портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Ми є. Були. І будем ми! Історія Любові Кулик

Опубліковано 05 червня 2023 року, 12:21 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

Любов Кулик - працівниця Хлібодарівського сільського будинку культури.  Вона героїня рубрики "Ми є. Були. І будем ми!" від управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації, яке збирає історії успішного досвіду донеччан-патріотів. Нижче пропонуємо вашій увазі матеріал управління:  

Любов народилася в селі Златоустівка Волноваського району. Разом із мамою Іриною Олексіївною Крюченко працює у сфері культури – керівницею танцювального колективу Хлібодарівського сільського будинку культури та зберігачем фондів народного пошуково-дослідницького фольклористичного гурту «Заграйярочка» Волноваського центру культурних послуг.

До 24 лютого Любов разом з Іриною Олексіївною проводила експедиційні виїзди по селах Донецької області, збираючи від старожилів записи українських стародавніх пісень, звичаїв, щоб потім відродити цей фольклор разом зі своїми вихованцями. Основним напрямком роботи Любові та Хлібодарівського СБК в цілому був і залишається розвиток народної творчості, популяризація української культури, збереження та відродження автентичних традицій, пісень українського народу.

Також Любов є керівницею зразкового танцювального колективу «Грація» Хлібодарівського сільського будинку культури, який отримав це звання у 2017 році.

Після повномасштабного вторгнення Любов не зрадила Батьківщину, а залишилася на варті культурного фронту. Сьогодні вона представляє Хлібодарівську громаду не лише на рівні області, а й за кордоном. Так, 1 жовтня 2022 року брала участь у Міжнародному фестивалі OKTOBERFEST з українськими традиціями у місті Тростберг, Німеччина. Це був благодійний фестиваль для німців і біженців з України, на якому була представлена традиційна українська культура з художніми номерами та декоративного і традиційного художнього мистецтва.

«На цьому фестивалі я разом з сестрою Людмилою Савченко співали на сцені українські народні пісні, а також для благодійного збору коштів на допомогу ЗСУ продавала свої художні роботи - дерев'яні вироби з петриківським розписом», - розповідає Любов.

Вихованці Любові розлетілися по всій Україні, але вона продовжує працювати дистанційно, підтримує з ними зв’язок, навчає. Її артисти беруть участь і перемагають у дистанційних міжнародних, всеукраїнських та обласних фестивалях і конкурсах.

Сама Любов має неймовірно красивий голос та хист майстрині. Разом з колективом та своєю творчою родиною записує українські автентичні пісні, знімає та монтує відео, які можна переглянути у групі Хлібодарівського сільського будинку культури у Фейсбук. Також долучається до культурної підтримки деокупованих територій України.

«Традиційний восковий віночок Донеччини, виготовлений мною, прикрасив південь України.  Для підтримки народної творчості деокупованих територій України в м.Високопілля Херсонської області  7 квітня 2022 року в краєзнавчому музеї пройшов захід «Душа Півдня», для якого я й виготовила цю прикрасу. Віночок відтворений за старовинними зразками весільних воскових віночків, які побутували в XX столітті саме на Донеччині», - зазначає Любов.

Культурний фронт російсько-української війни є важливою складовою боротьби за самостійність та свободу України. І чудово, що молодь України є її активним учасником. Збереження традицій України та їх відродження сьогодні набувають особливого значення для усіх нас.

За інформацією управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації