портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

На Донеччині обговорили збереження культурної спадщини регіону

Опубліковано 03 липня 2024 року, 19:34

Донецьку область з робочим візитом відвідав т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв. 

Під час поїздки він та представники МКІП провели зустрічі з представниками сфери культури Слов’янської та Краматорської громад.

Серед присутніх: працівники бібліотек, шкіл мистецтв, краєзнавчих музеїв, центрів культури та довкілля, місцевих відділів культури та громадських організацій.

«Попри війну, життя продовжується, хоча більшість людей на вулицях – військові. Ми знаємо про проблеми релокованих закладів та тих, хто працює на прифронтовій території. Це питання евакуації музейних фондів, втрата кадрів та багато інших. Та попри все це, маємо продовжувати  працювати. Саме культура створює картину місцевості. Сьогодні надважливо зберегти людей, забезпечити безперервність мистецької освіти наших дітей. Адже саме за їхнє майбутнє в Україні ми боремось», – сказав Ростислав Карандєєв. 

У Слов’янську представники Міністерства вшанували пам’ять загиблих захисників на Алеї Пам’яті. На Алеї увічнено пам’ять про 85 військовослужбовців Збройних Сил України, Національної Гвардії України, волонтерів. На жаль, Алея Пам’яті доповнюється новими іменами.

Також Ростислав Карандєєв ознайомився з роботою підприємства «Керамфарфор» в умовах війни та поспілкувався з керамістами області. 

«Ця кераміка – душа регіону. Ми дуже зацікавлені в збереженні унікальних речей, які, зокрема, виробляються на підприємстві. Нині ми активуємо контакти з міжнародними партнерами, ЮНЕСКО для збереження нематеріальної культурної спадщини. Буду пропонувати колегам-управлінцям створити спільну програму підтримки та збереження унікальних креативних форм діяльності. Адже збереження етнічної складової регіону, самих майстрів керамічної галузі може підтримати й економіку регіону», – зазначив Ростислав Карандєєв. 

Він наголосив, що Міністерство розгляне питання про створення робочої групи щодо підтримки кераміки Слов’янська та щодо подання цього елемента для надання йому статусу елемента культурної спадщини ЮНЕСКО. 

Крім того, в межах візиту на Донеччину т. в. о. Міністра поспілкувався з головою Громадської організації «Асоціація дослідників військово-історичної спадщини «Плацдарм» Олексієм Юковим. Організація займається пошуком загиблих і безвісти зниклих осіб. 

Також у Краматорську Ростислав Карандєєв зустрівся з представниками медійної сфери Донеччини. 

Найбільшим викликом для прифронтових територій є поширення теле- та радіосигналу з передавачів, розташованих на окупованих територіях. Також одним із найвпливовіших інструментів російської пропаганди сьогодні є мережа підконтрольних окупантам Телеграм-каналів. 

За словами Ростислава Карандєєва, для України важливо створювати якісний контент, аби люди самі ним цікавились. Він зазначив: «Регіональні канали зараз більш важливі. Головне нині – мати бажання створювати якісний продукт та розмовляти з людьми про усвідомлене рішення перейти на український продукт".

Т. в. о. Міністра підкреслив потребу в збільшенні кількості журналістів загальноукраїнських медіа в регіонах, аби краще розуміти проблеми та життя тут.

Крім того, Ростислав Карандєєв відвідав Державний історико-архітектурний заповідник у Святогірську, що включає в себе архітектурні та історичні пам'ятки національного та місцевого значення. Він зазначив, що збереження пам'яток архітектури є надзвичайно важливим у наш час, адже вони символізують нашу культурну спадщину та історичну спадковість.