портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

«Незламність в об’єктиві»: музейні обласні заклади культури Донеччини провели цикл заходів в різних куточках України

Опубліковано 01 жовтня 2023 року, 16:36 , Управління культури і туризму облдержадміністрації

Шановні захисники та захисниці, відважні наші герої України! Вітаємо вас із святом та низько вклоняємося вашій мужності, незламності - символам українського духу, свободи та перемоги!

З нагоди відзначення Дня захисників та захисниць України музейні обласні заклади культури Донеччини провели цикл заходів в різних куточках України.

У музеї «Літературне Придніпров’я» (м. Дніпро) відбулось відкриття фотовиставки «Незламність в об’єктиві», яка показує український спротив російській агресії, єдність народу, жагу до життя та віру в Перемогу. Виставка створена Донецьким обласним краєзнавчим музеєм за підтримки управління культури і туризму Донецької облдержадміністрації.

Участь в урочистому відкритті заходу взяла заступниця голови Донецької облдержадміністрації Юлія Костюніна (онлайн), начальник управління культури і туризму Донецької облдержадміністрації Вікторія Точена, начальник управління культури, туризму, національностей і релігій Дніпропетровської облдержадміністрації Наталія Першина, в. о. генерального директора Донецького обласного краєзнавчого музею Юрій Коваль, директор Дніпропетровського національного музею ім. Д. І. Яворницького Юлія Пісчанська.

На виставці представлено 84 світлини, які відображають відвагу, міць духу, готовність захищати, любов, надію, віру українського народу. Зокрема, виставка висвітлює професіоналізм, сміливість та самопожертву українських військових, рятувальників Державної служби з надзвичайних ситуацій, працівників Національної поліції, медиків, волонтерів – людей, які зі зброєю і без зброї в руках наближають перемогу України над країною-терористом росією.

До Дня захисників і захисниць України співробітниками Донецького обласного художнього музею організовано та проведено на платформі Чернівецького обласного художнього музею мистецько-освітній захід «Кольори Перемоги» для дітей і дорослих, які є вимушеними переселенцями і мешкають у м. Чернівці.

Мето заходу було перетворення використаних снарядів війни, що пройшли горнило військових подій, на унікальні арт-об’єкти. Діти та дорослі під час творчої майстерні від викладачів-переселенців Мистецької школи №3 м. Краматорська Любові Рибалко і Оксани Черевань виконали на відпрацьованих елементах боєприпасів (тубуси, ящики тощо) композиції із зображенням Оранти, як покровительки українського козацтва, та червоної калини, як символу українського народу. Ці витвори мистецтва втілюють ідею, що добро неодмінно перемагає зло, і українці є незламною націю, яка, незважаючи на жахи війни, несе в світ гуманістичні ідеали.

Учасники заходу також ознайомились зі створеною виставкою художніх творів на дошках від ящиків для набоїв художника-переселенця зі Слов’янська Володимира Трутка та онлайн-виставкою робіт (також створених на дошках від ящиків для набоїв) члена Національної спілки художників України Сергія Сметанкіна, присвячених містам Донецької області, постраждалим від агресії рф.

Адміністрацією державного історико-архітектурного заповідника для дітей ОКП м. Святогірська було проведено майстер-клас з виготовлення «Оберегу для воїна». Виготовлені браслети-обереги діти подарували захисникам і захисницям, які зараз боронять Україну, незалежність та кожного з нас, щохвилини ризикуючи власним життям.

Ми дякуємо вам, героїчні наші захисники! Бажаємо, щоб всі ви після нашої Перемоги повернулися до своїх родин. Слава Україні! Героям слава!

За інформацією управління культури і туризму облдержадміністрації