портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Представниці Донеччини беруть участь у тренінгу щодо наявних сервісів гендерно зумовленого насильства/сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом та наявних систем перенаправлення

Опубліковано 06 жовтня 2023 року, 17:39

6 жовтня у м. Дніпро розпочався дводенний тренінг для представниць міжвідомчої співпраці та жіночих ініціативних груп щодо наявних сервісів гендерно зумовленого насильства/сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом та наявних систем перенаправлення. Метою заходу є надання знань та формування компетенцій у представниць та представників місцевої громади з метою посилення міжвідомчої співпраці та жіночих ініціатив для попередження та підтримки постраждалих від гендерно зумовленого насильства на рівні громад.

У перший день учасниці ознайомилися з такими питаннями:

• Гендерна політика та права жінок в сучасному світі. 

• Диференційовані потреби та пріоритети жінок, які постраждали від воєнних конфліктів.

• Порядок денний «Жінки, мир та безпека»

• Участь жінок у процесі прийняття рішень. Запобігання, Захист, Відновлення. Національний план дій 1325. Національний, обласний та місцевий рівні.

• Аналіз ситуації на локальному рівні.  Місцеві стратегії, програми, плани дій та процес прийняття рішень.

• Міжнародне та національне законодавство про права жінок.

• Локалізація: Забезпечення власності та участі в реалізації Національний план дій щодо Резолюції РБ ООН 1325.

До участі долучилися представники управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації та представниці 17 громад Донецької області. 

Гендерні стереотипи ще досі живуть в українському суспільстві, що спричиняє дискримінацію та насильство. Від різних форм дискримінації та насильства у першу чергу страждають жінки та дівчата, що впливає на їхню кар’єру, видимість, представленість у родині, громаді та на різних рівнях прийняття рішень. Дискримінаційні норми впливають на поширення гендерно зумовленого насильства, і є однією з найбільших глобальних проблем, яка торкається мільйонів жінок незалежно від їх соціального, культурного чи економічного становища. Визнаючи це, спільнота активісток прагне змінити цю реальність через залученість до активної роботи з попередження гендерно зумовленого насильства та побудови взаємодії з представниками/цями влади.

Роль жінок-активісток у цьому процесі є безцінною. Вони можуть бути голосом між постраждалими від гендерно зумовленого насильства, громадою та органами влади. Їх різноманітний соціальний досвід та знання мобілізують жінок  до спільних дій. З усім тим, їхні зусилля можуть бути максимально ефективними лише тоді, коли вони мають доступ до необхідних ресурсів, навичок та підтримки. Навчання та підвищення кваліфікації за темами з гендерної рівності, адвокації для протидії гендерно зумовленому насильству допоможуть зміцнити їхні позиції як лідерок у громадах для розбудови сервісних послуг для попередження насильства та допомоги особам, які постраждали від нього.

За інформацією управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації