портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

На Донеччині було пошкоджено або зруйновано 74 спортивних об’єкта внаслідок збройної агресії рф

Опубліковано 09 лютого 2024 року, 20:35 , Управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації

На сьогоднішній день, на жаль, багато спортивних споруд області пошкоджені або зруйновані. Про це під час брифінгу повідомив начальник управління фізичної культури та спорту Володимир Мицик.

Наразі 74 спортивні споруди на Донеччині пошкоджені або зруйновані.

Основні руйнування по Маріуполю – це нещодавно реконструйований плавальний басейн «Нептун», який за програмою «Великого будівництва» відремонтований та доведений до міжнародних стандартів, де можна було проводити міжнародні змагання, як мінімум, за п’ятьма олімпійськими видами спорту. Серед маріупольських зруйнованих об’єктів – льодова арена, стадіон та СК «Іллічівець».

У Волновасі – стадіон, який теж було збудовано за програмою «Великого будівництва». Волноваський – найбільший район в області, який не мав великих за площею спортмайданчиків, але як тільки почалось повномасштабне вторгнення, стадіон був зруйнований ворогом.

Також великих руйнувань зазнали спортивні об’єкти Бахмута. Це місто попередні 10 років було для спортсменів області основним спортивним хабом. У Бахмуті створили спеціалізований спортивний коледж імені Сергія Бубки, Центр спортивної медицини, Інваспорт, ДЮСШ для осіб з інвалідністю. Умови для тренувань були ідеальними. У попередні роки проводились десятки всеукраїнських змагань з різних видів спорту. Зараз спортивний комплекс зруйнований. Також зруйнована будівля Центру спортивної медицини, яка за своїм оснащенням була взірцем в Україні. 

Майно з тих об’єктів, які знаходилися в Маріуполі, Бахмуті, Лимані та інших містах майже повністю збережене, вивезене та функціонує в місцях релокації.

Спортивні споруди, які будувалися та мали відкритися у вересні 2022 року, теж зруйновані. Там мали розпочати навчання учні спортивного фахового коледжу. Серед них учбовий корпус на 400 місць, де передбачено 5 спортивних залів, стадіон з футбольним полем, біговими доріжками та гуртожиток.

Ще одна спортивна споруда, створена Донецькою облдержадміністрацією, «Лиман-арена» розміщувалася в м. Лиман. Для створення цього унікального спортивного об’єкту було виділено більше 1 га землі. Там розміщувалася дитяча спортивно-юнацька школа олімпійського резерву. 

«Там було створено трек для траси BMX. Це новий олімпійський вид спорту. Сама траса була створена таким чином, що вона мала ліцензію проведення на рівні Чемпіонатів Європи. Неподалік були створені гуртожиток, який частково пошкоджений, та адміністративна будівля, повністю зруйнована. Гуртожиток наразі законсервовано, щоб далі не пішла руйнація. Траса була також знищена. На базі цього закладу область не встигла провести жодного заходу. Були плани в 2022 році провести Чемпіонат України та етап Кубка Європи. На жаль, ці плани не здійснилися. Будуть інші, я впевнений, а також будуть інші досягнення», – наголосив Володимир Мицик.

Загалом зруйновано 11 стадіонів, 10 будівель дитячо-юнацьких спортивних шкіл та 2 льодових арени. Усі об’єкти занесені в реєстр, що дає можливість у подальшому їх відновлювати. На сьогоднішній день сума для відновлення зруйнованих спортивних об’єктів області становить більше 3,5 млрд грн. Донеччина є тією областю, яка стовідсотково внесла в реєстр всі спортивні об’єкти, які потребують відновлення.