портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Ми є. Були. І будем ми! Історія Пласту в місті Авдіївка

Опубліковано 20 березня 2023 року, 11:55 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

Продовжуємо публікації під рубрикою "Ми є. Були. І будем ми!" від управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації, яке збирає історії успішного досвіду донеччан-патріотів.

"Цього року виповнюється 20 років з дня заснування осередку Пласту - Національної скаутської організації України в місті Авдіївка. Це неймовірні двадцять років! Але, як це не дивно звучить, найпотужнішими, найуспішнішими для авдіївських пластунів і пластунок  стали дев’ять воєнних років. Було все: дві евакуації, діяльність в умовах «підпілля», зростання чисельності членів організації на хвилі патріотизму серед жителів Авдіївської громади, нові проєкти та акції, нові партнерства та друзі, нові місця проведення таборів (далеко від дому), волонтерство, творчість, дружба, яка витримала всі випробування. 

Пласт Авдіївки завжди працював для розвитку громади: започаткували для авдіївської молоді фестиваль сучасної п’єси «Передмова»; пластуни та пластунки підтримали зародження в місті військово-патріотичної дитячо-юнацької гри «Сокіл» («Джура») і багато хто серед джурівців пам’ятає найяскравіших ройових пластунів Антіна Бобиря, Катерину Новицьку, Данила Савкевича, Єлісея Хоменка. Загальновідомим трендом став табір для дітей з Авдіївки, а пізніше і з Донецької області, «Жовтий підводний човен», який протягом п’яти років проводила команда пластунів і пластунок, під час табору діти навчались соціальному підприємництву, театральній майстерності, опановували різні жанри живопису, мандрували, пізнавали Україну та Донеччину.  

За підтримки управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання та разом з Пластом Донецької області тільки за 2021 рік авдіївці провели Свято Весни, три табори для дітей (у Святогір’ї, у Волновахському районі, на Лиманщині) - всі враження про неперевершені краєвиди та сторінки історії Донеччини стали для всіх нас ресурсом в найважчі часи війни. Провели перший на Донеччині пластовий освітній форум «Створюємо можливості. Об'єднуємо громади», участь в якому взяли представники громадських організацій, органів місцевого самоврядування, молодіжних центрів, закладів позашкільної освіти, відповідального бізнесу, що здійснюють роботу у сфері молодіжної політики та національно-патріотичного виховання. 

Лютий 2022 року не зупинив активну діяльність авдіївських пластунів і пластунок: дві пластунки працювали в гуманітарному штабі національного офісу Пласту, більшість дорослих допомагали волонтерською працею

Починаючи  з березня жодного дня не зупинялась виховна робота з дітьми: коли у всіх був підвищений рівень невизначеності, маленькі пластуни та пластунки ініціювали проведення занять онлайн і ми зустрічались тричі на тиждень. Три старших групи пластунів і пластунок і одна молодша продовжили складання пластових вмілостей, знайомились з історією України, слідкували за подіями в Україні і аналізували їх, майстрували, співали, грали. 

Четверо учасників з авдіївської пластової спільноти стали учасниками  Свята Весни, що проходив в Польщі. Пластуни і пластунки взяли  участь в літніх таборах (стали учасниками близько 10 таборів) в Польщі, на Закарпатті та Львівщині, в Литві, взяли участь у Світовому Джемборі в Чеській Республіці. А в серпні для дітей з прифронтових міст, дітей з родин ВПО провели табір  «Агенція суперсили «Жовтий підводний човен». Цей табір подарував всім учасникам не тільки можливість побачитись після довгих місяців випробувань, а й дуже насичену творчу і реабілітаційну програму; нас тішила погода, було багато екскурсій, мандрівок, пригод, усмішок, майстер-класів, цікавих ігор та пісень біля ватри.

Для того, щоб підтримати новостворений осередок з Волновахи (в Трускавці) представники і представниці всіх пластових осередків Донецької області в жовтні зібрались в Трускавці та провели Відкриття Пластового року, під час якого відбулись як урочистості, так і дуже веселий квест відомим трускавецьким парком.  

Команда в складі пластунів і пластунок Волновахи, Авдіївки, Павлограда взяли участь в змаганні з пішохідного туризму «Осінній рейд» і успішно подолала маршрут, який проходив через замки Золотої підкови.

Разом з відділом культури Авдіївської міської військової адміністрації в грудні 2022 року Пласт Авдіївки провів традиційну зустріч «Бути жінкою» в місті Умань. Чому в Умані? Бо Умань - приймаюча громада для ВПО з Авдіївки. На цьому заході знайомили гостей з Авдіївською кашею, співали автентичні колядки, майстрували різдвяні сувеніри, грали в ігри, знайомились з громадою Умані.

А завершили рік участю у Міжнародній акції Вифлеємський Вогонь Миру. Вогонь Миру естафетою передали в усі пластові родини з Авдіївки в різні міста України, завітали до Донецької обласної державної адміністрації і передали Вогонь заступниці голови облдержадміністрації Юлії Костюніній. Пластова родина з Авдіївки передала Вифлеємський Вогонь керівнику Авдіївської ВА Віталію Барабашу і військовим, які боронять наше рідне місто.

2022 рік для Авдіївського Пласту був водночас і складним, і натхненним, були і здобутки, були, на жаль, і втрати. Але ми ще і ще переконались, що Пласт це унікальне ціннісне середовище для саморозвитку як дітей, так і дорослих, для посилення спроможності кожного і кожної задля розвитку України. Пластуни і пластунки Авдіївки мріють про те, щоб Пласт був в кожному місті Донецької області і готові вкладати для здійснення мрії свій досвід, свій час і свою душу".

За матеріалами управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації