портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Надання соціальних послуг територіальними центрами соціального обслуговування (надання соціальній послуг) області протягом 2019 року

Опубліковано 03 лютого 2020 року, 15:43 , Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації

Соціальна робота, як вид професійної діяльності, включає в себе соціальну роботу з людьми похилого віку. Оскільки наразі спостерігається зростання числа людей похилого віку в суспільстві, соціальна робота з цією категорією є необхідною для їх повноцінного функціонування та запобігання розвитку економічних, побутових, психологічних та духовних проблем. Тому необхідно, щоб соціальна робота в даному напрямі розвивалась, вдосконалювалась та набувала більших обсягів, які охоплювали б усі сфери життєдіяльності людини похилого віку, а це дало б змогу підвищити активність даної вікової групи, зменшити їхню ізоляцію від суспільства та деградацію як суспільно корисних громадян, які можуть розвиватися. Саме тому соціальна робота має бути спрямована на підтримку, супровід, захист, допомогу та піклування про людей похилого віку.

На підконтрольній українській владі території області функціонує розвинута мережа територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг) (далі – територіальні центри), що охоплює всі міста та райони області.

Протягом 2019 року 32 територіальними центрами було надано соціальні послуги  майже 38 тис. громадян похилого віку, особам з інвалідністю та громадянам, які опинилися в складних життєвих обставинах.

В територіальних центрах області надаються наступні соціальні послуги: догляд вдома, стаціонарний догляд, денний догляд, соціальна адаптація, консультування, натуральна допомога тощо.

В структурі територіальних центрів  діють 95 відділень, у тому числі:

33 відділення соціальної допомоги вдома (протягом 2019 року обслуговано – 13,9 тис. осіб);

27 відділень денного перебування (протягом 2019 року обслуговано – 11,0 тис. осіб),

20 відділень органiзацiї надання адресної натуральної та грошової допомоги (протягом 2019 року обслуговано – 11,3 тис. осіб),

10 стацiонарних вiддiлень для тимчасового та постійного перебування на 370 ліжко–мiсць (протягом 2019 року обслуговано – 0,4 тис. осіб).

В області продовжується надання соціально-педагогічної послуги «Університет третього віку» в 19 територіальних центрах, які містять наступні факультети: основи комп’ютерної грамотності, основи здоров’я та здорового способу життя, психологія, мистецтво, іноземні мови, музичний, правознавство, інклюзивний туризм, українознавство тощо. Протягом року в університетах третього віку області пройшли навчання 2 365 осіб.

Для одиноких осіб з інвалідністю структурними підрозділами територіальних центрів надаються послуги пунктів прокату технічних засобів реабілітації, мультидисциплінарних команд, у складі яких діють спеціалізовані бригади соціальних робітників по обробці присадибних та дрібному ремонту житла, організовано прання білизни, ремонт одягу, взуття.

З метою отримання соціальних послуг в територіальному центрі, одинокі громадяни похилого віку, особи з інвалідністю та громадяни, які опинилися в складних життєвих обставинах, подають письмову заяву до управління соціального захисту населення місцевої державної адміністрації за місцем проживання/перебування.