портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

На Донеччині виявлені випадки зараження новим штамом COVID-19 «Омікрон»

Опубліковано 18 січня 2022 року, 15:54

Випадки зараження новим штамом COVID-19 «Омікрон» виявлено у Донецькій області.  Про це заступник начальника управління – начальник відділу стратегічного розвитку охорони здоров’я та забезпечення лікарськими засобами управління організації та розвитку медичної допомоги населенню департаменту охорони здоров’я ОДА Олександр Педенко повідомив під час брифінгу з питань запобігання розповсюдженню коронавірусу на території Донецької області.

«В січні до референс-лабораторії Центру громадського здоров’я МОЗ України було відправлено зразки від 30 осіб. З них 14 були виявлені як новий штам, але решта – це штам «Дельта»,  - зазначив  Олександр Педенко. 

Новий штам має менший інкубаційний період, ніж штам «Дельта». У середньому, за даними наукових досліджень, він становить 3 доби.

Наразі щодо нього ще тривають дослідження, проте вже можна виокремити симптоми, які найчастіше зустрічаються у хворих на вказаний штам.   Зокрема, у більшості  випадків зустрічається нежить, головний біль, втома. Також спостерігається чхання та біль у горлі. 

Попри те що симптоми «Омікрону» здаються схожими на застуду, новий штам може спричиняти тривалі наслідки для здоров’я, госпіталізацію та летальні випадки. Через стрімке поширення «Омікрону» у небезпеці перебувають ті, хто не пройшов принаймні базового курсу вакцинації проти COVID-19.