портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Молодіжна сфера на Донеччині набуває нових потужностей та ініціює запровадження професії «Молодіжний працівник»

Опубліковано 01 листопада 2023 року, 17:21

Війна внесла свої корективи у формування молодіжної політики в регіоні. Частина молоді перемістилася до більш безпечних регіонів країни або закордон, внаслідок чого з’явилися певні проблеми. Серед основних – підвищення рівня стресу, безробіття та інші поточні труднощі з адаптацією до нових місць перебування. 

Про це повідомили головні спеціалістки відділу молодіжної політики та масових заходів національно-патріотичного виховання управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання Донецької облдержадміністрації Карина Шевченко та Олена Білозор під час брифінгу. 

Попри важку ситуацію молодіжна політика на Донеччині продовжує працювати і набуває нових потужностей. Триває дія регіональної цільової соціальної програми «Молодь Донеччини», яка розрахована до 2025 року. Особливою вимогою стають безпекові питання, тому більшість заходів переформатовано в онлайн-збори. Залишається невелика кількість заходів, яку проводять на території області очно, але основною вимогою є наявність укриттів. Проводяться заходи також і для переміщеної молоді в інших областях, зокрема у Києві, Кропивницькому та Дніпрі. 

В області пріоритетним напрямком вважається підтримка зв’язку із тією молоддю, яка залишила регіон. Для цього формується потужна база молодіжних працівників. До класифікатору професій вже офіційно внесено цей напрямок діяльності. Основною їхньою функцією є всебічне сприяння розвитку молодої людини. На державному рівні розробляється програма зі спеціалізованого навчання. З фахівцями цього напрямку працює КПНЗ «Донецький обласний дитячо-молодіжний центр», який релокований до м. Вінниця. Освітній процес таких спеціалістів наразі проходить завдяки сертифікованим спеціалізованим тренінгам.

Наразі для молоді важливим напрямом є психологічна підтримка. На цьому зауважила в.о. директора Комунального позашкільного навчального закладу "Донецький обласний дитячо-молодіжний центр" Лідія Індиченко, яка також долучилася до спікерів брифінгу.

Щодо необхідності психологічної підтримки працівники Донецького обласного дитячо-молодіжного центру прийшли завдяки постійним опитуванням потреб молоді. Для цього в їхньому центрі працює психолог, який надає як онлайн, так і оффлайн консультації. Територіально він приймає зараз у Вінниці, куди переміщений центр, але звернутися до нього має можливість кожен. Серед молоді дуже актуальними стають заходи, де через творчість вони мають змогу проявити свою індивідуальність та показати емоції.

Олена Білозор зауважила, що наразі ведеться відновлення роботи у молодіжній сфері саме на території області, щоб молодь відчувала себе залученою до життя тих населених пунктів, де вона знаходиться, особливо в той час, коли частина підприємств та установ перемістилися в більш безпечні місця. За її словами, йде залучення молоді, яка залишилася на території області, до різних ініціатив, щоб вони не залишилися зі своїми проблемами один на один.

Зараз велика кількість молоді, особливо тих, хто був у молодіжних центрах, долучилася до волонтерської діяльності. Деякі з них допомагали евакуювати населення області за допомогою громадських організацій, міського самоврядування та облдержадміністрації.