портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Нематеріальна культурна спадщина Донеччини: традиція приготування каші в місті Авдіївка

Опубліковано 07 жовтня 2024 року, 14:37 , Управління культури і туризму облдержадміністрації

Сьогодні ми познайомимо вас із унікальним елементом НКС обласного переліку Донеччини та Національного переліку елементів НКС - «Звичай і технологія приготування святкової та поминальної каші у місті Авдіївка Донецької області» в межах проєкту «Нематеріальна культурна спадщина: збережене крізь час».

Авдіївська каша - це не просто страва, а ціла історія, що переплела в собі сімейні традиції, ритуали та свята. Вона має глибоке коріння в історії міста, зокрема, в його найдавнішій частині - мікрорайоні Східний, звідки і почалося заселення Авдіївки. Згідно зі спогадами місцевих мешканців, традиція приготування авдіївської каші існує щонайменше з кінця XIX століття. 

Авдіївська каша також відома як «Гонорова», що пов'язано з використанням дорогих інгредієнтів у її складі, а також тривалістю приготування, що становить 2,5-3 години.  Її готують як для поминальних трапез, так і для святкових застіль, і в кожному випадку вона має свої ритуали приготування, а смакові особливості залежать від кожної господині. 

Через окупацію Авдіївки, що триває з лютого 2024 року, авдіївці знову стикаються з загрозою втрати своєї культурної спадщини. Російська агресія не тільки зруйнувала місто, але й поставила під загрозу традиції, що передавалися з покоління в покоління. Історія вже знала подібний момент: у радянські часи рецепт авдіївської каші майже був втрачений. Проте авдіївці успішно відродили його завдяки зусиллям місцевих мешканців.

Попри складні умови війни, ця традиція не тільки вижила, але й здобула нове дихання завдяки активній популяризації. Як цей звичай став символом незламності культури та як сьогодні, в найважчі часи, мешканці Авдіївки продовжують берегти його та передавати далі, читайте за посиланням: http://surl.li/bifqeg.

Повірте, ви відкриєте для себе більше, ніж просто рецепт каші!

#Збережене_крізь_час

#НКС_Донеччини

#Нематеріальна_культурна_спадщина_Донеччини