портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Обласний конкурс "Молода людина року": історії, що надихають

Опубліковано 16 серпня 2024 року, 16:10 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

 Роман Роман номінація «Рятівник року»

“Я люблю свою роботу та пишаюсь тим, що можу допомагати людям”, - старший пожежний-рятувальник 99 державної пожежно-рятувальної частини 15 державного пожежно-рятувального загону РОМАН Роман Валерійович.

Роман обрав службу в ДСНС, бо хотів допомагати людям та рятувати їх, тому у 2020 році приєднався до лав рятувальників.

Роман народився та виріс у селищі Очеретине Покровського району, тут же і працював у місцевій пожежно-рятувальній частині, а після початку повномасштабного вторгнення залишився виконувати завдання за призначенням. Неодноразово виїжджав на ліквідацію наслідків ворожих обстрілів та пожеж, діставав людей з-під завалів, залучався до евакуаційних заходів. Згодом, через небезпеку, його підрозділ передислокували до села Прогрес, з якого рятувальники продовжували виїжджати до міста Авдіївка й прилеглих населених пунктів та ліквідовувати наслідки ворожих обстрілів.

“Під час обстрілу смт. Очеретине 8 травня 2022 року загорілася п'ятиповерхівка, але через небезпеку повторних обстрілів нам не дозволили одразу виїхати на гасіння пожежі. Через деякий час ми вирушили на допомогу з села Прогрес, де тимчасово дислокувались. Прибувши на місце ми побачили, що два під'їзди будинку повністю палали, а навколо лунали поодинокі вибухи, тоді пожежу нам все-таки вдалося ліквідувати... Минуло два роки й нам надійшов виклик за тією ж самою адресою. Цього разу ворожий літак скинув на будинок авіабомбу ФАБ-500, два під'їзди були повністю зруйновані. На броньованому автомобілі в складі евакуаційної групи “Фенікс” ми прибули на місце виклику. За інформацією, під завалами могли знаходитися люди. Проте, зруйновані будівельні конструкції перекрили доступ і без спецтехніки було неможливо щось зробити. Ми вручну намагалися розібрати хоч щось і змогли вивільнити жінку. Ми надали їй першу домедичну допомогу та запропонували евакуюватися, але отримали категоричну відмову... Під час проведення рятувальних робіт над нами літали ворожі дрони й нам довелося ховатися в укритті... Знаходитися в Очеретиному на той час було вже дуже небезпечно”, - поділився згадками старший пожежний-рятувальник Роман Валерійович.

Рідні рятувальника за кордоном. Вони пишаються Романом та підтримують його вибір допомагати та рятувати людей. Герой вважає, що найстрашніше в його професії - коли приїжджаєш на виклик, але вже не можеш допомогти.

“Коли я був на чергуванні, надійшов виклик про обстріл смт. Очеретине. Разом з колегами на броньованому автомобілі "Фенікс" вирушили туди. Прибувши на місце виклику ми побачили, що в зруйнованій будівлі жінку придавило плитами, на жаль, вона загинула. Також внаслідок обстрілу було поранено 23-річного хлопця та 67-річного чоловіка. Ми надали їм домедичну допомогу та транспортували поранених на "Феніксі" до лікарні міста Мирноград”, - розповів Роман.

Вільний від роботи час рятувальник проводить вдома, а іноді ходить на риболовлю, бо вважає, що там насправді відпочиває душа.

Мріє старший пожежний-рятувальник Роман про Мир та найскорішу Перемогу.