портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Обласний конкурс "Жінка Донеччини": Кристина Кравченко (номінація "Психологиня року")

Опубліковано 23 серпня 2023 року, 14:34 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації представляє учасниць обласного конкурсу «Жінка Донеччини». Знайомтесь - Кристина Кравченко (номінація "Психологиня року").

Кристина Кравченко народилась Краматорську 4 жовтня 1987 року. Закінчила Краматорський економіко-гуманітарний інститут за фахом практичний психолог в медичних закладах. Вона обрала професію психолога, тому що завжди цікавилася внутрішнім світом людини та намагалась допомогти порадою і теплим словом людям навколо. Тому почала працювати психологом ще під час навчання в інституті - в пансіонаті «Акваторія» у с. Яцьке Донецької області. Це були як групові заняття, так і індивідуальні консультації з дітьми віком від 7 років. Вже тоді вона зрозуміла, що арттерапія це одна з її улюблених технік при роботі з дітьми.

З 2017 року по теперішній час Кристина працює в ЗОШ № 24 м. Краматорська практичним психологом.  Виклик роботи з великою кількістю дітей надихнув її на вивчення сучасних напрямків роботи психолога. 

Запрошення на навчання тренерів за програмою «Діти та війна. Техніки зцілення», яке проводили у 2019 році у Слов’янську,  одразу зацікавило Кристину, адже в школі вона постійно зустрічала дітей, травмованих війною. Перші ж проведені нею тренінги показали, що ця програма потрібна дітям усього Краматорська, тому з 2019 року молода жінка провела його в більшості шкіл міста. Влітку 2021 року, під час літніх канікул, вона працювала психологом у найкращому таборі Донецької області «Перлина Донеччини», де також проводила подібні тренінги вже для дітей з усієї області.

Війна - це одна з найболючіших тем для дітей нашого краю ще з 2014 року, а  заняття з психологом допомагають їм подолати емоційний біль, стрес, депресивний стан, страхи. І тому, коли почалось повномасштабне вторгнення, молода психологиня зрозуміла, що має залишатися у Краматорську і продовжувати надавати психологічну підтримку дітям та дорослим.

Зараз Кристина співпрацює з Волонтерським центром Краматорська, де займається арттерапією з дітьми, які залишилися в місті. У ці заняття входять: ізотерапія, казкотерапія, мандалотерапія, кінотерапія, мультикотерапія, фототерапія, музикотерапія, ігротерапія, МАК та інші види терапії. Бачити щирі посмішки дітей та їх малюнки - це неоціненно. Дівчина зберігає сотні малюнків та поробок дітей, бо це те, що дає ресурси для подальшої роботи в такий нелегкий час.

Протягом 2022-2023 рр. психологиня проводила тренінги «Діти та війна. Техніки зцілення» для дітей та дорослих як в місті Краматорську, так і в інших прифронтових містах  (Святогірськ, Ізюм тощо). 

У травні 2023 р. у Святогірську Кристина зі своїм ко-тренером провела новий пілотний проєкт, тренінг «Діти й горе. Набуття життєвих навичок» від фундації Children and war, для дітей шкільного віку та їх батьків.

Ще одним важливим для неї проєктом є системна підтримка дітей загиблих військовослужбовців в Благодійному Фонді «Соборна», з яким вона познайомилася завдяки табору «Карамель» (Закарпаття), і з яким другий рік поспіль співпрацює. Діти БФ «Соборна» живуть у різних містах України, і це стало величезним викликом - дотягнутися до них серцем попри всі труднощі онлайн та блекаутів торішньої зими. Але щирість та сталість дає своє. Перші місяці діти підключалися тільки на групові заняття за програмою «Діти та війна. Навчання технік зцілення». По завершенню програми запитали, чи будуть ще заняття, і Кристина продовжила працювати з ними по арттерапії. І тільки на четвертий місяць були збудовані містки довіри, і діти стали ділитися найпотаємнішим, саме під час індивідуальних консультацій. Тому на майбутнє у неї багато планів щодо подальшої системної співпраці з дітьми загиблих військовослужбовців, якими опікується БФ «Соборна».

І ще у Кристини є волонтерська робота. Вона разом з фондом «Хатіко» надає системну волонтерську підтримку безпритульним тваринам Краматорська. І це ще одна ниточка, яка робить її зв’язок з дітками міцнішим.

Молода психологиня не тільки працює, а ще постійно підвищує свій професійний рівень. Вона бере участь у різних психологічних заходах і отримує за це сертифікати: тренінг «Діти та війна. Техніки зцілення» сертифікат тренера, лютий 2019 р., тренінг «Управління проблемами +» сертифікат консультанта, лютий  2019 р., тренінг «Шлях до психічного здоров’я» кваліфікація фасилітаторки з організації інтерактивної освітньої виставки «Mental Trek», травень  2021 р., тренінг «Використання арттерапевтичного підходу в психологічному консультуванні та психотерапії», «Арттерапія. Поглиблений курс» - кваліфікація арттерапевт жовтень 2022 р., тренінг «КПТ модель консультування для копінгу з викликами війни» жовтень 2022 р., 32 години; «Мак мозаїка. Базовий курс по роботі з МАК»., «МАК для професіоналів» - кваліфікація спеціаліст по роботі з МАК, січень 2023 р., «Сімейне консультування та сімейна терапія», кваліфікація сімейний психолог, липень 2023 р., «Психологічна підтримка людей, які постраждали від війни» травень 2023 р., «Розлади харчової поведінки. Психотерапія і діагностика» травень 2023 р., «Внутрішній баланс, відновлення, збереження себе» червень 2023.

Як і всі ми  Кристина  вірить, що незабаром настане тиша, буде Перемога, і її життя наповниться  різноколірними барвами. А діти, з якими вона працює, не будуть плакати, боятися й ховатися від вибухів.

Матеріал надано управлінням сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

Інші новини за темою