портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Обласний конкурс "Жінка Донеччини": Ірина Макух (номінація "Психологиня року")

Опубліковано 06 жовтня 2023 року, 18:07 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації представляє учасниць обласного конкурсу «Жінка Донеччини». Знайомтесь - Ірина Макух (номінація "Психологиня року").

Ірина Макух – практичний психолог Новожеланівської спеціальної школи № 39.  «Зроби перший крок і ти зрозумієш, що не все так страшно», - ці слова відомого римського філософа Сенеки стали життєвим гаслом для педагога з маленького шахтарського містечка. Саме  цей вислів став для пані Ірини поштовхом отримати другу вищу освіту - освіту практичного психолога. У 42 роки, маючи за плечима 20 років педагогічного стажу, Ірина Володимирівна розпочала трудову діяльність на посаді практичного психолога у позашкільному закладі освіти.

2014 рік був одним із найважчих років у житті Ірини Макух: вторгнення російської федерації на територію Донеччини. І Ірина, і її родина ще тоді зітнулись з відчуттям справжньої війни!

Рідне місто Ірини більше і більше наповнювалось родинами переселенців із Донецька, Авдіївки. Щоб якось відривати малечу від страшних спогадів та подій, Ірина разом з педагогами Будинку дитячої творчості залучали дітей разом з батьками до занять у гуртках.

По вісім-десять годин в кабінеті психологині проходили бесіди. Це були болючі розмови з дітьми про справжню війну і про те, як вони за короткий час подорослішали. Ірина і досі пам’ятає дорослі очі та слова дівчинки-підлітка з Авдіївки, яка спокійним голосом розповідала свою страшну історію війни, а потім підсумувала свою розповідь: «Я вже нічого не боялася. Це мама моя боялася і не знала, що робити. А я її підтримувала!».

У таких непростих умовах психологині потрібно було міняти й свою свідомість, і свої підходи до дітей, паралельно навчаючи педагогів. Щоб набути певного досвіду роботи, пані Ірина додатково працювала практичним психологом і в дошкільному закладі освіти, і в школі. Їй було дуже цікаво працювати з дітьми, одночасно допомагаючи педагогам, батькам бачити в кожній дитині особистість, а дітям – вірити у себе.

У 2015 році пані Ірині запропонували очолити психологічну службу у рідному місті. І тут знов Ірина Володимирівна згадала своє кредо: «Зроби перший крок…».  Погодившись, вона отримала величезну підтримку насамперед від керівниці відділу освіти, яка добре розуміла, що психологічне здоров’я кожної дитини значно важливіше за будь-який шкільний предмет. Колеги-психологи залюбки ділились з Іриною Володимирівною своїм неоціненним досвідом, а вона допомагала їм опановувати інноваційні техніки роботи з дітьми, знаходити в собі нові ресурси та можливості для плідної роботи. Разом вони працювали над вдосконаленням своїх професійних навичок. Пані Ірина залюбки ділилась своїм власним досвідом на обласних конкурсах-фестивалях: «Психофест інновацій», «WEB-вітрина «Поруч з генієм», «Освіта Донеччини: гнучка, інноваційна, якісна». 

Одночасно Ірина продовжувала навчатись у відомих досвідчених психологів-практиків та опановувала сучасні методики: арттерапевтичний підхід в психологічному консультуванні, робота з метафоричними картками (МАК). Проходила тренінги в рамках програм міжнародних організацій: Save the children «HEART: зцілення та навчання за допомогою мистецтва», UNICEF «Навички кризового консультування та розвитку психосоціальної стійкості до стресу у школярів», «Підвищення психосоціальної стійкості до стресу у дітей», «Попередження та подолання насильства щодо дітей», ООН «Відновний підхід та альтернативне врегулювання спорів: базові навички медіації». 

Для психологині ці нові знання стали в пригоді  під час повномасштабного вторгнення, коли багато сімей з-поміж ВПО, постраждалих внаслідок військових дій, як ніколи потребують фахової психологічної підтримки. З початку війни у міському гуртожитку знову заселялись сім’ї з дітьми з Авдіївки, Маріуполя, Волновахи. І знову разом зі своїми колегами-психологами пані Ірина працювала з дітьми, які втратили свої домівки, виїхали без батьків. Вона проводила з ними арттерапевтичні вправи на зняття напруги, тривожності; грали у ляльковий театр, настільні ігри та через гру психологиня відстежувала їх емоційний стан. І дуже раділа, коли бачили, що діти починали посміхатись, сміятись і згадувати приємні моменти свого життя!

Вона працювала з такими сім’ями поза межами своїх професійних обов’язків, за покликом серця, тому що їм була потрібна і соціальна, і психологічна допомога. Як один із прикладів: багатодітна родина із с. Новопетриківка Волноваського району. Молода мати залишилась одна з чотирма дітьми без домівки, без одягу, без документів і грошей. Чоловік служить в ЗСУ. Один із хлопчиків захворів – треба їхати в лікарню, в сусіднє місто. Разом зі своїм чоловіком Ірина відвозить їх до лікарні, зі своєю сестрою в’яжуть і дітям, і мамі теплі речі, перенаправляє родину до потрібних фахівців для відновлення документів. Вже зараз діти разом зі своїм батьком.  З родиною Ірина і досі підтримує зв'язок: телефонує або пише їм, відправляє подарунки та щиро радіє, що діти у відносній безпеці.

Як людині, самій пані Ірині непросто було у перші місяці війни опанувати свій емоційний стан: вона відчувала розгубленість. А в такому стані психологиня не могла працювати за фахом, адже кожен психолог знає, що надавати психологічну підтримку іншим фахівець може тільки тоді, коли сам в ресурсі. 

Рятівним колом восени 2022 року для пані Ірини стало знайомство з членами Благодійного фонду «Чарівниці добра» (м. Дніпро) та участь у величезному Всеукраїнському благодійному проєкті «Ми єдині» зі створення найбільшого в’язаного прапора України. Цей проєкт допоміг Ірині Макух повернутись до улюблених справ: в’язання та психології. 

Сьогодні Ірина в'яже шкарпетки для захисників на фронті, передає в’язані речі для вихованців дитячих будинків-інтернатів та геріатричних центрів. 

Працює практичним психологом у Новожеланівській спеціальній школі №39, де навчаються діти з особливими освітніми потребами. Це ще один новий крок у житті пані Ірини – зануритись в інклюзивний світ, спеціальну освіту. Дистанційний формат дає можливість опанувати Ірині нові напрями в роботі: онлайн-вебінари для педагогів та батьків, їх інформаційна просвіта через електронний кабінет психолога, онлайн-години психолога для дітей з елементами арттерапії тощо. І так і продовжує пані Ірина навчатись на різноманітних курсах, ділитись своїм власним досвідом роботи на обласних заходах. 

Ірина Володимирівна впевнена в тому, що кожний крок у невідоме – це ще одна цеглинка у її професійному зростанні! Маленькими кроками вона наближає велику Перемогу України!

Матеріал надано управлінням сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

Інші новини за темою