портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

На Донеччині вчаться новим методикам роботи з кривдниками, які вчиняють домашнє насильство

Опубліковано 10 вересня 2020 року, 12:32

Семінар-тренінг  «Впровадження корекційних програм для кривдників, які вчиняють домашнє насильство. Застосування у практичній діяльності нових методик роботи з особами, які вчинили домашнє насильство" проходить у Святогірську 10 вересня. 

Участь у заході взяли заступник голови Донецької облдержадміністрації Юлія Костюніна та радник голови облдержадміністрації Тамара Лук’янчук.

«Важливо, що програмою передбачено комплекс заходів, який формується на основі результатів оцінки ризиків та спрямований на зміну насильницької поведінки кривдника, формування у нього нової неагресивної психологічної моделі поведінки у приватних стосунках, відповідального ставлення до своїх вчинків та їх наслідків, у тому числі до виховання дітей, на викорінення дискримінаційних уявлень про соціальні  ролі та обов’язки жінок і чоловіків», - сказала Юлія Костюніна. 

Заступник голови Донецької облдержадміністрації виразила сподівання, що тренінг посприяє створенню умов для застосування у практичній діяльності нових методик роботи  з особами, які вчиняють насильство.

Довідка:  У першому півріччі 2020 року до суб'єктів, які здійснюють заходи з запобігання домашньому насильству звернулось 3670 осіб. Що на 86 % більше у порівняні 1 кварталу 2020 року.  Більшість звернень надійшло від жінок- 3278, 378 від чоловіків, від дітей -14.

Від загальної кількості звернень більшість з них припадає на міста Маріуполь - 790, Торецьк-304, Лиман-203, Слов’янськ-313, Костянтинівка - 75, Бахмут -71.  

На обліку з приводу вчинення домашнього насильства знаходяться 3775 осіб, винесено 643 офіційних попереджень та 577 захисних приписів. 

До банку даних сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах з приводу насильства в сім’ї занесене 670 сімей, 65 охоплено соціальним супроводом, 1386  соціальними послугами.

Програму для кривдника  особа, яка вчиняє домашнє насильство, може відвідувати за власною ініціативою на добровільній основі. Законодавчо закріплена можливість добровільного проходження програми для кривдників є надзвичайно важливою, адже самостійне прийняття кривдником рішення про проходження програми свідчить про його усвідомлення проблеми  і є першим кроком до її подолання. Як свідчить практика, ефективність і результативність корекційних програм для кривдників значною мірою залежить саме від усвідомлення ними необхідності зміни власної насильницької поведінки.

Також кривдник може бути направлений на проходження програми  судом на строк від трьох місяців до одного року.

У разі неявки кривдника для проходження програми або ухилення від її проходження без поважних причин відповідний орган місцевої влади протягом трьох днів повинен поінформувати про це уповноважений підрозділ органів Національної поліції для вжиття заходів.

Типова програма для кривдників затверджена наказом Мінсоцполітики від 01.10.2018 № 1434. Програма складається з діагностування, яке проводять лікарі-психіатри, індивідуальної роботи (входить мотиваційна бесіда), групової роботи.

Програма реалізується практичними психологами, психотерапевтами, психіатрами, які пройшли спеціальну підготовку, перепідготовку, курси підвищення кваліфікації та представляють суб'єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.