портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Ми є. Були. І будем ми! Історія Валентина Громового

Опубліковано 13 березня 2023 року, 11:19 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

Валентин Громовий - керівник молодіжного центру «Вільні», волонтер.   Розповідь про нього - у рубриці "Ми є. Були. І будем ми!" від управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації, яке збирає історії успішного досвіду донеччан-патріотів.  

Він народився на території мальовничого Донбасу  в маленькому селі з назвою Вільне. З 21.03.2021 працює керівником молодіжного центру «Вільні», який знаходиться зовсім недалеко від Маріуполя.   

Разом з командою «Вільних» реалізували низку проєктів, метою яких була підтримка та об'єднання жителів села. З початком війни Валентин та інші друзі з його команди почали волонтерити.   

Волонтерство Валентина почалось з Іспанії. У нього була можливість виїхати за кордон через те, що на цей час він є опікуном двох його малолітніх брата та сестри, які залишилися без батьків. І окрім піклування та рятування дітей Валентин відчував, що має допомагати всім своїм співгромадянам.  З початку війни до кінця травня він з командою допомагав масово евакуювати людей до Іспанії. Зараз, коли потік людей значно зменшився, він вже самостійно продовжує допомагати людям в питаннях їх переміщення до країн Європи (знаходить безкоштовні квитки на літак, автобуси та житло в країнах, до яких вони прямують).

За словами Валентина, кожна людина, яка втікає від війни, має свою трагічну історію. «Мені дуже сильно запам’яталися історії двох чоловіків, яким я допомагав. Їм обом десь по 70 років, а звуть їх Олег та Віталій. Через війну сім'я Олега втратила все. Але таких історій, на жаль, багато… Він запам'ятався мені тим, що усі 4 дні, які чекав в нас на автобус, увесь час читав мені свої чудові вірші. А історія Віталія мене вразила тим, що він разом зі своїми друзями потрапив в полон росіян. Звісно, вони вирішили втікати з неволі. Для цього вони засікали час, коли перезміни, який у них є інтервал. І ось однієї ночі вони почали втечу. Як тільки прийшла нова зміна, військові помітили пропажу і почали пошуки. Двох друзів спіймали, після чого Віталій чув постріли, тому вважає, що його друзів більше немає серед живих», - розповідає Валентин.

Разом з командою та за підтримки партнерів завозили в Україну багато гуманітарних вантажів. На лютий 2023 року вдалося доправити приблизно 40-60 тонн. Це були одяг, крупи, мука, вода, консерви, засоби гігієни, підгузки, ліки для військових та цивільних та інше. Також передано в Україну 50 планшетів для дітей та 40 генераторів для військових та цивільних.

Влітку була програма для дітей з України в Іспанії. Табори відпочинку та сім’ї приймали наших дітей на відпочинок та оздоровлення. Саме тоді Валентин став одним з вихователів у таборі, де було 50 дітей. Для дітлахів він з колегами та колежанками організовували різні екскурсії, ігри, танці.    

Пізніше Валентин повернувся до Польщі й продовжив займатись евакуацією та вирішенням  гуманітарних питань. У Польщі, в місті, де працює фонд Валентина, є два готелі для українських біженців і зараз будується ще один.   

В готелях Валентин з командою колег та колежанок організовує екскурсії, гуртки рукоділля, поїздки дітей в басейн, на пляжі. Своїми силами роблять лялькові вистави, організовують футбольні змагання.  Також є курси з англійської, іспанської та польської мови, заняття з кікбоксингу. Безумовно, в готелях працюють психологи - дитячий та  дорослий. Як не прикро, але дитячий психолог завжди має купу роботи й випадки, з якими волонтери, як вихователі, направляють дітей, є віддзеркаленням того, що дівчатка та хлопчики пережили через війну. 

«Для того, щоб було краще розуміння ступеня травмованості, хочу розказати, що у своїй практиці я неодноразово спостерігав дітей у тяжких станах, коли вони у своїх зошитах писали про бажання померти і часто наводили це чорнилом.  Однак є й багато гарних прикладів, коли ці діти отримують допомогу та одужують. І ми радіємо цьому, і ці почуття з нами тепер назавжди, як і усвідомлення про своєчасність такої допомоги», - розповідає Валентин.   

22 вересня 2022 року в Іспанії, у місті Валенсія, в Музеї мистецтв та наук принца Філіпа відбулося вручення щорічної премії від видавництва Las provincias «De las provincias 21 сторіччя». На цьому заході розповідалася історія керівника молодіжного центру «Вільні» Валентина Громового та його родини. Було презентовано волонтерську роботу Валентина під час війни: про те, як він займався евакуацією людей, передавав гуманітарну допомогу українцям тощо. Валентина та його родину (брата Толіка та сестру Злату) нагородили за волонтерську діяльність та сміливість!

«Українське молодіжне волонтерство - це кожен день новий виклик, це про допомогу у будь-яких куточках світу та багато історій з життя біженців. Тому я вірю, що визнання наших волонтерів додає сили та зміцнює нашу державу», - зазначає Валентин.

За матеріалами управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації