портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Обласний конкурс "Молода людина року": історії, що надихають

Опубліковано 29 серпня 2024 року, 15:11 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

Пилипенко Костянтин номінація «Рятівник року»

Капітан служби цивільного захисту Пелипенко Костянтин Олексійович розпочав свою службову діяльність у серпні 2013 року на посаді курсанта Національного університету цивільного захисту України.

Під час навчання приймав участь у параді військ з нагоди 27 річниці незалежності України та 100 річчя відродження української державності, а також зразковому проходженні урочистим маршем 24 серпня 2018 року в м. Києві, за що отримав медаль "Учасник військового параду".

За період проходження служби перебував на різних посадах, а з червня 2021 року на високому професійному рівні виконує свої службові обовʼязки на посаді начальника групи організації реагування на надзвичайні ситуації 21 державного пожежно-рятувального загону Головного управління, сумлінно виконуючи покладені на нього службові обов'язки в умовах проведення операції Об'єднаних сил та продовжує їх виконувати на високому професійному рівні в умовах воєнного стану.

З початку повномасштабного вторгнення окупаційних військ на територію України капітан служби цивільного захисту Пелипенко К.О. в цілодобовому режимі здійснює чітку координацію дій ввіреного йому підрозділу, згідно функціональних обов'язків, та безпосередньо приймає участь у гасінні пожеж, ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій (подій), які виникають внаслідок постійних ракетних, артилерійських обстрілів та авіаударів в зоні оперативної відповідальності підрозділу. По теперішній час капітан служби цивільного захисту Пелипенко К.О. забезпечує здійснення заходів з національної безпеки та оборони, відсічі та стриманні збройної агресії з боку російської федерації.

Мужність та професіоналізм капітан служби цивільного захисту Пелипенко К.О. проявив у березні 2022 року під час виконання завдань щодо супроводження гуманітарних автобусних колон з евакуації населення з населеного пункту Мангуш, який постраждав внаслідок ведення бойових дій. Під час виконання завдань за призначенням капітан служби цивільного захисту Пелипенко К.О. був взятий в полон представниками так званої ДНР, де пробув дві доби. Після звільнення з полону капітан служби цивільного захисту Пелипенко К.О. продовжив проводити заходи з евакуації мирного населення та забезпечив їх вивезення на підконтрольну українській владі територію.

За особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі, проявленні під час надання допомоги людям, які опинилися під щільними обстрілами російських найманців на території Маріупольського району, капітан служби цивільного захисту Пелипенко К.О. Указом Президента України № 343/2022 від 17.05.2022, був нагороджений орденом «За мужність» III ступеня. 

З 14 квітня 2022 року перебував у тимчасовому підпорядкуванні Начальника Головного управління ДСНС України у Черкаській області, де продовжив виконувати бойові завдання за призначенням. Після деокупації Лиманської міської територіальної громади капітан служби цивільного захисту Пелипенко К.О. у числі перших повернувся у рідне місто на захист та порятунок людей, які пізнали біль, руйнування та горе, що приносить війна.

Свій високий професіоналізм капітан служби цивільного захисту Пелипенко К.О. проявив і 24 травня 2024 року. У цей день окупаційні війська російської федерації завдали чергового підступного удару з реактивної системи залпового вогню по території Дробишевського лісництва ДП «Лиманське лісове господарство». Внаслідок цього виникло 3 осередки горіння лісової підстилки хвойного лісу на площі 30 гектарів. Для ліквідації пожежі на місце події був направлений особовий склад 21 ДПРЗ Головного управління ДСНС України у Донецькій області під керівництвом капітана служби цивільного захисту Пелипенка К.О. По прибуттю на місце виклику, рятувальники приступили до ліквідації пожежі, однак здійснити заходи з пожежогасіння не вдалось через повторні обстріли. З метою збереження життя та здоров’я, особовий склад був вимушений покинути місце проведення робіт. За цей час полум’я охоплювало все більшу територію, вогонь розповсюдився на площу у 1200 гектарів, виникла надзвичайна ситуація місцевого рівня.

Лише після закінчення обстрілу рятувальники змогли приступити до проведення робіт із пожежогасіння. Ліквідація даної пожежі ускладнювалась сильними поривами вітру, високою температурою повітря, складним рельєфом місцевості, відсутністю під’їздів до осередків пожежі, сильним задимленням, інтенсивним тепловим випромінюванням та тим, що великий відсоток даної території був забруднений вибухонебезпечними предметами і відбувалась їх детонація. До прибуття на місце події керівництва загону капітан служби цивільного захисту Пелипенко К.О. виконував обов’язки керівника гасіння пожежі, забезпечивши оперативне та грамотне залучення сил та засобів на всіх оперативних ділянках. Після цього, капітан служби цивільного захисту Пелипенко К.О., долаючи всі перешкоди, здійснював керівництво та координацію дій рятувальників на одній з оперативних дільниць, проявляючи при цьому високий професіоналізм, оперативність та компетентність.

Завдяки самовідданим, сміливим, та рішучим діям рятувальників, високому професіоналізму капітана служби цивільного захисту Пелипенка К.О., вдалося в найкоротші терміни локалізувати та ліквідувати масштабну лісову пожежу, не допустити розповсюдження вогню на населені пункти, травмування та загибелі серед особового складу.

Лише за першу половину 2024 року він здійснив понад 50 виїздів на проведення ідентифікації вибухонебезпечних предметів, прийняв участь у понад 100 аварійно-рятувальних та пошукових роботах, гасіння пожеж різного рівня складності, які відбувалися після інтенсивних артилерійських і ракетних обстрілів, а також авіаударів.