портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Молодь Донеччини вшанувала памʼять борців з нацизмом і жертв Другої світової війни

Опубліковано 09 травня 2023 року, 20:00 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

8 травня в Україні відзначили День пам’яті та примирення. З цієї нагоди Донецький обласний дитячо-молодіжний центр провів акцію «Квітка пам'яті». Ще з початку травня під час майстер-класів волонтери і волонтерки виготовили 150 маків із фетру - символічних квіток пам'яті. А вже 8 травня випускники і випускниці школи волонтерства «Технологія добра» на Європейській площі у Вінниці нагадали перехожим про цей день в історії та на знак вшанування пам'яті загиблих у Другій світовій війні дарували виготовлені волонтерами квітки пам'яті.

Молодь Донеччини, яка зараз тимчасово мешкає у Києві, долучилась до майстер-класу з виготовлення маків пам’яті, який було проведено завдяки Освітньому хабу Курахівської громади та Молодіжному центру «Триста-Вісімдесят-Вольт» на базі комунального закладу «Донецький обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями».

Молодь територіальних громад Донецької області також долучилась до цієї акції. Працівники молодіжних центрів та ініціативні групи провели майстер-класи з виготовлення маків у різних техніках для всіх охочих мешканців громад.

Також молодь області ініціювала та провела заходи з благоустрою місць поховань учасників збройних воєнних конфліктів різних історичних часів. Зокрема, скаути Покровська спільно з громадською організацією «Ініціативний Покровськ» провели толоку на  Зеленівському цвинтарі. Молодь Удачненської  громади провела челендж під гаслом «Чиста громада - запорука перемоги». Також заходи з благоустрою організувала молодь Костянтинівської громади.

Молодь Шахівської громади організувала флешмоб «Пам’ять навіки жива», у межах якого протягом тижня молоді люди сіяли на території громади чорнобривці.

У деокупованій Святогірській громаді відбулась година пам'яті «Доки пам'ятаємо – живемо». У заході окрім молоді взяли участь керівництво військової адміністрації та військовослужбовці. Учасники прикрасили мапу України маками пам'яті, розписали прапор із побажаннями Миру та Перемоги! Усіх гостей та учасників частували шурпою.

Молодь Бахмутської громади зустрілась на тематичному онлайн-заході «Бахмутська громада: комеморативні практики (створення колективної пам’яті) до Дня пам’яті та примирення». Захід відбувся за участі представників Бахмутського краєзнавчого музею, Центральної міської бібліотеки та Центру культури та дозвілля ім. Є. Мартинова. Також до онлайн-зустрічі активно доєдналась студентська молодь закладів вищої, фахової передвищої та професійно-технічної освіти, що тимчасово переміщені з території Бахмутської громади до більш безпечних районів України.

Також у День пам'яті та примирення презентовано авторську поезію директорки Вільненського сільського будинку культури Хлібодарівської громади Світлани Фоменко під назвою «Не забуду» 


З 2014 року Україна послідовно впроваджує європейський підхід пам’ятання про Другу світову війну. День пам’яті та примирення 8 травня символізує не тріумф переможців над переможеними, а застереження, чим завершується потурання диктаторським режимам. Війна на знищення, яку російська федерація веде проти України, – наочно показує, чому світова спільнота повинна запобігати найменшій можливості появи тоталітаризму.