портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Обласний конкурс "Молода людина року": історії, що надихають

Опубліковано 02 серпня 2024 року, 19:31 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

Ярослав Утенко 

м. Дружківка

номінація «Молодіжний працівник»

Утенко Ярослав Васильович народився в місті Дружківка Донецької області. Зі шкільних років проявляв інтерес до суспільно-громадського життя, а саме в період 2019-2021 рр. очолював учнівське самоврядування Дружківської ЗШ №17, був секретарем і надалі заступником голови Дитячої ради при міському голові в рідному місті. У цей же період проявив себе як заступник голови Обласної ради лідерів учнівського самоврядування. За час роботи в консультативно-дорадчих органах Ярослав брав участь у чималій кількості проєктів. До прикладу, співпраця з БФ «Бориса Колеснікова», хокейним клубом «Донбас» (організація роботи фан-клубу, виїзних матчів та інших заходів, які спрямовані на підтримку молоді), БФ «Горєніє» (програма «Університет Комунікатора») та багато іншого.

З 2021 року Ярослав є студентом Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна за спеціальністю «Історія та археологія». Зі вступом до вищого навчального закладу активно доєднався до студентського життя як член PR-відділу, а з 2023 року – як секретар Студентської ради історичного факультету. Треба зазначити, що з 2023 хлопець здобуває дві вищі (паралельні) освіти, оскільки вступив до Інституту державного управління за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування» (заочна форма навчання). Під час навчання в університеті активно доєднався до волонтерського проєкту «Школа ФМ» від Студентської наукової спільноти як викладач історії. Основний акцент проєкту – волонтерський, коли студенти як викладачі надають освітні послуги дітям, які опинилися у складних життєвих обставинах, за донат на ЗСУ. У 2023-2024 рр. брав участь у програмі «EU4Recovery», за якою основним акцентом розширення можливості громад є просування гендерної рівності та протидія гендерно зумовленому насильству. Наприкінці проєкту був запрошений спікером на завершальну зустріч та надалі впровадив навчання для Студентської ради щодо гендерної рівності та протидії гендерно зумовленому насильству.

Зараз Ярослав працює викладачем історії у приватній онлайн-школі «Buki School», де готує абітурієнтів до складання НМТ. У ході роботи виробив власну стратегію підготовки, де основний акцент робить на інтерактивній частині уроку, а не на простому начитуванні матеріалу (до прикладу, кахути, квізи чи інші вправи, які покращують розуміння історії України).
Попри активну громадську діяльність, в нього залишається час і на наукову роботу, а саме статті у співавторстві німецькою мовою, участь у 76-й Міжнародній науковій конференції молодих вчених «Каразінські читання» (виступ з теми «Звуження автономії Гетьманщини (1654-1764 рр.)»), участь у XIV Міжнародному науковому конгресі (тези «Перебіг реформи децентралізації у Дружківській громаді»).

З квітня 2024 року є членом Молодіжної ради при Донецькій облдержадміністрації та керівником комітету з питань української національної та громадянської ідентичності, освіти та культури. Активно представляє молодь Дружківки на конференціях, зустрічах та тренінгах.