портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

На Донеччині відбувся Форум «Кластерних та креативних ініціатив»

Опубліковано 15 листопада 2021 року, 16:14

IV Форум «Кластерних та креативних ініціатив», організований Донецькою торгово-промисловою палатою за підтримки Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу,  відбувся у Донецькій області 12 листопада. 

Форум спрямовано на членів кластерів, власників і топменеджерів мікро-, малих і середніх підприємств галузей харчової промисловості, IT, туризму, легкої промисловості, ландшафтного дизайну і керамічної промисловості. Захід в черговий раз став майданчиком для генерації ідей в цьому напрямку.

До події долучилися не лише представники МСБ Донеччини, але й представники влади, члени вже наявних кластерних об’єднань, громадські діячі.

З огляду на епідеміологічну ситуацію, пов’язану з COVID-19, Форум відбувся у двох форматах: офлайн та онлайн, аби представники бізнес-спільноти мали змогу долучитись до заходу з будь-якого куточку країни. Форум також транслювався на Facebook та YouTube.

Вітаючи учасників заходу, президент Донецької ТПП Максим Ануфрієв відзначив: «Проведення Форуму «Кластерних та креативних ініціатив» стало вже доброю традицією – представники бізнес-спільноти щороку зустрічаються на ньому для обговорення впливу кластерних об'єднань на розвиток Донеччини. За останній час формат проведення заходу дещо змінився і сьогодні  учасники не лише зібралися у конференц-залі Донецької ТПП - до події приєднались онлайн понад сотні учасників як з Донецької області, так і з інших областей України». 

В тому, що створення кластерів дає вагомі результати у розвитку економіки не тільки східної України, а й інших областей, зазначила у своєму вітальному слові й представниця Програми ООН із відновлення та розбудови миру Ольга Логвін.

Під час Форуму учасникам були представлені наступні теми для обговорення: «Економічний зміст кластерної політики і її місце на регіональному рівні. Smart-спеціалізація», «Відмінності бізнес-об’єднань і кластерів. Переваги кластерних об’єднань», «Потенційні учасники кластеру, пошук та відбір», «Креативні методи управління кластерними проєктами», «основи грантрайтингу – від ініціації до етапу написання, оцінки та аналізу грантових заявок».

Спікерами заходу стали відомі фахівці, серед яких професор, проректор з науково-педагогічної роботи доктор економічних наук Харківського національного університету їм. В. Каразіна Володимир Родченко, координаторка проєктів, спеціалістка з проведення креативних групових сесій, конференцій ГО «Агенція зі сталого розвитку та інновацій», бізнес-тренерка Надія Карплюк, менеджер по роботі з клієнтами, івент менеджер, представник агрофудкластера (м. Харків) Ігор Лаврінець, автор проєкту, незалежний фінансовий радник і бізнес консультант, представник інноваційного кластера «Регіональний інноваційний HUB» (RInnoHUB)» Володимир Євсєєв, заступниця директора Центру інформаційної підтримки бізнесу (м. Миколаїв), керівниця проєкту «COVID-19 Бізнес-клініка» Ольга Раку, голова Клубу Ділових Людей України, голова Мережі Центрів інформаційної підтримки бізнесу Микола Савуляк та інші.

Запрошені спікери поділилися власним досвідом і розказали про функціонування галузевих кластерів в Україні; рівень компетентності та вмотивованості підприємців до впровадження у свої бізнес-процеси творчої складової;  форми, формати та інструменти реалізації креативного потенціалу при веденні бізнесу; корисні інструменти для ведення кластерної діяльності в Україні; просування кластера в соціальних мережах.

Також учасники мали можливість взяти участь у груповій роботі за галузями в рамках нетворкінгу «Рitch-сесія кластерних об'єднань Донецької області» за допомоги представників інших кластерів».