портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Ми є. Були. І будем ми! Історія інклюзивно-ресурсного центру

Опубліковано 21 серпня 2023 року, 10:22 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

Пропонуємо вашій увазі черговий матеріал рубрики "Ми є. Були. І будем ми!" управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації.

Коли батьки дізнаються про інвалідність дитини або інші особливі потреби дитини, вони вступають у життя повне сильних емоційних переживань, важких виборів, взаємодії з різними фахівцями. Спочатку батьки можуть розгубитися, відчути себе самотніми, не знаючи, з чого почати, де шукати інформацію, де просити допомоги і розуміння. 

Для забезпечення прав  дітей з особливими освітніми потребами віком від 2 до 18 років на здобуття дошкільної та загальної середньої освіти, шляхом проведення комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку дитини, надання психолого-педагогічних, корекційно-розвиткових послуг та забезпечення їх системного кваліфікованого супроводу на території Соледарської міської територіальної громади було створено комунальний заклад «Інклюзивно–ресурсний центр Соледарської міської ради Донецької області», який було відкрито  12 грудня 2018 року.  В центрі функціонували  кабінети  практичного психолога, вчителя-дефектолога та вчителя-логопеда, фізкультурна та сенсорна кімната, кімната для психологічного розвантаження. Кабінети були оснащені сучасним дидактичним матеріалом, меблями, фізкультурним та  комп’ютерним обладнанням. В межах проєкту СПІЛЬНО з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) в інклюзивно-ресурсному центрі були створенні умови для комфортного та безбар’єрного середовища. З’явилася можливість отримати і такі соціальні послуги, як раннє втручання та денний догляд.

24 лютого 2022 року назавжди розділило життя українців на до та після. З травня 2022 року почалися активні бойові дії  і на території Соледарської громади. Від прямого влучання снаряду будівля ІРЦ зазнала значних пошкодження, частина просто вигоріла. Оснащення та обладнання кабінетів не вдалося врятувати. Війна змусила розкидати сім’ї з дітьми у різні міста та села України та навіть за кордон. На жаль, діти з особливими освітніми потребами втратили можливість отримувати освітні послуги.

Однак, українці – незламна нація і війна навчила нас ще більше цим пишатися. Ми продовжуємо жити та боротися за перемогу, за право бути собою. Кожна людина живе сподіваннями на краще. Надія на щасливе майбутнє є тією творчою силою, яка допомагає жити й творити. Коли дитина маленька, важко сказати, що чекає її в майбутньому. Та правдою є те,  що які б труднощі не випали на її долю, вона зможе подолати тільки тоді, коли матиме віру в себе. В центрі зрозуміли, що саме зараз вкрай необхідно забезпечити психологічну допомогу дітей з особливими освітніми потребами, зберегти та зміцнити психічне здоров’я, допомогти дітям подолати травму війни та повернути радість дитинства.

Тому, з 1 травня 2023 року у місті Дніпро на базі освітнього простору «Соледар: дорога додому!» відновив свою діяльність інклюзивно-ресурсний центр. Основним завданням фахівців було налагодження взаємодії з родинами, які мають дітей з особливими освітніми потребами та проживають у місті Дніпро. На базі освітнього простору в системі проводяться корекційно-розвиткові заняття практичним психологом та вчителем-логопедом за напрямками: розвиток пізнавальної, емоційно-вольової, комунікативної, особистісної та мовленнєвої сфери. Використовуються як традиційні форми роботи, так і арттехніки. Це допомагає дітям краще зрозуміти власні почуття і переживання, сприяє підвищенню самооцінки, знімає напругу, тривогу, розвиває дрібну моторику, цілісність особистості та креативність.

Також були проведенні заходи, спрямовані  на згуртованість громади та розширення можливостей національно-патріотичного виховання для дітей з ООП:  «Материнська любов – найсвітліше», «Українські вишиванки — наче райдуги світанки», «Ми діти твої – Україно!». Продовжується і дистанційна робота фахівців (консультантів) ІРЦ - організація та проведення (онлайн) комплексних оцінок з метою визначення особливих освітніх потреб та рівня підтримки дитини в освітньому процесі, розроблення рекомендацій, надання психолого-педагогічних та корекційно-розвиткових послуг, консультування батьків та педагогів, самоосвітня діяльність, участь у заходах обласного ресурсного центру підтримки інклюзивної освіти.

Поки російські окупанти намагаються забрати у наших дітей щасливе дитинство, право на освіту, ми, українці - незламні і продовжуємо боронити свою державу, кожен на своєму фронті. Громада об'єднує зусилля і разом відновлює роботу освітніх закладів і право дітей на отримання якісних освітніх послуг.

За матеріалами управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації