портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Набув чинності Закон України про Реєстр ветеранів і запровадження електронного посвідчення

Опубліковано 14 січня 2022 року, 15:01 , Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації

12 січня набув чинності Закон України № 1954-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення функціонування Єдиного державного реєстру ветеранів війни та запровадження електронного посвідчення ветерана».

Закон був опублікований в офіційному друкованому виданні Верховної Ради України газеті «Голос України» 11 січня 2022 року. Ним передбачено внесення змін до Законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус».

Документ передбачає закріплення на законодавчому рівні поняття «електронного посвідчення ветерана», а також можливість його використання громадянами України як аналога відповідного посвідчення у формі книжечки. Це стосується ветеранів війни, постраждалих учасників Революції Гідності та осіб, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» – загалом близько 1,2 млн громадян. Також Закон дає правові підстави для автоматизованого обміну інформацією між Єдиним державним реєстром ветеранів війни та деякими інформаційними, довідковими системами, реєстрами та банками даних, держателем (адміністратором) яких є державні органи або органи місцевого самоврядування.

Також інформуємо, що за посиланням https://sis.mva.gov.ua/ працює система інформаційних сервісів «Е-ветеран».

«Е-ветеран» - це система інформаційних сервісів Міністерства у справах ветеранів України, яка разом з іншими державними інформаційними ресурсами забезпечує автоматизацію та інформаційний супровід процесу надання послуг людям, які постраждали внаслідок конфлікту.

Розробка програмного забезпечення для реалізації інформаційного онлайн довідника з наявної допомоги особам, які постраждали внаслідок конфлікту виконується у рамках проєкту «Соціальна та психологічна реабілітація населення, що постраждало внаслідок конфлікту». 

Система спроєктована і розроблена таким чином, щоб у майбутньому стати частиною загальної інформаційної системи Мінветеранів, яка разом з іншими державними інформаційними ресурсами буде забезпечувати автоматизацію та інформаційний супровід процесу надання відповідних послуг.

Метою створення є надання можливості  користувачам зручно та оперативно взаємодіяти з Мінветеранів, та організаціями/особами, що надають послуги за допомогою електронної інформаційної системи, що дозволить автоматизувати цю взаємодію та пов’язані із цим процеси для всіх залучених сторін.

Основні функції системи на першій стадії реалізації:

Надання інформації щодо послуг з психологічної допомоги

Надання інформації щодо послуг з санаторно-курортного лікування

Надання інформаційної підтримки при роботі зі зверненнями (заявками) на надання психологічної допомоги та санаторно-курортного лікування

Основні функції системи на другій стадії реалізації:

Подача та обробка заявок від постачальників послуг психологічної реабілітації для включення їх до електронного реєстру надавачів психологічної реабілітації для ветеранів і членів їх сімей.

Збір та публікація відгуків про заклади психологічної реабілітації, санаторно-курортного лікування та професійної адаптації

Надання інформаційної підтримки щодо органів соціального захисту населення

Надання інформаційної підтримки щодо центрів надання адмінпослуг

Надання інформаційної підтримки щодо Територіальних органів Мінветеранів