портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

На літературному фестивалі у Нью-Йорку обговорили місце Донеччини на культурній мапі світу

Опубліковано 03 жовтня 2021 року, 14:12

Розмова "Донеччина в світовому контексті: український Нью-Йорк на культурній мапі?" відбулась в рамках Нью-Йоркського літературного фестивалю сьогодні, 3 жовтня. 

Метою дискусії став пошук місця Донеччини на культурній мапі світу. До обговорення долучились голова Донецької облдержадміністрації, керівник обласної військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко, заступниця очільника області Юлія Костюніна, керівник військово-цивільної адміністрації Торецька Василь Чинчик та сучасні українські письменники.

«Я радий вітати всіх кого об’єднав наш український Нью-Йорк. Іноді питають - що дасть зміна назви. По-перше, ми повертаємо своє. По-друге, ця ініціатива виступає фактором об’єднання як на місцевому рівні, так і депутатів Верховної Ради абсолютно різних фракцій, які голосували за повернення історичної назви. Зараз ми бачимо, що сюди шлють листи з американського Нью-Йорку, і приїжджають делегації з усього світу для того, щоб на власні очі побачити, що тут відбувається. Цей населений пункт знаходиться дуже близько до лінії розмежування. Фактично окремі його будинки знаходяться на лінії розмежування. Тому, звичайно, коли я кажу про консолідацію зусиль, нашу єдність, я завжди наголошую на тому, що якщо ми не будемо знати нашого минулого,  ми не будемо мати майбутнього. Тому я бажаю усім нам бути триматися свого. Маємо чітко розуміти - ми своє повернули, будемо тримати міцно і звичайно ж переможемо», - наголосив очільник області.

Юлія Костюніна подякувала організатором фестивалю та відзначила, що завдяки їм всі мають можливість дізнатись справжню історію Донеччини та європейських переселенців. 

«1 липня 2021 року Верховна рада проголосувала за повернення історичної назви Нью-Йорку. Історія повертається. Для мене цей фестиваль - це пошук свого коріння, своєї ідентичності. Підтримуючи такі заходи, допомагаємо зберігати та примножувати історію нашого краю, його минуле», - підкреслила вона.

Василь Чинчик розповів, що в останні роки до селища повертається культурне життя – відкриваються нові творчі гуртки, активно працюють художня та музична школа, проходять фестивалі, концерти, театральні виступи. «Все це можливо завдяки мужності наших військових» - наголосив він.

Письменники розповіли про свої враженні від Донеччини та українського Нью-Йорку, розповіли про зміни у сприйнятті краю мешканцями інших областей та зміни самих мешканців Донецької області після 2014 року та початку бойових дій.

Протягом дня на інших локаціях проходили читання віршів українських поетів та листів політв’язнів, прогулянка селищем та читання віршів Сергія Жадана, а також виступи музичних колективів.