портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Ми є. Були. І будем ми! Історія молодіжного центру «380 Вольт»

Опубліковано 13 квітня 2023 року, 11:32 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

Продовжуємо рубрику "Ми є. Були. І будем ми!" від управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації, яке збирає історії успішного досвіду донеччан-патріотів.

«Нічого для молоді, без молоді!» з таким девізом працює молодіжний центр «380 Вольт» в м. Курахове. Так, так, саме працює для своєї молоді і сьогодні!

З 24 лютого 2022 року молодіжний центр переорієнтувався в гуманітарний хаб, і наша молодь із відвідувачів перетворилась на волонтерів. Хлопці та дівчата долучались до всіх робіт, які були на часі. Одні наповнювали піском мішки, інші возили теплий одяг та гарячу їжу на блокпости для тероборони та військових. Розвантажували гуманітарні вантажі, хлопці з авто були напоготові кожної хвилини, дівчата фасували одяг по розмірах та готували гарячі напої для тих, хто працював на вулиці. В той жахливий час молодь нашої громади була, як ніколи, згуртована! Але кожного дня ситуація все більше загострювалась, і наша молодь почала виїздити в більш безпечні куточки нашої країни та світу.

"В ці важкі часи ми почали думати як можемо залучити допомогу для людей з лінії вогню, яких на той час було дуже багато. До нас масово привозили людей з Мар’їнки, Красногорівки, Вугледара, Волновахи. Люди приїздили лише з однією сумкою, а інколи тільки в тому, в чому стояли, бо майно було вже вщент зруйноване. Коли ми почали обдзвонювати наших колег, то знайшли непогані ресурси. Поки ми шукали, нас вже знаходили, знаходили небайдужі підприємці нашої громади, які привозили нам свою продукцію. Так ми отримали понад 100 коробок печива, пряників, кексів від кондитерського цеху (ФОП Васютін), які розвозили з хлопцями по пунктах видачі гуманітарної допомоги. Першими нас підтримала Ірина Павлик, яка працювала в ООН жінки та в УВКБ, вони надали нам допомогу у вигляді оплати рахунків на продукти, посуд та постільну білизну, яку ми закупили у місцевого бізнесу. На той момент ми забезпечили продуктами 40 сімей, посудом 38 сімей, постільною білизною 50 сімей. То був виклик знайти на той момент в місті таку кількість товарів, бо полиці з продуктами були порожні, магазини з іншими товарами просто зачинені. А якщо ми питали про співпрацю за договором, від нас відхрещувались… Але ж в нашому місті є і дуже свідомий бізнес, який пішов нам на зустріч, врешті ми змогли реалізувати все, що задумували. Потім до нас надійшла допомога від ГО «Теплиця» з м. Слов’янськ, з їх допомогою ми охопили 200 дітей та молодих людей віком до 16 років. Видавали дитяче харчування, памперси, гігієнічні набори, продуктові, натільну білизну та розвиваючі матеріали. Дуже хочемо подякувати Дмитру Савкову, це людина бізнесмен, громадський активіст, волонтер, який завжди напоготові допомогти. Дмитро дуже швидко зробив нам постачання та всі необхідні документи, допоміг з безкоштовною доставкою. Хлопець і надалі допомагає людям з нашої громади, але вже в Дніпрі. Ситуація в місті загострювалась…і наша команда виїхала… але ми продовжуємо працювати, в інших містах та країнах, але продовжуємо працювати для нашої громади!" - розповідають в молодіжному центрі.

Наразі багато молоді з Курахово перебуває в Києві, і так само продовжують волонтерити, проводити благодійні заходи, тренування та майстер-класи для наших дітей, заняття з вокалу, долучаються до написання стратегій відбудови громад.

"Як керівник молодіжного центру «380 Вольт» хочу розповісти про самих активних волонтерів. Першим, хто відгукнувся, був Дмитро Ляшенко. Це дуже активний, добрий, сміливий та балакучий хлопець. Він був силою нашої команди, команди, яка відповідала за підготовку до оборони міста. Хлопці відпрацювали тони піску та розвантажили тони харчових наборів. Також хочу виділити Марка Гору, який взяв на себе перевезення волонтерів та допомоги. Пам’ятаю, як ми заповнювали машину коробками з печивом так, що вона ледь не луснула! Марк із сім’єю і надалі продовжує допомагати тільки вже в Дніпрі, й при нагоді завжди перевозить гуманітарну допомогу в Курахове. Дмитро Сачко - це людина, яка допомагала і допомагає в інтернет-просторі, за цей час хлопець допоміг закрити безліч фінансових запитів, від покупки бронежилета до покупки автомобілів для волонтерів і військових. Також допомагає знайти фінансування на коштовні операції з відновлення кісток. Євген Іванов - студент, який навчається в Києві, він з першого дня долучився до волонтерства в м. Київ. Євген - це запальничка, яка збирає біля себе активну молодь, яка долучається до всіх цікавих соціальних подій. Олена Разводова - наша активістка, яка також долучилась до волонтерства у Києві. Дівчина ініціює заходи для молоді з Донеччини, яка тимчасово переїхала до Києва, щоб молодь почувалась більш комфортно в нових умовах проживання" - зазначає Катерина Волкодавець.

І додає: "Наразі молодіжний центр продовжує свою діяльність в м. Київ, наші волонтери тепер мають простір для розширення своїх можливостей. Ось і підібрались до роботи, яку ми проводимо зараз в столиці. З нами в команді працює дуже крута дівчина «золоті руки» Аліна Криштопа, яка проводить для діточок з Донеччини дуже різноманітні майстер-класи. До речі, матеріали для них Аліна «нафандрейзила», люди надсилали їх просто з всієї України з примітками «З добром у серці». Також Аліна проводить заняття з вокалу для дітей, молоді, дорослих та людей поважного віку. Я, Катерина Волкодавець - керівниця молодіжного центру «380 Вольт», як завжди шукаю можливості для молоді, щоб молодь Курахово мала змогу реалізувати себе в тих напрямах, які їм цікаві.  З нетерпінням чекаю на перемогу, та повернення до стін рідного простору, бо Київ, звісно ж, город можливостей, але рідна громада це можливість жити в рівновазі із всесвітом!".

За матеріалами  управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації