник області, привітавши молодих батьків із поповненням у сім’ї та з днем вишиванки.

Різноманітні заходи до Дня вишиванки проходили не тільки на території області, а охопили переселенців з Донеччини у багатьох регіонах країни.  Більше 60 гуманітарних штабів (центрів, хабів) утворено для надання допомоги нашим евакуйованим землякам в 16 областях України. У деяких з таких центрів культурно-мистецькі акції почали проводити вже напередодні, в більшості святкову атмосферу створювали сьогодні.

Багатолюдно було 18 травня і в Антикризовому транзитному хабі для критично вразливих категорій внутрішньо переміщених осіб з Донецької області «Затишок» у місті Дніпро, де теж проходила акція "Народжені у вишиванках". Тут за участю заступника голови облдержадміністрації Юлії Костюніної, представника ГО «Спарта» Олесі Воротнюк та керівників структурних підрозділів облдержадміністрації відбувся урочистий захід, на якому льолі-вишиванки вручили батькам немовлят із числа ВПО - мешканців Донецької області.

«Вишиваю собі оберіг». Таку культурно-мистецьку акцію влаштували у культурному хабі «Донеччина». Мешканці східної області України зібралися у Києві, куди евакуювалися після початку великої війни в нашій країні. Акцію «Вишиваю собі оберіг» започаткувала Донецька обласна державна адміністрація. 

Для участі у проведенні циклу майстер-класів з вишивки для дітей та підлітків долучилися 42 територіальні громади Донеччини, а також 35 культурних, освітніх, молодіжних центрів (хабів), що здійснюють діяльність в різних куточках України: Донецькій області, у Дніпрі, Києві, Умані, Вінниці, Одесі, Івано-Франківську, Тернополі, Черкасах, Кропивницькому. Між центрами організували телеміст, під час якого розповідали про елементи та техніку вишивання традиційного народного вбрання різних областей України. 

Заступник голови Донецької облдержадміністрації Юлія Костюніна, що взяла участь у акції, яка проходила на базі дитячого простору Бахмутської територіальної громади в м. Дніпро, зазначила у своєму виступі: «Після 24 лютого 2022 року українська вишита сорочка стала ознакою сміливості, нескореності, свободи, солідарності у протистоянні з державою агресором. Я хочу побажати всім учасникам нашої акції зануритися в дивовижний світ вишивки з добрим серцем, позитивними думками про мир та любов. Шануймо і бережімо наші традиції! Вдягаймо вишиванки й говорімо рідною мовою, гордо несучи наші звичаї та національні цінності!».

Раніше, до Всесвітнього дня вишиванки майстрині Івано-Франківська згаптували  і передали квітку троянди на знак підтримки і єдності з Донецькою областю. Насамкінець акції учасники культурно-мистецької акції в Києві взялися вишивати оберіг.