портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Обласний конкурс "Жінка Донеччини": Ганна Шаповал (номінація "Волонтерка року")

Опубліковано 08 вересня 2023 року, 17:18 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації представляє учасниць обласного конкурсу «Жінка Донеччини». Знайомтесь – Ганна Шаповал (номінація "Волонтерка року").

Ганна Шаповал народилася 27 липня 1984 року у місці Авдіївці Донецької області. Життя Ганни поділене на дві частини: до війни та після війни - 2014 рік. Втім, вона ніколи не могла подумати, що буде переживати ще раз повномасштабну війну - з 24 лютого 2022 року. Війна забрала в Ганни все, що було. З родиною довелося тікати від війни з літнім одягом та парою тисяч гривень у гаманці. Молода жінка переїхала до м. Покровська. На той час її батьки ще залишались в Авдіївці, а Покровськ знаходиться неподалік її рідного міста. Було дуже важко усе розпочинати з нуля у чужому місті. Але вона змогла і не шкодує. Щоб затупити біль війни, щоб не думати про свою зруйновану Авдіївку, про зруйновані квартири, молода жінка почала займатися волонтерством. Писала пости у себе на сторінці в соціальних мережах, проводила збір речей, канцелярії, солодощів, харчових продуктів, а потім роздавала сім’ям переселенців. Станом на 2014 рік у Покровську мешкало понад 14 тисяч ВПО. Ганна знайшла таких же однодумців і створила ініціативну групу волонтерів. Почали допомагати розвантажувати та видавати гуманітарну допомогу від Організації Червоного Хреста та Фонду Ріната Ахметова. Також проводили безоплатні майстер-класи для дітей з інвалідністю (Покровський центр «Милосердя), для дітей Покровської громади (плюс діти ВПО). 23 грудня 2015 року Ганна започаткувала свою Громадську Організацію «Гідність Донбасу» - непідприємницьке товариство, яке було створене за ініціативи громадян, що об'єдналися на основі спільних інтересів для досягнення цілей (надання допомоги ВПО, дітям з інвалідністю, мешканцям з інвалідністю I, II групи; підтримка сімей, які опинилися у скрутному становищі; допомога ЗСУ тощо).

Незважаючи на обстріли в її рідному місті, Ганна продовжувала їздити в Авдіївку до батьків та привозити мешканцям прифронтового міста гуманітарну допомогу. 29 жовтня 2016 року - її другий день народження. Цього дня вона була у батьків, й увечері прилетів снаряд біля будинку її рідних. Ганна на мить подумала, що більше ніколи не побачить своїх дітей. Після вибуху снаряда вона разом із батьками рятували сусідку. Вони робили все можливе, але «швидка допомога» її не довезла, вона померла. Після цієї трагічної події Ганна зрозуміла, що волонтерство - це її життя, і вона повинна допомагати людям. Щоб люди знали, що вони потрібні, про них подбають, вони не кинуті напризволяще!

Життя – складна річ. Так вийшло, що у 2018 році Ганна залишилась із дітьми сама у чужому місті, але вона не опустила руки і далі займалась волонтерством, брала участь у грантових програмах. Того ж року виграла два проєкти на підтримку малого бізнесу. На отримані гранти закупила спортивний інвентар, зареєструвала ФОП і почала викладати танцювальний фітнес. Це була її мрія, і вона здійснилася. Ганна дуже любить спортивне життя. Вона є дипломованим, сертифікованим фітнес-тренером. Вона особисто та її фітнес-команда постійно проводили благодійні спортивні майстер-класи для дітей та дорослих. Усі зібрані кошти були передані онкохворому хлопчику Микиті Іонову, який раніше звертався за допомогою.

До 2022 року Ганна брала участь у різних семінарах, круглих столах, тренінгах, конференціях у Донецькій області і не тільки. Також залюбки брала участь у спортивних семінарах.

Коли у лютому 2022 року розпочалась повномасштабна війна, Ганна з дітьми нікуди не виїхала з Покровська. Навпаки, вона ще більше почала допомагати ВПО та мешканцям Покровської громади. На даний час вона співпрацює з багатьма міжнародними та волонтерськими організаціями. Ганна та її Громадська організація підтримала вже більш як 1700 сімей, включаючи ВПО. Допомогу надано у вигляді продуктових наборів, гігієнічних наборів, підгузків для дорослих, дитячих підгузків, дитячого харчування, одягу, взуття, постільної білизни, ліків.

Неодноразово вона привозила й до перинатального центру м. Покровська гуманітарну допомогу у вигляді дитячого харчування, дитячих підгузків, дитячих конвертів для новонароджених немовлят. Ліки, постільну білизну, стерильні медичні рукавички доправляла також у лікарні міст Покровська та Селидового. Ганна разом з організацією допомагає й військовослужбовцям ЗСУ гуманітарною допомогою у вигляді генераторів, харчових продуктів, одягу, взуття, окопних свічок, ліків, ковдр та іншого. Неодноразово передавали гуманітарну допомогу у гарячі точки – до міст Авдіївки та Бахмута.

З 2015 року Ганна також очолює Благодійну Організацію «Благодійний Фонд Андрія Кісельова», вона є Головою правління. Допомога спрямована для дітей з інвалідністю та онкохворих дітей. З 2019 року працює у Початковій школі №4 м. Покровська, асистентом вчителя. Членкиня Громадської ради з 2021 року.

Важливим є й те, що її діти також мають патріотичне виховання та любов до спорту. Дві її доньки допомагають у волонтерській діяльності.

У словнику Ганни немає слова "неможливо"! Життя – це те, що з тобою відбувається, поки ти будуєш інші плани. Вона – волонтер, і цим пишається. Волонтерство – це пригода, яка надає їй незрівнянне задоволення. Цінність волонтера полягає в тому, щоб бачити потреби інших, вибудовувати міцні стосунки та зв’язки, вчитися толерантності та відповідальності за себе та інших.

Пані Ганна наголошує: «Разом ми сила! Разом до Перемоги! Усе буде Україна!».

Інші новини за темою