портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Інформація про хід виконання заходів Програми економічного і соціального розвитку Донецької області у першому півріччі 2023 року

Опубліковано 08 вересня 2023 року, 17:16 , Департамент економіки облдержадміністрації

Протягом першого півріччя 2023 року забезпечувалась реалізація завдань та заходів Програми економічного і соціального розвитку Донецької області на 2023 рік (далі – Програма), затвердженої розпорядженням голови облдержадміністрації, керівника обласної військової адміністрації від 31 січня 2023 року № 41/5-23 (із змінами).

Програмою передбачена реалізація 423 проєктів і заходів за чотирма пріоритетами, які визначені Стратегією розвитку Донецької області на період до 2027 року та Планом заходів з реалізації у 2021-2023 роках Стратегії розвитку Донецької області на період до 2027 року, (затвердженими розпорядженням голови облдержадміністрації, керівника обласної військово-цивільної адміністрації від 17 лютого 2020 року № 147/5-20): оновлена, конкурентоспроможна економіка; якість життя та людський розвиток; ефективне управління та безпека в умовах зовнішніх і внутрішніх викликів; екологічна безпека та збалансоване природокористування.

Розпочата у 2022 році повномасштабна військова агресія Російської Федерації (далі – РФ) проти України призвела до різкого зниження економічної активності, виявилась одним із головних чинників формування економічного та соціального стану в регіоні. На початку війни припинено господарську діяльність майже всіма суб’єктами господарювання регіону. Причинами того є фізичні руйнування та тимчасова окупація певних територій, високий рівень невизначеності та ризиків, розірвання логістичних і виробничих зв’язків, вимушена масова міграція населення, як наслідок – певні зрушення позначилися в основних галузях реального сектору економіки та ринку праці, а також фінансової системи та соціальної сфери області.

Промисловість області представлена підприємствами металургійного, коксохімічного та машинобудівного комплексу. Через загрозу обстрілів, пошкодження, обмежені енергоресурси зупинили діяльність основні промислові підприємства: ПрАТ «Авдіївський коксохімічний завод», ПрАТ «Новокраматорський машинобудівний завод», ПрАТ «Енергомашспецсталь», ПрАТ «Краматорський завод важкого верстатобудування», ТОВ «Краматорський металопрокатний завод», ПрАТ «Слов’янський машинобудівний завод». У зв’язку із неможливістю провадження виробничої діяльності більшість підприємств вимушені були призупинити трудові відносини зі своїми працівниками, крім тих, які забезпечують збереження у працездатному стані об’єктів та комунікацій підприємств. На тимчасово окупованій території залишилися провідні металургійні підприємства: ПрАТ «Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча» та ПрАТ «Металургійний комбінат «Азовсталь».

Індекс промислової продукції за січень-червень 2023 року склав 56,6% до відповідного періоду минулого року (за 2022 рік – 29,0% до 2021 року). Обсяг реалізованої промислової продукції за січень-червень 2023 року склав 29 318,4,0 млн грн, що у 2,8 рази менше,
ніж у січні-червні 2022 року (83 519,2 млн грн). Частка області у загальному обсязі реалізації в Україні склала 1,9% (у січні-червні 2022 року – 5,8%).

Суб’єкти господарської діяльності, які опинилися у зонах, де ведуться активні бойові дії, вимушені були здійснити релокацію у безпечні регіони України. Так, протягом звітного періоду урядовою програмою релокації підприємств скористалося 1 036 суб’єктів господарювання регіону. Найбільша кількість підприємств наразі розміщена у м. Києві, Львівській, Дніпропетровській, Київській, Запорізькій, Вінницькій, Закарпатській, Харківській, Одеській областях.

Індекс обсягу сільськогосподарського виробництва за січень-травень 2023 року порівняно з січнем-травнем 2022 року склав 38,7%, у тому числі по сільськогосподарських підприємствах – 44,2%, по господарствах населення – 26,3%.

Обсяг валової продукції сільського господарства в усіх категоріях господарств у 2022 році склав 5 789,1 млн грн, що становить 27,6% до показника попереднього року. Загальна зібрана площа у 2022 році по всіх категоріях господарств області складає 419 тис. га, або 41,1% до рівня 2021 року. Зменшення показника обумовлено тим, що ряд агропідприємств зупинили свою діяльність або практично не працюють через проведення військових дій або тимчасової окупації деяких територій області.

В галузі рослинництва під урожай 2023 року по всіх категоріях господарств
посівна площа озимих культур на зерно складає – 83,0 тис. га, або 49,8% до минулого року
(у 2022 році – 166,8 тис. га).

За оперативними даними станом на 01.07.2023 ярі сільськогосподарські культури
по всіх категоріях господарств посіяно на площі 283,0 тис. га (або 137,5% до прогнозу),
з них кукурудзи на зерно – 39,4 тис. га; а також соняшника – 130,5 тис. га, гірчиці –5,6 тис. га;
гречки – 0,4 тис. га.

Овочеві культури посіяно на площі – 23,3 тис. га, в тому числі: картоплі – 15,5 тис. га, цибулі – 0,5 тис. га, моркви – 0,2 тис. га, капусти – 0,05 тис. га.

Крім того, підлягає до збирання озимий та ярий ріпак на зерно на площі – 9,2 тис. га.

У галузі тваринництва станом на 01.07.2023 на території Донецької області
здійснюють діяльність 23 сільськогосподарських підприємства, крім територій, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні). З метою збереження поголів’я великої рогатої худоби
з високим генетичним потенціалом, шістьма підприємствами галузі скотарства здійснено переміщення, за оперативними даними, близько 3 550 голів великої рогатої худоби, в тому числі 1 755 голів корів, до більш безпечних областей: Київської, Івано-Франківської, Харківської та Дніпропетровської.

В галузі молочного та м’ясного скотарства продовжують здійснювати господарську діяльність 8 підприємств. Станом на 01.07.2023 в області утримується близько 3,3 тис. голів великої рогатої худоби, в тому числі корів – 1,4 тис. голів. За оперативними даними валове виробництво молока за січень-червень 2023 року по сільськогосподарських підприємствах складає 4,5 тис. тонн.

В галузі свинарства працює 8 підприємств, які утримують, за оперативними даними, 162,2 тис. голів свиней. З метою збереження поголів’я свиней два підприємства галузі свинарства здійснили релокацію поголів’я до Дніпропетровської та Чернівецької областей.

Станом на 01.07.2023 в області утримується 630,2 тис. голів птиці (в 5,8 рази більше
до рівня 2022 року), які розміщені в Донецькій області та на орендованих птахівничих підприємствах Вінницької області. Збільшення поголів’я птиці пов’язано з тим, що
С(Ф)Г «Олександрівське» було закуплено добового молодняку птиці за контрактом з Польщі для подальшого вирощування, а також підприємством проводилася закупівля курей-несучок з Чернівецької області.

В регіоні одне підприємство займається виробництвом яєць. За січень-червень 2023 року валове виробництво яєць складає 17,0 млн штук або 15% до рівня минулого року
(внаслідок ракетних обстрілів були зруйновані сучасні птахофабрики: ТОВ «Фенікс» і
ТОВ «Дмитрівська птахофабрика» Краматорського району, а ТОВ «Маріупольська птахофабрика», ТОВ «Діанівська птахофабрика» Волноваського району знаходяться на тимчасово окупованій території області).

На території Волноваського району утримуються у фермерському господарстві
близько 200 голів овець та 130 голів кіз. З метою збереження поголів’я окремими власниками тварин здійснено їх переміщення до Волинської області (520 голів овець і 150 голів кіз).

За фінансової підтримки Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН
Food and Agriculture Organization of the United Nations (ФАО), громадська організація «Східноукраїнська сільськогосподарська дорадча служба» проводить роботу щодо підтримки дрібних сільгосптоваровиробників галузі тваринництва.

В рамках надання гуманітарної допомоги 5 548 домогосподарствам десяти територіальних громад Донецької області (Білозерської, Великоновосілківської, Гродівської, Добропільської, Курахівської, Новогродівської, Покровської, Селидівської, Удачненської, Шахівської) надані корми для годівлі курчат-бройлерів, що загалом складає 527 тонн.

Також 850 домогосподарствам шести територіальних громад (Великоновосілківської, Комарської, Курахівської, Мар’їнської, Новогродівської, Селидівської) передбачається надання гуманітарної допомоги у вигляді 30 голів добових курчат та 25 кг стартового комбікорму для годівлі курчат на кожне домогосподарство, а також грошову допомогу на придбання кормів для подальшого вирощування птиці.

Станом на 01.07.2023 на підконтрольній українській владі території Донецької області розташовано 79 підприємств харчової та переробної промисловості (станом на 01.01.2022 – 146 підприємств), з них, за оперативними даними, обмежено ведуть господарську діяльність 26 підприємств харчової та переробної промисловості.

Зменшення обсягів виробництва продукції харчової і переробної промисловості значною мірою обумовлене пошкодженням або руйнуванням виробничих потужностей підприємств внаслідок збройної військової агресії РФ проти України, відповідно
відбулось зменшення обсягів виробництва хліба та хлібобулочних виробів на 60,2%,
борошна – на 99,4%, м’ясних та ковбасних виробів – на 97,5%, молока та молочних
продуктів – на 63,6%, олії соняшникової нерафінованої – на 99,8%, у порівнянні з аналогічними показниками 2022 року.

За період бойових дій в Донецькій області пошкоджено майно 294 підприємств, установ, організацій приватної та державної форми власності, які здійснюють/здійснювали свою господарську діяльність в сільському господарстві.

Протягом першого півріччя 2023 року в рамках виконання програмних заходів в агропромисловому комплексі (далі – АПК):

проведено закладання нових багаторічних плодових насаджень в ТОВ «Сади Донбасу», а саме зерняткових (яблуні) на площі 0,7 га за рахунок коштів підприємств – 270,0 тис. грн (Іллінівська сільська ТГ);

покращено фітосанітарний стан сільськогосподарських угідь, зокрема, шляхом знищення та попередження розповсюдження карантинного бур’яну амброзії полинолистої на площі 29,9 тис. га (кошти місцевого бюджету – 16,0 тис. грн, кошти підприємств – 10 117,0 тис. грн);

здійснено заходи щодо впровадження інтенсивних технологій вирощування зернових, технічних та зернобобових культур шляхом застосування високопродуктивних широкозахватних агрегатів на площі 4,6 тис. га підприємствами Краматорського району
на загальну суму 2 800,0 тис. грн.

За напрямом програмних заходів щодо розвитку земельних відносин розроблено технічну документацію щодо:

інвентаризації земельних ділянок під водними об’єктами для рибогосподарських потреб із земель водного фонду площею 20,0 га та 26,4 га Добропільської міської ТГ (49,99 тис. грн коштів місцевого бюджету);

нормативної грошової оцінки земельних ділянок, зокрема: під водними об’єктами для рибогосподарських потреб із земель водного фонду площею 20,0 га та 26,4 га Добропільської міської ТГ (місцевий бюджет – 14,58 тис. грн); для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємствами, що пов’язані з користуванням надрами на території Добропільської міської ТГ за межами населених пунктів (площа земельних ділянок – 0,0055 га, 6,8899 га і 4,0000 га, захід виконано за рахунок коштів ДП «ДОБРОПІЛЛЯВУГІЛЛЯ-ВИДОБУТОК» – 26 тис. грн).

В рамках організації електронних земельних торгів Добропільською міською військовою адміністрацією проведено топографо-геодезичні вишукування із складанням топографічних планів та технічних звітів з виконаних робіт щодо земельних ділянок під водними об’єктами для рибогосподарських потреб із земель водного фонду площею 20,0 га та 26,4 га (за рахунок коштів місцевого бюджету – 21,0 тис. грн). Крім того, проведено земельні торги у формі аукціону щодо продажу права оренди на земельну ділянку комунальної власності сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів площею 11,4 га. Сума витрат здійснених на підготовку лота складає 12,48 тис. грн за рахунок коштів переможця торгів.

За рахунок коштів місцевого бюджету Покровської міської ТГ (233 тис. грн) розроблено землевпорядну документацію на земельні ділянки сільгосп-призначення для продажу права оренди на земельних аукціонах. За результатами земельних торгів продано права на 9 земельних ділянок загальною площею 101,8 га.

Розроблено землевпорядну документацію щодо:

встановлення (відновлення) меж земельної ділянки площею 1,2 га в натурі (на місцевості) для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) (Добропільська міська ТГ – 4 тис. грн, Шахівська сільська ТГ – 20,0 тис. грн);

поділу земельної ділянки площею 2,3 га відділу освіти Добропільської міської ради
для будівництва та обслуговування будівель закладів освіти на території м. Добропілля на дві земельні ділянки (Добропільська міська ТГ – 15,0 тис. грн);

встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), яка перебуває в постійному користуванні, для будівництва та обслуговування будівель торгівлі (Добропільська міська ТГ – 4,5 тис. грн).

За рахунок коштів юридичних та фізичних осіб розроблено 11 проєктів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь (Покровська міська ТГ – 81,0 тис. грн).

Зовнішньоекономічна діяльність регіону зазнала втрат також через блокування та мінування акваторії Азовського моря російськими військово-морськими силами. Зовнішньоторговельний оборот товарів за підсумками січня-квітня 2023 року в порівнянні
з відповідним періодом 2022 року зменшився на 71,9% і склав 61,2 млн дол. США
(за підсумками 2022 року в порівнянні з 2021 роком зменшився у 21,2 рази і склав 423,2 млн дол. США), у тому числі експорт зменшився на 59,5% (на 74,6 млн дол. США), імпорт зменшився на 88,7% (на 82,0 млн дол. США). Сальдо зовнішньоторговельного
обороту позитивне – 40,3 млн дол. США (у січні-квітні 2022 року – 32,9 млн дол. США). Коефіцієнт покриття експортом імпорту склав 4,9 (у січні-квітні 2022 року – 1,4). Зовнішньоторговельні операції проводились із партнерами з 42 країн світу (в аналогічному періоді 2022 року – з 85 країнами).

В рамках міжнародної і міжрегіональної співпраці для підвищення іміджу Донецької області за перше півріччя 2023 року організовано 48 зустрічей/заходів (в тому числі у форматі онлайн) із 48 делегаціями.

Починаючи з березня 2022 року, через безпекову складову функціонал Інвестиційного порталу Донецької області було обмежено. Крім того, в березні поточного року Урядовою командою реагування на комп’ютерні надзвичайні події України CERT-UA Держспецзв’язку проведено сканування та аналіз наявності вразливостей Інвестиційного порталу Донецької області.

З метою розвитку майбутнього інтелектуального та кадрового потенціалу, популяризації зайняття робототехнікою, вивчення STEM-дисциплін, мотивації до самостійних досліджень 06.06.2023 у м. Києв у приміщення Мистецького арсеналу в офлайн-онлайн форматі відбувся фестиваль-огляд проєктів (ідей) з робототехніки «RoboSmartVictory», який зібрав більше 50 юних робототехніків з різних куточків Донецької області. В рамках фестивалю 12 команд презентували проєкти (ідеї) з роботехніки, спрямовані на відновлення та розбудову регіону.

Очевидно, що підтримка економіки під час війни та повоєнна відбудова країни потребуватиме значних фінансових ресурсів. Одними з найімовірніших джерел покриття цих витрат є компенсація державою-агресором за нормами міжнародного права та грантова чи кредитна допомога міжнародних фінансових організацій.

Починаючи з квітня 2022 року, для здійснення Світовим банком оцінки прямих, непрямих втрат економіки, а також потреб у відновленні та формування бази показників для проведення моніторингу завданих пошкоджень та руйнувань на території Донецької області внаслідок військових дій, спричинених збройною агресією РФ проти України, структурними підрозділами облдержадміністрації, райдержадміністраціями та територіальними громадами області проводилась робота зі збору, узагальнення та опрацювання інформації про зафіксовані факти руйнування або пошкодження об’єктів критичної й соціальної інфраструктури, житлового фонду та інших об’єктів інфраструктури, ступеню такого руйнування або пошкодження внаслідок військового вторгнення з боку РФ. Станом на 01.07.2023 онлайн таблиця налічувала 59 703 об’єкти Донецької області.

З метою координації роботи щодо внесення інформації до Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією РФ (далі – Реєстр), забезпечено взаємодію з райдержадміністраціями, військовими адміністраціями населених пунктів, виконавчими органами рад територіальних громад, структурними підрозділами облдержадміністрації щодо інформаційного наповнення Реєстру, забезпечено подання заявок адміністратору Реєстру – державному підприємству «Дія» для надання понад 140 посадовим особам доступу до функціоналу кабінету користувача Реєстру. Станом на 01.07.2023 до реєстру внесено 19 126 об’єктів, з яких: 11 353 будівлі, 7 462 приміщення, 311 інженерних споруд.

Протягом першого півріччя 2023 року в рамках виконання заходів щодо інформаційного простору, забезпечення доступу до неупереджених джерел інформації здійснювався друк інформаційного бюлетеня Донецької облдержадміністрації «Донеччина», постерів, плакатів, буклетів, листівок тощо (видатки склали 217,5 тис. грн).

За напрямом розвитку підприємницької діяльності міжнародні організації продовжували надавати допомогу щодо релокації суб’єктів підприємницької діяльності та підтримки їх діяльності з метою збереження виробничого і трудового потенціалу та створення передумов для адаптації і ефективного перезапуску бізнесу. Так, протягом звітного періоду здійснені наступні заходи:

надання фінансової допомоги співробітникам Східноукраїнського IT-кластеру (м. Краматорськ) в оренді житла протягом 6-ти місяців у м. Львів, куди було релоковано кластер. Кластер складається з 10-ти компаній, діяльність якого направлена на розробку технічних рішень для житлово-комунальних господарств;

закупівля та встановлення лінії з виробництва пелет для ФОП Павенко А.О. (м. Слов’янськ), виробництво якого релоковано у західні області України. Завершено процедуру закупівлі обладнання, готуються документи для укладання договору та поставку обладнання;

надання ТОВ «Інгаз» (м. Маріуполь) за підтримки USAID грантового обладнання від світового лідера з виробництва наукових приладів Thermo Fisher Scientific, обладнання включає мас-спектрометр, який може вимірювати чистоту інертних газів з високою точністю та чутливістю;

допомога в релокації ПМП «Промтехконструкція» (м. Краматорськ) до м. Київ.
Відновлення роботи основного персоналу з розширенням (залучення двох нових працівників), відновлення науково-дослідної діяльності з розробки спеціалізованих ланцюгів і
виробництво тягових зірочок, що використовуються в промисловості. В планах – запуск інструментального цеху;

допомога ФОП Синиця Я.В. (с. Крива Лука, Краматорський район) у впровадженні вимог безпечності харчових продуктів (HACCP) для нещодавно започаткованого інноваційного виробництва м’яса (сушіння харчової сировини за допомогою солі);

надання консультаційних послуг ТОВ «Азовтехгаз» (м. Маріуполь) щодо варіантів реструктуризації поточного кредитного портфеля банку ПУМБ.

Одночасно продовжується надання грантової підтримки USAID ERA наступним представникам бізнесу:

ФОП Бубнов С.В. (м. Маріуполь), який переїхав до м. Славутич Київської області, отримав першу одиницю запланованого обладнання (паровий конвертер) для лінії з переробки овочів;

«Краматорське УВП УТОС» релоковане до м. Київ. На даний час продовжено до 16.05.2024 дію гранту «Створення нових робочих місць та покращення робочих умов для людей з порушенням зору в Донецькій області», підписані зміни до нього, розпочаті тендерні процедури;

ГО «Агентство демократичного розвитку Донбасу» (м. Слов’янськ) переміщений до м. Дніпро. На даний час продовжено дію гранту «Сприяння працевлаштуванню людей з інвалідністю в територіальних громадах Дніпропетровської та Запорізької областей», проведено низку освітніх заходів та підготовлено 25 наставників для подальшої роботи з людьми з інвалідністю у Дніпропетровській та Запорізькій областях, триває навчальна програма для 100 осіб з інвалідністю;

ГО «Молодіжний рух «ШИФТ» (м. Краматорськ) переміщений до м. Дніпро. Розпочато дію гранту «Соціальний арт-коворкінг», направлений на допомогу ВПО в отриманні нових навичок в ремісничій промисловості та індустрії ручної роботи шляхом проведення тренінгів та майстер-класів у коворкінгу Social Art.

Продовжується інформаційно-консультаційна робота щодо мотивації осіб на самоорганізацію особистої зайнятості, реалізацію власних бізнес-ідей.

В рамках роботи Центрів розвитку підприємництва (консалтингових центрів) фахівцями міських та районних центрів зайнятості в дистанційному форматі надається інформаційна підтримка особам, які планують започаткувати власну справу, а також діючим підприємцям, які бажають розвивати свій бізнес та удосконалювати його.

Завдяки проєкту «Власна справа» (постанова Кабінету Міністрів України від 21 червня 2022 року № 738 «Деякі питання надання грантів бізнесу»), який реалізується в рамках програми «єРобота», наприкінці березня 2023 року в Донецькій області розпочато прийом заявок на отримання мікрогрантів для започаткування або розвитку бізнесу. Станом на 01.07.2023 отримали позитивне рішення Державного центру зайнятості щодо надання гранту на створення або розвиток власної справи 5 заявників із Донецької області, якими буде створено 8 нових робочих місць.

Чисельність населення Донецької області, за останніми наявними статистичними даними, станом на 01.01.2022 складала 1 788,1 тис. осіб. Внаслідок проведення бойових дій та обов’язкової евакуації орієнтовна чисельність осіб, які фактично мешкають на території Донецької області, за оперативними даними на 01.07.2023 складала 500 687 осіб (без урахування тимчасово окупованих територій).

З початку війни частина населення мігрувала в інші регіони країни або виїхала за кордон, чимало кваліфікованих спеціалістів втратили роботу. Зміни відбулись і на ринку праці: кількість вакансій зменшилась практично в усіх секторах економіки, а чисельність кандидатів зросла.

У першому півріччі 2023 року 1 242 роботодавці надали інформацію про наявність майже 5,2 тис. вакансій, що на 7,2% менше аналогічного періоду 2022 року.

У звітному періоді послугами обласної служби зайнятості скористалися 15,9 тис. осіб, з них 12,4 тис. мали статус безробітного, що на 37,6% менше, ніж в аналогічному періоді 2022 року. Так, протягом січня-червня 2023 року за сприяння служби зайнятості:

працевлаштовано 5,0 тис. осіб, з них мали статус безробітного 3,3 тис. осіб;

скеровані на суспільно корисні роботи 3,1 тис. безробітних, які проводяться у 23 територіальних громадах регіону 50 підприємствами-замовниками за наступними видами: вивантаження та фасування гуманітарної допомоги; розбір завалів зруйнованих будівель та відновлення пошкодженого майна населення; виконання земельних робіт (копання ровів, траншей); обслуговування пунктів обігріву (пунктів незламності); прибирання вулиць, розчистка та ремонт доріг в населених пунктах; надання допомоги населенню, насамперед, особам з інвалідністю, дітям, громадянам похилого віку, хворим та іншим особам; облаштування підвальних укриттів та захисних споруд тощо;

забезпечено майже 400 громадянам тимчасову зайнятість у громадських та інших роботах тимчасового характеру, зокрема у роботах соціального напрямку із вразливими верствами населення;

проходили професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації 1495 безробітних, з них 917 осіб навчалися в центрах професійно-технічної освіти державної служби зайнятості (далі – ЦПТО), з яких 70 осіб проходили навчання у ЦПТО за ліцензованими професіями: адміністратор, обліковець з реєстрації бухгалтерських даних, діловод, офісний службовець (бухгалтерія), перукар (перукар-модельєр), манікюрник, оператор з обробки інформації та програмного забезпечення, кухар, кондитер, а 847 осіб – шляхом підвищення кваліфікації на курсах цільового призначення за освітніми програмами: «Комп’ютеризований бухгалтерський облік», «Особливості трудових відносин в умовах воєнного стану», «Цивільний захист у сучасних умовах», «Створення тривимірної графіки у програмі «Autodesk 3ds Max», «Держпрограма єРобота: Отримання державного гранту на створення або розвиток бізнесу», «Тестування програмного забезпечення»;

отримали ваучер на навчання та підвищення кваліфікації – 415 осіб;

охоплено профорієнтаційними послугами 17,0 тис. осіб, у тому числі 10,1 тис. безробітних осіб.

У першому півріччі 2023 року за сприянням у працевлаштуванні звернулись понад 3,0 тис. осіб з числа внутрішньо переміщених осіб (далі – ВПО) у тому числі мали статус безробітного – 2,8 тис. осіб. За сприяння служби зайнятості працевлаштовано 890 осіб цієї категорії громадян.

Прийнято рішення щодо надання 118 роботодавцям компенсацій витрат на оплату праці за працевлаштування 307 ВПО внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні (постанова Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 року № 331 «Про затвердження Порядку надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні»). Найбільша кількість звернень щодо отримання компенсації витрат надійшло від роботодавців, які здійснюють діяльність у сфері оптової та роздрібної торгівлі, ремонту автотранспортних засобів і мотоциклів – 27,4%, добувної промисловості і розроблення кар'єрів – 18,2%, професійної, наукової та технічної діяльності – 13,0%, будівництва – 9,1%.

На умовах строкових трудових договорів з компенсацію витрат роботодавця на оплату праці працевлаштовано 16 ВПО (постанова Кабінету Міністрів України від 08 вересня 2015 року № 696 «Про затвердження Порядку здійснення заходів сприяння зайнятості, повернення коштів, спрямованих на фінансування таких заходів, у разі порушення гарантій зайнятості для внутрішньо переміщених осіб»). Забезпечено тимчасову зайнятість у суспільно корисних, громадських та інших роботах тимчасового характеру 342 ВПО. Проходили підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації 476 ВПО, у тому числі 240 – в центрах професійно-технічної освіти державної служби зайнятості. Працевлаштовано після закінчення навчання 292 особи.

Станом на 01.07.2023 послуги Донецької обласної служби зайнятості отримували 6,8 тис. громадян, з них 5,9 тис. осіб мали статус безробітного. Серед загальної чисельності зареєстрованих безробітних: 68,2% складають жінки, 17,2% – молодь до 35 років,
19,3% – мешканці сільської місцевості.

Станом на 01.07.2023 кількість вакансій становила 376 одиниць та порівняно з 01.07.2022 збільшилась на 72,5%.

За видами економічної діяльності більшість вакансій налічувалась на підприємствах переробної промисловості (27,1%), у сфері оптової та роздрібної торгівлі (16,2%), охорони здоров’я (12,5%), на підприємствах добувної промисловості (10,4%), у сфері державного управління й оборони (6,9%).

Станом на 01.07.2023 навантаження на одне робоче місце в середньому по області становило 16 осіб.

З метою підвищення зацікавленості громадян у легальному працевлаштуванні, швидкого укомплектування вакансій, оперативного налагодження співпраці з новоствореними підприємствами, удосконалення системи підбору та професійного навчання безробітних для результативного працевлаштування впродовж звітного періоду службою зайнятості області на постійній основі організовувались та проводились різноманітні заходи, зокрема з використанням засобів дистанційної комунікації, а саме: «Центр профорієнтації», Платформа з профорієнтації та розвитку кар’єри, платформа «Національний кадровий резерв», Рубрика «Профорієнтаційний відеобокс» на каналі YouTube Донецької обласної служби зайнятості. Систематично розміщується та оновлюється відповідна інформація на веб-порталі Донецького обласного центру зайнятості та офіційній сторінці в соціальній мережі Facebook.

Для надання консультацій з питань зайнятості населенню та роботодавцям налагоджено співпрацю з хабами, громадськими осередками та соціальними центрами, які опікуються питаннями надання соціальної, психологічної, юридичної, гуманітарної допомоги для ВПО, зокрема з Донецької області, наприклад, з такими як: Територіальний центр соціального обслуговування Краматорської міської ради HUB «Наш Краматорськ», Координаційний хаб «Я повернусь БАХМУТ», Центр підтримки переселенців «Я Маріуполь», Центр підтримки ВПО Краматорського району «Ми разом», Гуманітарний штаб Покровської міської територіальної громади «Єднання», хаб Бахмутського району в м. Києві, Центр підтримки ВПО Волноваського району Донецької області «Пліч-о-пліч». Протягом січня-червня 2023 року понад 2,0 тис. громадян ВПО, які звернулися до хабів, отримали інформаційні послуги фахівців Донецької обласної служби зайнятості.

З метою забезпечення в умовах воєнного часу належного утримання автомобільних доріг, що розташовані на підконтрольній українській владі території, виконуються першочергові аварійно-відновлювальні роботи на них. Першочергова увага приділяється дорогам, які стосуються доїзду машин швидкої допомоги, евакуаційних автобусів, гуманітарних та пасажирських перевезень.

В рамках заходу «Будівництво, реконструкція, ремонт і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, та вулиць і доріг комунальної власності
у населених пунктах» за рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам виконано робіт на загальну суму 117 630,87 тис. грн.

Також у першому півріччі 2023 року за рахунок коштів обласного бюджету в рамках централізованих заходів з відновлення вулиць і доріг міст та інших населених пунктів Донецької області реалізовано заходи на загальну суму 6 713,18 тис. грн, наразі роботи тривають.

За напрямом соціального захисту населення здійснюється підтримка найбільш вразливих верств населення. Протягом звітного періоду забезпечено:

грошову компенсацію на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів, мотоколясок та транспортне обслуговування 2,7 тис. особам з інвалідністю (359,7 тис. грн);

надання пільг 0,5 тис. особам з інвалідністю по зору 1 та 2 групи та дітям-інвалідам по зору на оплату житлово-комунальних послуг (527,5 тис. грн);

здійснення адресної допомоги і забезпечення матеріальної підтримки малозабезпечених сімей, сімей з дітьми, дітей з інвалідністю, дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування – всього 60,3 тис. одержувачів (925,9 млн грн або 41,4%).

Організовано соціальне обслуговування людей похилого віку, осіб з інвалідністю та малозабезпечених осіб, які перебувають в складних життєвих обставинах. Станом на 01.07.2023 функціонують 12 територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг). Вищезазначеними закладами забезпечено надання соціальної послуги догляду вдома понад 4,3 тис. осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Станом на 01.07.2023 в області функціонують 3 спеціалізовані заклади для бездомних осіб, які розташовані на підконтрольній українській владі території. В структурі закладів діють 3 центри обліку бездомних осіб (м. Краматорськ, м. Дружківка, м. Костянтинівка).
Протягом звітного періоду соціальні послуги в спеціалізованих закладах для бездомних осіб отримали 172 особи.

Станом на 01.07.2023 органами соціального захисту населення області взято на облік 538,0 тис. ВПО (474,9 тис. сімей) у тому числі: 144,7 тис. осіб працездатного віку; 50,7 тис. дітей; 22,2 тис. осіб з інвалідністю; 320,4 тис. пенсіонерів. З них 88,0 тисяч – це особи, які вимушено перемістились до області та в її межах після провадження воєнного стану.

У звітному періоді сума коштів по області для виплати щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам склала близько 1 719,4 млн грн. У 10 місцях тимчасового проживання, в яких станом на 01.07.2023 перебуває 201 ВПО, усі мешканці забезпечені належними умовами проживання.

Для мешканців Святогірської міської ТГ, житло яких зруйноване (пошкоджене) або непридатне для проживання через збройну агресію РФ проти України, організовано тимчасове розміщення в осінньо-зимовий період в будівлях КНП «Обласний госпіталь для ветеранів війни м. Святогірська» (загальна сума фінансування – 2,09 млн грн) та Святогірської загальноосвітньої санаторної школи-інтернат І-ІІ ступенів № 12 Донецької обласної ради (загальна сума фінансування – 602,0 тис. грн).

На сьогодні для евакуйованих мешканців Донецької області облдержадміністрацією, райдержадміністраціями, військовими державними адміністраціями та військовими адміністраціями населених пунктів утворено 66 гуманітарних штабів/центрів/хабів в 16 областях (27 містах) України.

Після початку повномасштабної військової агресії РФ проти України органами соціального захисту населення області зареєстровано 32 ветерани війни, з яких 31 особа з інвалідністю внаслідок війни, 1 учасник війни, а також 172 члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, Захисників та Захисниць України.

Всім вищезазначеним категоріям осіб надаються передбачені законодавством пільги та соціальні гарантії (знижка при оплаті житлово-комунальних послуг, безоплатне одержання ліків, щорічна разова грошова допомога, безоплатний проїзд тощо).

Комісіями щодо розгляду заяв ВПО рішення про надання грошової компенсації 293 ветеранам війни з числа внутрішньо переміщених осіб (відповідно до постанови
Кабінету Міністрів України від 18.04.2018 № 280 «Питання забезпечення житлом
внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України»). Потребу у наданні грошової компенсації зазначеним особам на загальну суму 636,0 млн грн у квітні 2023 року подано до Мінветеранів України.

Відповідно до Розподілу з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для ветеранів війни з числа внутрішньо переміщених осіб у червні 2023 року Донецькій області виділено кошти в сумі 186,7 млн грн. Субвенцію спрямовано до Бахмутської, Волноваської, Дружківської, Костянтинівської, Краматорської, Курахівської, Лиманської, Мирноградської, Покровської, Слов’янської міських ТГ та Черкаської селищної ТГ з урахуванням черговості взяття на облік громадян, які потребують поліпшення житлових умов.

Крім того, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 19 жовтня 2019 року № 719 «Деякі питання забезпечення житлом деяких категорій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, а також членів їх сімей» комісіями розглянуто заяви та прийнято рішення про надання грошової компенсації 3 особам з інвалідністю внаслідок війни, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України. Потребу у наданні грошової компенсації зазначеним особам на загальну суму 7 263,7 тис. грн у квітні 2023 року подано до Мінветеранів України.

Згідно із Розподілом з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для осіб з інвалідністю внаслідок війни І-ІІ групи та членів їх сімей у червні 2023 року Донецькій області виділено кошти
у розмірі 1 879,1 тис. грн (на 1 особу з інвалідністю внаслідок війни ІІ групи). Кошти на виплату грошової компенсації направлено до Слов’янської міської територіальної громади.

За сприянням відділення НСПП в Донецькій області, профспілок та місцевих органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування в області було створено і працювало впродовж першого півріччя 2023 року 10 тристоронніх соціально-економічних рад, а також укладено 8 територіальних угод між місцевими органами самоврядування, координаційними радами профспілок та організаціями роботодавців.

Одним з пріоритетних завдань в області є своєчасне нарахування та виплата пенсій.
За період з 01.07.2022 по 01.07.2023 середній розмір пенсії збільшився з 5 589 грн до 6 540 грн.

Загальнооблікова чисельність пенсіонерів усіх категорій станом на 01.07.2023 складає 1 046,3 тис. осіб (на 2,1% менше, ніж на відповідну дату 2022 року), з них 718,6 тис. осіб отримують виплати пенсій на території, підконтрольній українській владі (на 1,6% менше).

На території області, підконтрольній українській владі, заборгованість Пенсійного фонду України перед пенсіонерами відсутня.

У галузі охорони здоров’я станом на 01.07.2023 на підконтрольній українській владі території області працює 27 центрів первинної медико-санітарної (медичної) допомоги. Стаціонарну медичну допомогу надають 44 заклади, загальний ліжковий фонд в цих закладах складає 4 514 ліжок.

У закладах охорони здоров’я області працює 3 475 лікарів та 8 706 середнього медичного персоналу. Укомплектованість лікарями становить 52%, середнім медичним персоналом – 70%.

За даними медичної інформаційної системи ІС СЗХ на обліку в закладах охорони Донецької області станом на 30.06.2023 знаходяться 10 684 ВІЛ-інфікованих осіб, з них 4 655 хворих на СНІД.

Захворюваність на активний туберкульоз, включаючи його рецидиви, серед усього населення Донецької області за звітний період – 7,6 на 100 тис. населення в порівнянні з аналогічним періодом 2022 року – 10,0 на 100 тис. населення. Таким чином захворюваність знизилась на 24,0%.

Поширеність туберкульозу за січень-червень 2023 року – 10,5 на 100 тис. населення в порівнянні з аналогічним періодом 2022 року – 12,0 на 100 тис. населення (спостерігається зниження показника на 12,5%).

Захворюваність на активний туберкульоз у поєднанні зі СНІДом серед усього населення Донецької області за перше півріччя 2023 року – 2,6 на 100 тис. населення, в порівнянні з аналогічним періодом 2022 року – 2,5 на 100 тис. населення, тобто захворюваність зросла на 4,0%.

Така динаміка обумовлена покращенням роботи усіх ланок охорони здоров’я області, збільшенням кількості обстежень що зумовлено проведенням роз’яснювальної та моніторингової роботи як медиків, так і громадських організацій.

У першому півріччі 2023 року хворі на цукровий діабет, які мають отримувати інсулін, були на 100% ним забезпечені.

У сфері освіти Програмою передбачено забезпечення функціонування Донецького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти на загальну суму 18 621,5 тис. грн,
у першому півріччі 2023 року використано 8 911,9 тис. грн або 48% від запланованого.

На забезпечення функціонування комунальних закладів «Донецький обласний центр фінансово-статистичного моніторингу, матеріально-технічного забезпечення закладів освіти» та «Донецький обласний навчально-методичний центр психологічної служби системи освіти» передбачено 5 558,0 тис. грн. Протягом звітного періоду захід профінансовано на суму 2 367,0 тис. грн або 43% до запланованого Програмою.

За рахунок коштів з обласного бюджету забезпечено виплату стипендій (19 особам) переможцям (призерам) Всеукраїнських учнівських олімпіад та Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук на загальну суму 245,9 тис. грн, або 45% до Програми.

За напрямом фізичного виховання та спорту станом на 01.07.2023 в Донецькій області здійснюють свою діяльність 39 дитячо-юнацьких спортивних шкіл (до 24.02.2022 – 46),
у яких фізичною культурою та спортом займаються 4 749 учнів (до 24.02.2022 – 22 264), навчально-тренувальний процес здійснюють 366 тренерів-викладачів (до 24.02.2022 – 835).

У 2023 році до складу збірних команд України з видів спорту від Донецької області входять 524 спортсмени, з яких: 267 спортсменів з олімпійських видів спорту, 187 – з неолімпійських та 70 осіб з інвалідністю.

З початку року проведено 70 обласних заходів (21 – з олімпійських видів спорту,
28 – з неолімпійських, 1 – серед спортсменів з інвалідністю, 20 – комплексних та масових), тривають онлайн змагання з шахів та заходи в рамках соціального проєкту «Активні парки – локації здорової України».

Спортсмени області взяли участь у 231 змаганні Всеукраїнського рівня: 137 – з олімпійських видів спорту, 86 – з неолімпійських, 5 – серед спортсменів з інвалідністю, 3 – комплексних.
За підсумками участі в них завойовано 1 358 медалей, з них: 492 золоті, 453 срібні та 413 бронзових. 488 медалей здобуто спортсменами з олімпійських видів спорту, 800 – з неолімпійських та 70 – спортсменами з інвалідністю.

Також, протягом року спортсмени області взяли участь в 175 міжнародних змаганнях (122 – з олімпійських видів спорту, 38 – з неолімпійських, 15 – серед спортсменів з інвалідністю), де здобули 382 нагороди: 161 золоту, 114 срібних, 107 бронзових. Олімпійці вибороли 128 нагород, неолімпійці – 214, спортсмени з видів спорту осіб з інвалідністю – 40.

Проведено роботу щодо призначення виплати обласних щомісячних стипендій 76 спортсменам та 30 тренерам Донецької області. Стипендії отримують 36 спортсменів
з олімпійських видів спорту, з них 16 ­ у розмірі шести прожиткових мінімумів (15 534 грн)
та 20 – чотирьох (10 356 грн), спортсмени з неолімпійських видів спорту та спортсмени
з інвалідністю отримують по 10 стипендій у розмірі чотирьох прожиткових мінімумів
та 10 – у розмірі двох (5 178 грн).

10 стипендій у розмірі трьох прожиткових мінімумів (7 767 грн) отримують тренери
з олімпійських видів спорту та 10 – у розмірі двох, по 5 стипендій у розмірі двох прожиткових мінімумів отримують тренери з неолімпійських видів спорту та тренери спортсменів
з інвалідністю. Станом на 01.07.2023 року на ці цілі витрачено 5 654,4 тис. грн з обласного бюджету.

Станом на 01.07.2023 базова мережа закладів культури Донецької області залишилася незмінною, але внаслідок тимчасової окупації територій спостерігається відтік кадрового потенціалу – понад 40% працівників (звільнення, призупинення дії трудових договорів).

На тимчасово окупованій території знаходяться 298 закладів (34%), у тому числі: 128 бібліотек, 136 закладів клубного типу, 16 мистецьких шкіл, 12 музеїв; 501 об’єкт культурної спадщини.

На територіях, де тривають активні бойові дії, знаходяться: 54 заклади клубного типу, 71 публічна бібліотека та їх філії, 8 музейних закладів, 9 мистецьких шкіл.

Зазнали різного ступеню пошкодження/руйнації близько 376 закладів культури, 97 об’єктів культурної спадщини. Повний перелік зруйнованих закладів можливо встановити після закінчення активної фази бойових дій.

У першому півріччі 2023 року обласними комунальними закладами культури проведено заходи, присвячені міжнародним, державним, професійним святам, пам’ятним датам, а також заходи місцевого значення, у тому числі культурно-мистецькі (акції, фестивалі, виставки, конкурси, огляди) та спрямовані на розвиток внутрішнього туризму, реалізовано 11 заходів обласного рівня, загальна кількість учасників становить 15 185 осіб (профінансовано на суму 580,97 тис. грн за рахунок коштів обласного бюджету).

КЗК «Донецький обласний художній музей» провадив свою діяльність (майстер-класи, експрес-виставки, інтерактиви, творчі майстерні тощо) на декількох локаціях у різних областях України, а саме: м. Дніпро, м. Чернівці, м. Святогірськ, с. Прелесне Краматорського району. Загалом протягом звітного періоду проведено 23 заходи із залученням 358 осіб.

Для підняття престижності мистецької освіти у 2023 році облдержадміністрацією підтримано ініціативу щодо надання фінансової підтримки найбільш талановитим дітям-учням мистецьких шкіл та закладів культури для їхнього творчого розвитку та призначено виплату щомісячних обласних стипендій 10 талановитим дітям.

Протягом року вони будуть отримувати щомісячні стипендії: три учасники та переможці всеукраїнських конкурсів – по 2 589 грн щомісяця, семеро переможців та учасників конкурсів міжнародних – по 3 883, 50 грн (один та півтора прожиткових мінімумів відповідно).

За перше півріччя 2023 року профінансовано на суму 209,71 тис. грн.

Продовжується реалізація заходів щодо реформування і розвитку житлово-комунального господарства області. Підприємствами теплоенергетики за рахунок коштів підприємств, бюджетів громад проведено реконструкцію теплових мереж протяжністю 1,4 км, реконструкцію котелень – 8 од., ремонт котлів – 3 од. тощо на загальну суму близько 37,2 млн грн (21,1% від запланованого).

З метою оптимізації системи водопостачання та водовідведення міст та районів області підприємствами водопровідно-каналізаційного господарства за рахунок коштів бюджетів міст та районів, а також за рахунок коштів підприємств та інших джерел відремонтовано 0,74 км водопровідних мереж, 0,05 км каналізаційних мереж; замінено обладнання на насосних станціях – 3 од.; відремонтовано та утримано, очищено водопровідних колодязів – 36 од. на загальну суму 133,5 млн грн (30,59 % від запланованого).

За період з 24.02.2022 на територіях, підконтрольних українській владі, зруйновано/ пошкоджено 29 598 житлових будинки, з них: 3 357 багатоквартирних та 26 241 приватних житлових будинків. На сьогодні вживаються заходи з ремонту пошкоджених житлових будинків. Після припинення бойових дій планується розпочати роботи з відновлення зруйнованого/пошкодженого житлового фонду.

З метою поліпшення умов проживання мешканців області на реалізацію заходів із забезпечення якісного утримання житлового фонду витрачено 15,4 млн грн, підтримки житлового фонду при створенні та функціонуванні об’єднань співвласників багатоквартирних будинків витрачено – 238,10 тис. грн.

Для забезпечення теплопостачанням мешканців м. Селидове здійснюються заходи щодо придбання та підключення модульних ко телень до існуючих інженерних мереж.

З метою забезпечення альтернативним водопостачанням наразі в Донецькій області реалізовано заходи з придбання та встановлення модульної фільтрувальної станції для очищення шахтних вод у м. Мирноград, витрачено 97,4 млн грн.

Проводяться роботи з розтампонування свердловин та підключення їх до наявних мереж водопостачання у м. Селидове, також здійснюються заходи щодо відновлення послуг водопостачання та водовідведення у м. Святогірськ шляхом придбання та підключення модульних насосної станції та очисних споруд тощо.

З метою забезпечення достатнього рівня безпеки населення і територій області та ефективних дій щодо попередження і реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру, ліквідації пожеж протягом звітного періоду передбачені наступні заходи:

підтримка комунальної спеціалізованої аварійно-рятувальної служби (профінансовано 635,4 тис. грн);

поповнення регіонального матеріального резерву для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій (18,03 млн грн);

придбання матеріальних цінностей, необхідних для підготовки території громад до оборони, захисту критичної інфраструктури та населення в особливий період з урахуванням рішення Ради оборони Донецької області – 73,5 млн грн.

Для забезпечення функціонування санаторно-оздоровчого центру соціальної реабілітації «Смарагдове місто», який в умовах воєнного стану переміщено до с. Оринин Кам’янець-Подільського району Хмельницької області, за рахунок коштів з обласного бюджету проведено капітальний ремонт внутрішніх приміщень спального корпусу № 2 та лазнево-прального корпусу Орининської гімназії Хмельницької обласної ради на загальну суму 999,9 тис. грн.

За рахунок обласного фонду охорони навколишнього середовища у першому півріччі 2023 року реалізовувалися природоохоронні заходи та проєкти, зокрема:

утримання регіональних ландшафтних парків «Клебан-Бик», «Краматорський» на суму 9 464,68 тис. грн;

обслуговування функціонування автоматизованої системи моніторингу довкілля – 385,43 тис. грн;

створення зелених насаджень з улаштуванням системи догляду за ними в рамках реконструкції центральної частини парку культури та відпочинку «Сад Бернацького» – 3 359,92 тис. грн.

Загалом, із передбачених Програмою 423 заходів і проєктів, протягом першого півріччя 2023 року профінансовано 101 захід та проєкт на суму 1 928,5 млн грн, у т. ч. за рахунок коштів: державного бюджету – 1 044,0 млн грн, обласного бюджету – 355,7 млн грн,
бюджетів громад – 407,6 млн грн, інших джерел – 121,2 млн грн.



Директор департаменту
економіки облдержадміністрації Геннадій МАР’ЯНЕНКО


Інші новини за темою

Усі новини