портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Обласний конкурс "Молода людина року": історії, що надихають

Опубліковано 06 серпня 2024 року, 08:35 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

Світлана Фоменко с. Вільне, Хлібодарівська територіальна громада номінація «Серце, віддане Донеччині»

Світлана Фоменко народилася селі Вільному Волноваського району Донецької області. Після закінчення 9 класів Вільненської ЗОШ І-ІІІ ступенів навчалася у Донецькому педагогічному коледжі, де здобула кваліфікацію вчителя початкових класів та англійської мови.

З 2011 року працює у Вільненському сільському будинку культури, з 2021 року – на посаді директорки.

Вже більше 13 років Світлана здійснює свою діяльність у сфері культури та молодіжної політики, займається популяризацією української мови та культури серед підростаючого покоління. Вихованці Світлани, як і вона сама, є переможцями міжнародних, всеукраїнських та обласних конкурсів з декламації та вокалу.

Після повномасштабного вторгнення рф на територію України Світлана разом зі своєю родиною та артистами стала на варті культурного напрямку. Вона знімає відеоролики пісень та своїх авторських віршів патріотичного змісту, соціальні відео задля підтримки захисників та захисниць України. Проводить прямі етери у Фейсбук та Інстаграм, де читає свої поезії. Творчі відео та записи прямих етерів з виступами Світлани набирають у соціальних мережах сотні, а подекуди тисячі переглядів та десятки схвальних коментарів.

Восени 2022 року видала першу збірку поезій «Час вільних», у яку ввійшло майже 150 поезії Світлани різної тематики. У березні 2024 року вийшла друга книжка Світлани з назвою «Різна війна», що включає в себе поезії авторки, написані у 2023 році. Презентація цієї книжки відбулася у Києві, Дніпрі, Полтаві та інших містах, а також у прямому етері у соцмережах.

Восени минулого року було створено телеграм-канал «Поезії Світлани Фоменко», який налічує понад 150 учасників, де публікуються нові поезії авторки.

У середині 2023 року Світлана разом із Григорієм Андрейченком створили гурт «Вільні». Вони є авторами десятка пісень та кліпів патріотичного змісту. Таким чином, популяризують українську мову та культуру серед молоді.

Світлана є заступницею голови молодіжної ради Хлібодарівської територіальної громади. Активно долучається до обласних молодіжних та культурних заходів.

З 2020 року Світлана є співзасновницею громадської організації «Час вільних». Після повномасштабного вторгнення рф Світлана з командою реалізовує проєкти задля підтримки внутрішньо переміщених осіб Волноваського району, у томі числі молоді та дітей. Разом з командою у 2022-2023 роках реалізувала проєкти:

«Громада-онлайн – фінансова та психологічна підтримка ВПО»;

«English for the future» (проведення безкоштовних занять з англійської мови для дітей та дорослих ВПО»;

«Проведення творчо-психологічних зустрічей для підтримки внутрішньо переміщених осіб «Ціль – жити», фінансування в межах програми міні-грантів від ГО «КримСОС»;

«Завжди на часі: проведення заходів задля популяризації української мови та культури серед ВПО та місцевих мешканців/-нок Полтавської області та України в цілому (онлайн), фінансування від Полтавського обласного благодійного фонду «Громадське здоров'я».

У січні 2023 року в активній співпраці з молоддю брала участь у розробці Стратегії розвитку молодіжної політики Хлібодарівської грмади, яка буде доопрацьована та винесена до затвердження після деокупації.

У квітні 2024 року Світлана за підтримки працівників Кошманівського сільського будинку культури Полтавської області створила танцювальний колектив «Колорит», до складу якого входить місцева молодь та молодь-ВПО з Донецької та Харківської областей. У липні 2024 року розпочалися заняття і з молодшою групою колективу. Наразі танцювальні зустрічі Світлани відвідують близько 40 дітей.

Світлана продовжує міцно тримати культурний напрямок Хлібодарівської громади і Донецької області в цілому та робити свій вагомий внесок у розвиток української культури у воєнний час.