портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Обласний конкурс "Жінка Донеччини": Елеонора Крутова (номінація "Зоозахисниця року")

Опубліковано 22 вересня 2023 року, 12:00 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації представляє учасниць обласного конкурсу «Жінка Донеччини». Знайомтесь - Елеонора Крутова (номінація "Зоозахисниця року").

Елеонора Крутова народилась в Авдіївці. Дівчина завжди мала добре серце і з дитинства допомагала братам нашим меншим. Сьогодні Елю знають не лише в Авдіївці на Донеччині. Нещодавно вона стала відомою на всю країну. Про цю дівчину неодноразово писали медіа. З 2014 року Елеонора Крутова доглядає за покинутими тваринами, чиї господарі поїхали зі сходу України через російське вторгнення. У рідній Авдіївці вона заснувала організацію "Безпека тварин", де рятували, лікували, стерилізували та годували бездомних хвостиків. До повномасштабного вторгнення в її притулку було 13 собак і 30 котів. 

За пів року до повномасштабної війни Елеонора виграла соціальний проєкт “Безпечне місто”. Його головна мета - безплатна стерилізація домашніх тварин, зокрема тих, чиїми власниками є пенсіонери, які не мали фінансової можливості заплатити за стерилізацію тварин повністю. Тоді за проєктом було стерилізовано 62 собаки. 

З Авдіївки, яка сьогодні знаходиться під безупинним вогнем росіян і ворожими обстрілами, майже зруйнована, Елеонорі треба було рятувати не лише власних дітей, а і тварин. Дівчина зізнається, була у ступорі й відмовлялась розуміти те, що відбувається. Але усвідомлювала, що не має права скласти руки, бо пам’ятала - вона відповідає за тих, кого приручила. І згодом організувала евакуацію притулку. Тож всі її чотирилапі підопічні з Авдіївки евакуйовані до Дніпра.

У лютому 2023 року Еля в числі ще двох десятків інших захисників тварин отримала нагороду на першій Всеукраїнській зоозахисній премії, ініціаторами якої виступили Всеукраїнський гуманістичний рух UAnimals та міжфракційне об’єднання “Гуманна країна”. 

“На той час я з дітьми вже була не в Авдіївці. За котами доглядали дві мої помічниці, з якими ми волонтерили разом у притулку певний час. Я надсилала їм корм поштою, а до міста вже наймали перевізника. Мені було дуже боляче і соромно. Притулок — це моє дітище і моя відповідальність. Але став вибір: або я ризикую життям дітей і залишаюся з тваринами, або виїжджаю. Повірте, це був складний для мене вибір. Я брехала батькам, що скасували евакуаційні потяги, намагаючись відтягнути ще один день. Проте врятувати дітей — це обов'язок матері!” - згадує вона.

Тож, врятувавши дітей, дівчина змогла  приділити більше уваги тваринам. 13 собак відвезли до Дніпра у притулок “Вугольок” Олександри Левицької, де вони й досі перебувають.

Коли Елеонора евакуювалася з Авдіївки, ще дорогою почала шукати прихисток для котів. Багато було відмов. Прийняти 30 пухнастиків погодилася зооволонтерка з Дніпра, хоча у неї було багато своїх котів, до того ж тяжко хворих. Щоб врятувати тварин, зоозахисниця звернулася по допомогу до благодійної організації UAnimals — вони надіслали в Авдіївку переноски для котів. 

“1 липня у притулок влучив снаряд. На щастя, це сталося вночі, і всі коти залишилися неушкодженими. Певно, вони в той час всі гуляли на вулиці. Жінка, яка доглядала за котами, на моє прохання повибивала всі вікна, щоб у тварин була можливість вийти на вулицю. Будинок, де жили коти, згорів дотла. Через стрес тварини розбіглися, та десь через три дні почали повертатися”, - розповідає Елеонора.

За її словами, на жаль, зараз в Авдіївці дуже багато покинутих тварин. Попри те, що зоозахисниця та її тварини знаходяться у відносно безпечному місці, вона продовжує опікуватися тваринами, які залишились в одній із найгарячіших точок: займається евакуацією, лікуванням і годуванням поранених хвостатих, прилаштовує покинутих авдіївських собак у нові родини по всій Україні. 

Вона закуповує корми для тварин Авдіївки, обробки від паразитів та ліки. За останні півтора року було  4 евакуації хвостатих (загальна кількість евакуйованих - 186 тварин). Було організовано 2 стерилізації  тварин в місті. Двічі вивозили тварин на стерилізацію в Мирноград. Загальна кількість стерилізованих тварин - 274.

Більшість своїх добрих справ жінка організовує дистанційно з Чернівців, куди тимчасово перемістилась з дітьми, а на місці Елеонорі допомагає волонтер, який розвозить по гумштабах Авдіївки допомогу для тварин  та згідно зі списками видає людям.

Матеріал надано управлінням сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

Інші новини за темою